Aydın'da KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1 öğrenci hayatını kaybetti
Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1 öğrenci hayatını kaybetti. Asansörlerin tehlikeli olduğu konusunda yönetimi uyardıklarını söyleyen öğrenciler eylem yaptı.

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda arızalanan asansör düştü, 1 öğrenci hayatını kaybetti. Asansör kazasında hayatını kaybeden öğrencinin Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Zeren Ertaş olduğu tespit edildi.

Aydın Valisi Yakup Canbolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurttaki 15 kişilik asansöre 16 kişinin bindiğini, asansörün, birinci kattayken henüz kapı kapanmadan kaymaya başladığını belirterek, bu sırada asansördeki öğrencilerden birinin panik halinde dışarı çıkmak isterken arada sıkışarak vefat ettiğini söyledi.

Vali Canbolat, "15 öğrencinin sağlık durumunda bir problem yok. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Olaya müdahale edildi. Öğrencilerimizde bir sorun yok hepsi asansörden kurtarıldı. Maalesef bir öğrencimizi kaybettik." diye konuştu.

21 EYLÜL'DE BAKIM YAPILMIŞ

Aydın Valisi Canbolat, "Tüm ekiplerimiz bölgede. Asansörün 21 Eylül'de bakımı yapılmış. Ama biz her halükarda Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma dışında, idari çalışma da başlatıyoruz. Konuyu her yönüyle araştırıp inceleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Günlerdir asansörlerin tehlikeli olduğu konusunda yurt yönetimini uyardıklarını ancak dikkate alınmadığını söyleyen öğrenciler ise olayın ardından "Katil KYK" sloganlarıyla eylem yaptı.

Yurtta kalan bir öğrenci sosyal medyadan yayınladığı videoda olayı şöyle anlattı: "Videoya almamamız konusunda çok uyarıldık, üstelik buralara kapatıldık. Sesimizi çıkarmamamızı sağlamaya çalışıyorlar. Günlerdir uyardığımız asansör sonunda düştü. Kurtlu yemeklerden ziyade canımız da artık tehlikede. Çok uyardık, hepimiz dedik. Fakat bir türlü bu asansör yapılmadı. Şu an içeride kim bilir kimin evladı canıyla cebelleşiyor. Yüksek kattan düştüğü söyleniyor. Ve gerçekten bu durum hakkında hiçbir şey yapılmayacak sanırım. Çünkü görüntü almamızı bile engellemeye çalışıyorlar. Artık sesimizi duyun."

Öğrencilerin asansörün sorunlu olduğunu sosyal medyada ve şikayet sitelerinde çok defa gündem ettiği, CİMER'e dahi şikayette bulundukları öğrenildi.

SEVDA KARACA: TARİKATLARA CEMAATLERE DEĞİL, GENÇLERİN YAŞAMASINA BÜTÇE!

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ihmal nedeniyle bir öğrencinin yaşamını yitirdiği, 15'inin yaralandığı olaya tepki gösterdi.

"Tarikatlara cemaatlere değil, gençlerin yaşamasına bütçe!" diyen Sevda Karaca, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 16 öğrencinin olduğu asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden kızkardeşimiz Zeren Ertaş'ın yasını tutuyoruz.

Öğrencilerin "Katil KYK" sloganı bu iktidarın gençlere biçtiği ölüm düzenini faş ediyor!

2020 yılında Türkiye genelinde 793 KYK yurdu bulunurken yurt sayısı 2022’de 776’ya düştü. Bu sene yeni KYK yurdu inşa edilmemesine rağmen odalarda balık istifi yöntemleri uygulandı ve kapasite artmış gibi gösterildi.

Öğrenciler cezaevi koğuşu gibi odalarda, kurtlu yemeklere, su akmayan banyolara, kötü koşullara mecbur bırakıldılar.

Öğrenciler korkunç koşullarda barınmaya mahkum edilirken, kamu kaynaklarıyla beslenen cemaat tarikat vakıflarının yurtlarının sayısı 2022 yılında yüzde 93 artarak 3 bin 331 oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın mali verilerinde, 2022 yılında derneklere 563 milyon 515 bin TL aktarıldı.

Tarikatlara cemaatlere değil, gençlerin yaşamasına bütçe!"

YURT MÜDÜRÜ AÇIĞA ALINDI

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aydın'da KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda arızalanan asansörün düşmesi sonucu bir öğrencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtilirken, "Öğrencimize Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz. Bakanlığımız tarafından yurt müdürü açığa alınmış olup, olayla ilgili müfettiş görevlendirilerek gerekli incelemeler başlatılmıştır. İncelemeler neticesinde varsa ihmali tespit edilen sorumlular hakkında gereği yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur" görüşlerine yer verildi.

Fotoğraf: DHA