Tarih

Nüfus mu planlaması mı ?!

İnsanlık çocuk planlamasına ne zaman geçmiş, artan çocuk nüfusuna karşı ne zaman ‘Dur’ demişti? ‘Her sevişmeden de meyve almayalım’ dedikleri o dönem ne zaman gelmişti? İşte cevabı...

Beyaz Gül Hamburg üyelerinden bir direnişçi, Hannelore Willbrandt

Almanya’da antifaşist mücadele veren kadınlardan kitapçı Hannelore Willbrandt ile tanışın...

New York Central Park’ta ilk tarihi kadın heykeli

Manhattan’daki ünlü New York Central Park’ta, ilk kez gerçek tarihi kadın figürlerin onuruna bir heykel dikildi.

Daha acısını bulanla kapışırız biberi!

Eyy bugüne kadar ‘acıların çocuğuyum’ diye dolaşan Adanalı, Antepli, Maraşlılar! Meğer dünyanın en acı olmayan hatta bu skalaya göre ‘tatlı’ sayılan biberini yiyip ortalıkta boşuna geriniyormuşuz!

Clara Zetkin - Eleanor Marx:  Sosyalist karşılaşmalar, ortak heyecanlar…

Clara Zetkin’in tarihi konuşmalarından biri olan Gotha Kongresi konuşması, Eleanor Marx’ı da çok etkiler. Öyle ki, kongre üzerine yazdığı makalesinin yarısından fazlasını Zetkin’in konuşmasına ayırır…

Kadın işçiler ‘Yeter artık!’ dediğinde...

Silezyalı dokumacı kadınların isyanından, Heinze kadınlarının eşit ücret mücadelesine kadar; Almanya ve Avusturya’nın işçi sınıfı tarihinde öne çıkan işçi kadınların grevlerini hatırlayalım...

İşçilerin işçi yazarı: Lisel Bruggmann

1927’de Sovyetler Birliğine giden ilk İsviçre işçileri delegasyonu üyesi oldu. Bugünkü İsviçre emeklilik sisteminin (AHV/AVS) kurulması için mücadele etti.

Küresel ısınma ve eşitsizliğin kesiştiği nokta: Eunice Newton Foote

Bilim tarihimizde 163 yıldır emeği görmezden gelinen bilim insanı. ABD’li Foote, 1856’da bir bilim konferansında, atmosfere ne kadar çok karbondioksit yayılırsa, o kadar fazla ısınacağını kanıtladı.

Mutfak önlüklerini bir kenara atıp saflara katıldılar

Kapitalizmle ekonomik, sosyal, politik ve ideolojik, yani her alanda mücadele edilmesi gerektiği bilincini ortaya koyan bir tarih; Kadınlar Maden Ocaklarının Kapatılmasına Karşı grupları.

Mesele çamaşır yıkamak değil

Birleşik Krallık’ta 1846’da Yıkama Evleri ve Hamamlar Yasası çıkarıldı. Yıkanmak ve çamaşırları, çarşafları yıkamak daha kolay olmuştu işçi sınıfı için. Ama bu yasanın çıkmasının bir nedeni vardı...

GÜNÜN BELLEĞİ: Marksizmin izinden Eleanor Marx

Kapitalizm koşullarında kadınların durumunu ortaya koyan Eleanor, ustaları Marx ve Engels’den öğrendiklerini pratikte de uyguluyordu. Londra’daki birçok işçi eyleminin örgütleyicileri arasındaydı...

GÜNÜN BELLEĞİ: Danimarka Kadın İşçileri Sendikası

Hem kadınların sendikalarda örgütlenmelerinin hem de kadın erkek birlikte mücadele etmesinin gereğini ortaya koyan kadınların kurduğu bir işçi sendikası: KAD

GÜNÜN BELLEĞİ: Doğumdan kaynaklanan haklar nasıl elde edildi?

Kadınların çalışmadan kaynaklanan hakları uzun süre erkekler üzerinden tanımlandı. Kadınların ilk kabul edilen sosyal hakları doğum izinleri ve annelik yardımları oldu.

GÜNÜN BİLGİSİ: Anadolu'nun ilk sığınma evi

Kadına yönelik şiddetin tarihi ataerkinin tarihine uzanır, şiddete karşı çözüm yollarının tarihi de oldukça uzak. Bu topraklarda sığınmaevlerinin tarihini biliyor musunuz?

GÜNÜN BİLGİSİ: Dondurmaya tarih içinden bir bakış

Yaz sıcaklarının insanı kavurduğu günlerde en makbul tatlılardan biridir dondurma. Dondurmayı kimlerin nasıl bulduğunu biliyor muydunuz? Evet dondurmanın da dondurmacıların da bir tarihçisi var.

GÜNÜN AKILLISI: Kocasının fikirlerine uymadığı için ‘deli’ olmakla suçlanan kadın!

Elizabeth Packard, kocasının dini inançlarına uymadığı ve köleliğe karşı olduğu için kocası tarafından deli olmakla suçlandı ve tımarhaneye kapatıldı. Ama o mücadele etmekten vazgeçmedi.

GÜNÜN BELLEĞİ: Hemşirelik nasıl doğdu? Nasıl görünmezleştirildi?

Uzun yıllar bütün hastanelerde karşımıza “sus” ifadesiyle çıkan bu kepli hemşire resmi o duvarlara asılana kadar hemşirelik mesleğinin ne aşamalar geçirdiğini düşündünüz mü?

Faşizme karşı direnişin mimoza çiçekleri

Kimisi partizan olan, kimisi şehir ve köylerde yaşamını sürdüren İtalyan kadınlar, savaş sona erene kadar fabrikalarda, ofislerde grevler örgütledi, faşist birlikleri engellemek için barikatlar kurdu.

GÜNÜN BELLEĞİ: Erkek hafızanın kara delikleri, kadın kahramanlar

En az özgür ve en az eşitken, özgürlük ve eşitlik yolunun en önünde kahramanlaşan; tarihi peşlerinden sürükledikleri halde tarih kitaplarında dahi yer alamayan kadınlar.

Değiştirebileceğimizi hatırlatan bir gün

Geleceği de ancak geçmişimizi bilerek değiştirebileceğimize göre, o zaman, neydi 8 Mart’ı bize önemli kılan?