İstanbul Tabip Odası’ndan hacamat için uyarı: Çocuk istismarı olarak kabul edilmeli!
Bilimsel hiçbir dayanağı olmayan hacamatın çocuklarda onarılamaz hasarlara yol açacağını belirten İstanbul Tabip Odası aileleri uyardı: 'Çocuklarınızın sağlığını tehlikeye atmayın.'

İstanbul Tabip Odası (İTO), bebeklere ve çocuklara hacamat uygulanmasına sert tepki gösterdi. İstanbul Tabip Odası binasında yapılan açıklamada hacamat uygulamasının sağlığa zarar verdiğine vurgu yapılarak “Hacamat çocuk istismarı olarak değerlendirilmeli” ifadelerine yer verildi.

'OLUMSUZ SONUÇLARI VAR'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, sosyal medyada artan hacamat uygulamaları mesajlarına karşı yurttaşları uyardı. Hacamatın sağlık açısından zararlı olduğunu ve çocuk istismarı olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Küçükosmanoğlu, “Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir inceleme başlattığına dair haberler de basına yansıdı. Ama bu sürecin detaylarına ilişkin bilgi sahibi değiliz. Geçmişte uygulanan bu tür yöntemlerin olumsuz sonuçlar doğurdu ve modern tıp bu tür uygulamaları terk etti” dedi.

Kökeni binlerce yıl öncesine dayanan hacamatın birçok bölgede uygulandığını ancak bilimsel bir temele dayanmadığına vurgu yapan Küçükosmanoğlu, “Erişkinler bu uygulamaları kişisel tercih olarak değerlendirebilir. Ama bebekler ve çocuklar için bu uygulamalar kesinlikle uygun değil” diye konuştu. Toplumun büyük kısmının bu tür şarlatanlıklara inanmadığını belirten Küçükosmanoğlu, tereddüt yaşayan yurttaşları uyarmak istediklerini söyleyerek "Bebek ve çocuklarınızı bu tür zararlı uygulamalardan koruyun" çağrısı yaptı.

'ONARILMAZ ZARARLAR VERİR'

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, son zamanlarda çocuk aşılama oranlarında yaşanan düşüşün, kızamık ve boğmaca vakalarının artışına neden olduğunu söyledi. Çokuğraş, aşılara karşı çıkanların yeni doğan bebeklerin topuklarından kan alınarak doğumsal metabolik hastalıklarını belirlemek amacıyla yapılan taramalara da karşı çıktıklarını söyledi. Çokuğraş, “Halbuki bu uygulamalar hayat kurtarıcıdır. Son dönemde bilimsel etkinliği ve güvenliği kanıtlanmamış yöntemlerin çocuklara uygulanmaya başladığını görüyoruz. Bu tip uygulamalar, çocuklara geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Çocuk hekimleri olarak, çocuklarımızı her türlü olumsuz etkiden korumak en önemli görevimizdir” dedi.

'ASILSIZ SÖYLEMLER ETKİLİ OLUYOR'

Çocukların tedavisinde kullanılan tüm yöntemlerin, yıllarca süren ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalarla kanıtlandığına vurgu yapan Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, “Bilimsel dayanağı olmayan, asılsız söylentilerle çocuklarımız, aşılama, yeni doğan tarama programları, K ve D vitamini uygulamaları gibi koruyucu hekimlik uygulamalarından mahrum bırakılmakta. Çocukların sağlığı ve yaşamı tehlikeye atılmaktadır” dedi.

Kasapçopur, son dönemde bilimsel etkinliği ve güvenliği kanıtlanmamış yöntemlerin çocuklara uygulanmasının arttığına işaret ederek, “Yıllardır ülkemizde görülmeyen kızamık ve boğmaca olgularının hızla artması bu durumun ne kadar vahim bir hale geldiğinin en önemli kanıtıdır. Son dönemde bu yanlış uygulamalara, başta hacamat olmak üzere, bilimsel etkinliği ve güvenliği kanıtlanmamış yöntemlerin, gerekli onam ve etik süreçler tamamlanmadan, eklenmekte olduğunu görmekteyiz. Bu tip uygulamaların çocuklara geri dönüşü olmayan hasarlara yol açması kaçınılmazdır. Çocuk hekimleri olarak, çocuklarımızı her türlü olumsuz etkiden korumak en önemli görevimizdir” ifadelerini kullandı. 

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Çocukları bahar hastalıklarından korumak için 8 tü...

Kışın ardından güneşi görmek hepimizi mutlu ediyor. Özellikle de çocukları… Ancak yeni mevsim sıkınt...

Çocukların gözünden ‘hakları’

Müfredat gereği öğrencilerimden çocuk hakları ile ilgili düşüncelerini yazmalarını istedim. Türkiye’...

Çocuk bakımı sadece kadınların sorunu mu?

Her tatil zamanı çalışan annelerin en büyük derdi ‘Çocuğu nereye bırakacağım’ sorusu oluyor. Bu soru...