Aile Bakanlığı, Êzidî çocuğu onu kaçırıp ‘satışa çıkaran’ IŞİD’li aileye teslim etti
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı korumasındaki Êzidî kız çocuğun, kendisini Türkiye’ye kaçırarak ‘satışa çıkaran’ IŞİD’linin ailesine teslim edildiği ortaya çıktı.

IŞİD tarafından 2017 yılında Türkiye’ye kaçırılan, ardından derin internette (dark web) satışa çıkarılan ve Ankara’da şubat 2021’de örgütün hücre evine düzenlenen operasyonla örgüt üyesi aileden kurtarılan Êzidî kız çocuğun, aynı aileye teslim edildiği ortaya çıktı.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre; Êzidî çocuğa dair son hukuki gelişmelere dair haber bugün Artı Gerçek’te yayınlandıktan sonra, olaya dair yeni bir belge daha ortaya çıktı. Şengalli çocuğu Türkiye’ye getiren IŞİD’li hakkında, ilk örnek teşkil edecek şekilde ‘uluslararası insan ticareti’ suçlamasıyla dava açıldığına dair haberde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının korumasına verilen çocuğun, soruşturma süreci sırasında şüphelilere hafta sonu yatılı olarak gönderildiği bilgisi de yer almıştı.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, 24 Şubat 2021 tarihinde Ankara Terörle Mücadele (TEM) ekiplerince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Pursaklar Sevgi Evine teslim edilen Êzidî kız çocuğu, yaklaşık 3 ay sonra, hafta sonları IŞİD’li aileye gönderilmeye başlandı.

SON DAKİKA BELGESİ

Bugün saat 11.30’da Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesinde Êzidî kız çocuğunu Türkiye’ye kaçıran Sabbah Ali Oruç’un “uluslararası insan ticaretinden” yargılanmasına başlanması beklenirken, Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş yeni bir bilgiye ulaştı.

Avukatların da eline geçen belgeye göre, Êzidî kız çocuğu, 21 Haziran 2022 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının onayı ile “koruma kararı” kaldırılarak Pursaklar Sevgi Evi görevlileri tarafından “teslim tutanağı” ile IŞİD’li aileye teslim edildi.

NE OLMUŞTU?
Ankara’da şubat 2021’de polis ve istihbarat ekiplerinin IŞİD’in hücre evine düzenlediği duyurulan operasyonla Êzidî bir kız çocuğu kurtarılmıştı.
Çocuğun, IŞİD’liler tarafından derin internette satışa çıkarıldığı ortaya çıkmış, baskın ve çocuğun kurtarılmasına dair bilgi, bir basın bildirisi ve video görüntüleri ile kamuoyuna duyurmuştu.
Êzidî kız çocuğunu kaçırıp evlerinde rehin tuttukları suçlamasıyla Irak vatandaşları Anas V., Nasır H.R. ve Sabbah Ali Oruç’un ifadeleri alınmıştı. Gözaltına alınanlardan Anas V. ve Nasır H.R., ifade ve savcılık sorgularının ardından 27 Şubat’ta adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Sabbah Ali Oruç ise tutuklanarak Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu.
Söz konusu IŞİD’lilere ilişkin iddianame 8 Mart 2021 tarihinde kabul edildi. İddianamede her üç IŞİD’li için de “DAEŞ terör örgütü üyesi” ve “örgüt yönetiminde yer almak” suçlamasında bulunulmuştu.
İddianameye göre, IŞİD’li Sabbah Oruç, 2018 yılında ağabeyinin eşi ile Ankara İl Göç İdaresi’ne giderek Êzidî kız çocuğu için kimlik başvurusunda bulundu. Sabbah Oruç, çocuğa kimlik çıkartmakta geciktiklerini beyan etti. Çocuğa ağabeyinin ismi ve bir numara ile “Aişe Sabbah. A.O.” ismiyle kimlik çıkartıldı.
Êzidî kız çocuğunun ailesine ulaşılamadı. Ailenin Şengal katliamında öldürüldüğü sanılıyor.

Fotoğraf: Freepik

İlgili haberler
Ezidi kız çocuğunun ölümünden sorumlu Jennifer W....

Almanya’da mahkeme, Irak'ta 10 yaşındaki Ezidi bir kız çocuğunun susuzluktan ölmesine göz yumduğu su...

IŞİD tarafından zincirlenerek yürütüldükleri yolda...

Ezidî kadınlar, IŞİD’in Şengal’e yönelik katliamı sırasında zincirlenerek yürütüldükleri sokakta, öz...

Biz IŞİD karanlığını Êzidî kadınlardan biliyoruz

Esir alınıp satılmış kız kardeşlerimize, dünyanın bütün kadınlarına, katliamlarda hayatlarını kaybet...

GÜNÜN EYLEMİ: Êzidî kadınlar için...

3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldıran IŞİD binlerce Êzidî’yi katletmiş 6 binden fazla kadın ve çocuğu...

Êzidî kadınların var oluş mücadelesi

Êzidî kadın ve çocuklar savaşın izlerini silme ve var oluş mücadelesi veriyor. Êzidîlerin kaldığı F...

‘Êzidî kadınların esareti sona ermedikçe hiçbirimi...

Şengal katliamının 4. yılında kadınlar Türkiye’nin pek çok yerinde eylemdeydi. Ortak açıklama yapan...