Çocuklarını evde yalnız bırakmak zorunda kalan sağlıkçılar kreş istiyor
SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy: Hastanelerin 24 saat ücretsiz hizmet veren kreşler açılmasını istiyoruz.

“Tam kapanma”da sağlık çalışanlarının çocuklarını bırakacakları yer olmadığını ve yaşadıkları zorluklara dikkati çeken SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy, “Hastanelerde 24 saat ücretsiz hizmet veren kreşler açılmasını istiyoruz” dedi.

Salgında vaka ve ölüm sayılarında yaşanan artışın turizm sezonuna etkisini azaltma kaygısıyla alınan “tam kapanma” kararı çalışan ebeveynleri zor durumda bıraktı. Tüm gün çalışan, mesaiye kalan ve zaman zaman izinleri kaldırılan sağlık çalışanları, çocuklarını bırakacak kreş sıkıntısı yaşıyor.

Birkaç hastanede bulunan kreşlerin sayısı ve kapasitesi talebi karşılamıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nursel Yücesoy ve SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, çocuklu çalışanların durumunu değerlendirdi.

'ÇOCUKLAR EVDE TEK BAŞINA BIRAKILIYOR'

Yücesoy, “Kreş yaşında olmayan çocuklarımız var ve ebeveyn izni kullandırmıyorlar. Bu yüzden çocuklar evde tek başına bırakılıyor. İzmir’de birkaç hastanede kreş var ancak sayı olarak hem yetersiz hem de 8 saat çalışıyor. Bu yeterli değil çünkü biz 24 saat çalışıyoruz. Çocuklarımız biz nöbette iken onlarda güvenli bir şekilde kreşlerde kalabilsinler” dedi.

'24 SAAT HİZMET VERİLMELİ'

Var olan birkaç kreşin de hastane yönetimine bağlı olmadığını ve özel işletmelere ait olduğunu vurgulayan Yücesoy, çocuklarını o kreşlere bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Kentte hastaneye bağlı olarak çalışan tek kreşin Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi olduğunu vurgulayan Yücesoy, bu hastane dışındaki kreşlerin özel olduğunu dile getirdi. Yücesoy, “Behçet Uz hastanesinin kreşi de çok küçük olduğu için hastane çalışanlarının hepsi bırakamıyor. 15 -20 kişilik kapasitesi var. Kreş sağlık çalışanlarının en temel taleplerinden birisidir hastanelerin ücretsiz kendisine ait her gün 24 hizmet veren kreşler açılmasını istiyoruz “dedi.

ÇOCUKLARI İL DIŞINA BIRAKMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Çocuklarına bakacak durumda olmadıklarını dile getiren Yücesoy, “Kovid-19’dan kaynaklı büyükanne ya da büyükbabalara da bırakamıyoruz. Yaş ileri olduğu için risk grubundalar. Perişan bir haldeyiz, sağlık çalışanı ebeveynler bu süreçte birbirini görmeye imkanları yok. Çocuklarımızı bırakacak yer olmadığı için il dışındaki akrabalara bırakmak zorunda kalıyoruz. Uzun süre çocuklarımızla görüşemiyoruz, konuyla ilgili çözüm bekliyoruz” diye belirtti.

EK ÖDEMELER ASKIDA KALDI
Bunun yanı sıra birçok hak gasplarına uğradıklarını dile getiren Yücesoy, şöyle devam etti: “Pandeminin en başında sağlık çalışanlarına ek performans ödemesi yapacağız dendi, bu söylemlerin hepsi askıda kaldı sağlık çalışanlarına herhangi bir ekonomik destek sağlanmadı bunun aksine her geçen gün hak kayıplarımız devam ediyor. Aldığımız maaş yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalışıyoruz bu süreçte idari izin sayılan günlerde bile ne ekstra nöbet parası ödeniyor nede idari izin günleri normal resmi izinden sayılıp ödeme yapılıyor, idari izin günlerinde bile çalışmaya devam ediyoruz ve bunun karşılığını alamıyoruz.”
KREŞTE KAPASİTE SORUNU

SES Manisa Şubesi Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel de, hastanelerde kreşlerin açık bırakıldığını ancak kapasite sorunları olduğunu vurgulayarak, “Ben de 6 yaşında bir çocuk annesi olarak bu sürecin zorluklarını yaşamaktayım, çocuğumu hastane kreşine gönderemedim ama dışarda bir kreşe göndermek zorunda kaldım. Fakat son gelen yazı ile sadece kurum kreşleri açıldı, hastane kreşine gönderemeyen sağlık emekçilerinin çocukları ortada kaldı” dedi.

TEK KREŞ VAR

Çok sayıda sağlık çalışanının çocuklarını bırakacak yeri olmadığı için sorun yaşadığını bu sorunların pandemi döneminde katlanarak arttığını ifade eden Demirel, Manisa’da sadece Üniversite hastanesinde 60 kişilik kapasiteli kreş bulunduğunu söyledi. Başka hastanelerde çalışan sağlık emekçilerinin çocuklarını bırakacak yeri olmadığını bazen komşuya bıraktıklarını söyleyen Demirel, bakanlıktan konuyla ilgili çözüm beklediklerini söyledi.

SAĞLIKÇILAR DA ÇOCUKLARI DA GÖZ ARDI EDİLDİ

Evde bakan olmadığı için birçok zorluk yaşadığını, çalışma koşullarının zorluklarının çocuklara yansıtıldığını ifade eden Demirel, özellikle bu dönemde ebeveyn ve çift sağlık çalışanı olanların idari izinli sayılması taleplerine hiçbir olumlu yanıt gelmediğini belirtti. Demirel, “geleceğimiz olan çocuklar” söylemlerini kullanan iktidarın pandemi döneminde de gerçek yüzünü yine ortaya çıkardığını sağlık emekçilerinin ve kurumsal kreşleri olmayan işçi ve emekçilerinde çocuklarını göz ardı edildiğini kaydetti. 

Fotoğraf: Evrensel | Haber: Mezopotamya Ajansı

İlgili haberler
Sağlıkçılar tükenmişlik sendromu yaşıyor

İzmir’den sağlık emekçisi Figen Kul yazdı: Az parayla çok iş mantığının hakim olduğu sistemin sağlık...

24 saat açık, ücretsiz kreş haktır!

Sağlık emekçisi kadınlar 24 saat açık, ücretsiz kreş talep ediyor. Saatlerce nöbet tutan ve çocuklar...

Sağlık emekçisi kadınların talebi: 24 saat açık kr...

Sağlık emekçileri Türkiye’de ağır koşullarda çalışıyor dersek yanılmış olmayız. Sağlık emekçilerin ç...