aşı karşıtlığı
Aşılama, toplumun her kesimine hızlı, yaygın, eşit bir şekilde yapılmalı Yurttaşlar da hem kendi sağlıklarını korumak, hem de topluma bulaşıcı hastalığı taşımamak için aşılanmak için gönüllü olmalı.
Afganistan'da çocuk felcine karşı aşılama kampanyasında çalışan sağlık emekçisi kadınlar, sağlıkçılara karşı ve aşı karşıtı yürütülen kampanyayla artan şiddetin en son kurbanları oldu.
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Aşılama dünyada ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmetidir" dedi.
İTO, ‘Çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısı 2010’da sadece 183 iken, 2017’de 23.000’e çıktı’ diyerek aşı reddine karşı bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
‘Aşı ile önlenebilir hastalıklardan arınmış bir ortamda doğmak ve büyümek her çocuğun hakkı, sorumlusu da devlet olarak kabul ediliyor.’
Dünya genelinde çocukların aşılanma oranındaki düşüşle birlikte artık yok olduğu düşünülen salgınlar yeniden yaşanıyor. Aşılanmanın azalmasının nedenleri ise yoksulluk ve aşı karşıtlığı.
Giderek artan aşı karşıtlığı toplumu tehdit eden hastalıkların yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Dr. Özer Akgül, aşı karşıtlığının bilimsel bir tarafının olmadığını söyledi.
TTB Merkez Konsey üyesi Selma Güngör: Çocukluk döneminde aşı zorunlu hale gelmedi, yaptırmayan ailelere ceza verilmeli.
Kalben, Ercan Kesal, Mehmet Esen, Serra Yılmaz, Leman Sam, Mert Fırat, Redd Grubu ve Hatıra Topaklı anlatıyor: Aşı candır, hayat kurtarır...
Sağlık alanının önemli tartışma gündemlerinden biri aşı. 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası'nda TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Filiz Ünal ile aşının neden reddedildiğini ve sonuçlarını konuştuk.
Aşılar sadece aşılanan kişiyi değil tüm toplumu etkiler. Bu aşı karşıtlarının gözden kaçırdığı önemli bir nokta. Ve artışı toplum sağlığını derinden etkileyecek olan aşı karşıtlığı ne yazık ki giderek
‘Aşı oldu, hayatı zindana döndü, bakın neler oldu’ gibi heyecanla tıklayıp, içeriğinde saçma sapan bir şey bulduğunuz çoğu yalan ya da çarpıtılmış olaylar... Bilimsel tek bir sentez rapor yok ama!
Aşı karşıtlarına göre ilaç lobisi aşıdaki Timerosal maddesinin otizme yol açtığına dair çalışmaların önünü kesiyor. Bu tespit bir skandallar zinciriyle çürütüldü. Ama '-mış'lar' tam gaz devam!
Aşı yaptırmalı mı, yaptırmamalı mı? Dünyanın tartışması Türkiye'ye de sıçradı. Kimi inançtan, kimi 'doğalcılıktan' aşıya karşı. Sağdan da soldan da gitsen sonuç aynı: Aşı karşıtlığı çok tehlikeli!
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.