New York Central Park’ta ilk tarihi kadın heykeli
Manhattan’daki ünlü New York Central Park’ta, ilk kez gerçek tarihi kadın figürlerin onuruna bir heykel dikildi.

New York Central Park’ta, ilk kez gerçek tarihi kadın figürlerin onuruna bir heykel dikildi.  

Resmi olarak 26 Ağustos Çarşamba günü açılışı yapılan bronz anıt, ABD’li kadın hakları aktivistleri Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton ve Sojourner Truth’u gösteriyor.

Manhattan’daki ünlü parkta şimdiye kadar çok sayıda erkek veya Alice Harikalar Diyarında’nın ana figürü Alice gibi kurgusal kadınları temsil eden heykeller vardı. Kadın hakları aktivistleri New York’ta daha fazla kadın heykeli için uzun süredir kampanya yürütmekteydiler. ABD’de kadınların oy hakkı, ağustos 1920’de Amerikan Anayasası’na getirilen 19. ek maddeyle sağlandı. Seçim hakkı elde edilişinin 100. yıl dönümü vesilesiyle seçim hakkı için ve köleliğe karşı mücadele eden üç kadın onurlandırıldı.

Heykelde yer alan kadınlar

SOJOURNER TRUTH

‘Ben kadın değil miyim?’ sorusuyla başlayan bir mücadele ile tarihe geçen Sojourner Truth (1797-1883), 86 yıllık ömründe köleliğe karşı ve kadınların seçim hakkı için verdiği mücadele ile tanındı.

Kadınların oy hakkı için de ABD’de de mücadele alanlarının en ön safında yer alan Truth, iç savaş boyunca da aktif olarak çalıştı. Truth, 1864 yılında siyah Amerikalıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için bir dernekle çalışmaya başladı. 1870 yılında katıldığı Amerika Kadın Hakları Derneğinde ölene kadar kadınların oy hakkını kazanması için mücadele etti. Köleliğin kaldırıldığını görecek kadar uzun yaşayan Truth, mücadele edilecek çok fazla eşitlik meselesi olduğunu söylüyordu.

Truth, 86 yaşında hayata gözlerini yumduğunda özgür ruhlu, kadınların eşitliği için mücadele vermiş olan bir kadındı. Bu sebeple de dünya tarihinin ilk ve en önemli kölelik karşıtlarından biri olarak tarihe geçti.

SUSAN BROWNELL ANTHONY (1820-1906)

Kadınların oy hakkı hareketinde olağanüstü bir öneme sahip olan Amerikalı bir sosyal reformcu ve kadın hakları aktivistiydi. 17 yaşında “kölelik karşıtı hareket” için imza topladı. 1856’da New York Eyaletindeki Amerikan Kölelik Karşıtı Derneğinin temsilcisi oldu. 1851’de hayat boyu arkadaşı olan, başta kadın hakları olmak üzere sosyal reform faaliyetlerinde iş birliği yaptığı Elizabeth Cady Stanton ile tanıştı. 1852’de, Anthony’nin kadın olduğu için bir konferansta konuşması engellendikten sonra New York Kadın Eyaleti Temperance Society’yi kurdular. Köleliğin kaldırılması için 400 bin imza toplandı. 1866’da hem kadınlar hem de Afro-Amerikalılar için eşitlik için savaşan Amerikan Eşit Haklar Derneğini kurdular. 1868’de Devrim adlı bir kadın hakları gazetesi yayımlamaya başladılar. 1872’de Anthony memleketi Rochester’da oy kullanmaktan tutuklandı ve büyük tartışmaların gerçekleştiği bir duruşmada mahkum edildi. Para cezasını ödemeyi reddetmesine rağmen, yetkililer başka herhangi bir işlem yapmadı.

ELİZABETH CADY STANTON (1815-1902)

Amerikalı kadınlara oy hakkı savunucusu, sosyal reformcu, kölelik karşıtı ve erken dönem kadın hakları hareketinin önde gelen figürüydü. Kadın hakları hareketine dahil olan pek çok kişinin aksine, Stanton oy hakkına ek olarak kadınları etkileyen çeşitli meseleleri ele aldı. Kadınların ebeveynlik ve velayet hakları, mülkiyet hakları, çalışma ve gelir hakları, boşanma kanunu, ailenin ekonomik sağlığı ve doğum kontrolü ile ilgilendi. Susan Brownell Anthony ile birlikte değişik dernekler kurarak köleliğe karşı ve kadınlara oy hakkı için aktif mücadele etti.

Çeviri: Semra Çelik 

Kaynak: watson.de

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: ‘Çıplak ayaklı Diva’ Cesaria Evora

‘Aç insanlarla, dünyanın fakir halklarıyla dayanışma içinde olmak için’ sahneye çıplak ayakla çıkmay...

GÜNÜN KADINI: Antik dönemin savaşçısı Mavia

Filistin’i istila eden Roma’ya karşı büyük başarılar kazanan Mavia ve güçleri döneminin en ünlü sava...

GÜNÜN KADINI: Florence Kelley

Florence Kelley, çocuk hakları, sekiz saatlik iş günü, ücret köleliği gibi konularda, toplumu yakınd...