GÜNÜN BİLGİSİ: Aşı karşıtlığı tüm toplumu etkiliyor
Aşılar sadece aşılanan kişiyi değil tüm toplumu etkiler. Bu aşı karşıtlarının gözden kaçırdığı önemli bir nokta. Ve artışı toplum sağlığını derinden etkileyecek olan aşı karşıtlığı ne yazık ki giderek

Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 2013 yılında 980 olan aşı reddinin 2017'de 23 bine kadar çıktığını belirterek, Kızamığa yakalanan her 1000 çocuktan 20'sinde ölüm riski beklendiğini söyledi.

2011’DE AŞI REDDİ 183’KEN 2017 YILINDA 23 BİN OLDU
2011’de aşı reddi 183’ken, 2013’te 980, 2015’te 5 bin 400, 2016’da 12 bin oldu. 2017 yılında ise bu rakam 23 bine ulaştı. Hızlı artış gösteren bu karşıtlıkta reddedilen aşılar arasında kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, çocuk felci ve menenjit bulunuyor.
Oysa uzmanların çoğu, aşı karşıtlığının büyük tehlike saçtığında hemfikir. Örneğin, aşı karşıtlığına tepki gösteren Ankara Tabip Odası, Twitter’dan yaptığı açıklama ile “Sizin çocuğunuz aşılanmadığı için başkasının çocuğu hastalanabiliyorsa bağışıklamanın bireysel tasarruflarla, kişi hak ve özgürlükleri bağlamında ele alınabilecek bir konu olmayacağı aşikar. Aşı karşıtlığı bilim karşıtlığıdır, saf bir gericilik ve bencilliktir” diyor.
Ankara Tabip Odası, aşı yaptırmama özgürlüğünü kabul eden bir Anayasa Mahkemesi kararı olduğunu da belirterek şöyle söylüyor; “Çocuğuna karşı yükümlülükleri olduğunu kabul etmek yerine onu mülkü olarak gören, çocuk haklarından ve "çocuğun yüksek yararı"ndan bihaber ailelerin "aşı yaptırmama özgürlüğü" olduğunu kabul etmiş bir Anayasa Mahkemesi kararı var ne yazık ki.”

Ayrıca Türk Tabipleri Birliği daha önce aşı karşıtlığına ilişkin ‘Anne ve Babalar için Aşı Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler’ adlı bir broşür hazırlamıştır. Broşürü görmek için TIKLAYIN 

İlgili haberler
BİR ‘AŞI MESELESİ’ (1) ‘Aşı yaptırmıyorum çünkü...

Aşı yaptırmalı mı, yaptırmamalı mı? Dünyanın tartışması Türkiye'ye de sıçradı. Kimi inançtan, kimi '...

BİR ‘AŞI MESELESİ’ (2) Aşı gerçekten otizme yol aç...

Aşı karşıtlarına göre ilaç lobisi aşıdaki Timerosal maddesinin otizme yol açtığına dair çalışmaların...

BİR ‘AŞI MESELESİ’ (3) Flash TV bilimselliğinde a...

‘Aşı oldu, hayatı zindana döndü, bakın neler oldu’ gibi heyecanla tıklayıp, içeriğinde saçma sapan b...