Beyaz Gül Hamburg üyelerinden bir direnişçi, Hannelore Willbrandt
Almanya’da antifaşist mücadele veren kadınlardan kitapçı Hannelore Willbrandt ile tanışın...

Hannelore Willbrandt 21 Eylül 1923’te Hamburg’da doğdu, 10 Şubat 2003’te öldü. Nasyonal Sosyalizme karşı bir direniş savaşçısıydı ve Beyaz Gül Hamburg’un eylemlerine katıldı. 

Hannelore Willbrandt, sosyal demokrat bir evde iki büyük kardeşle büyüdü. Okuldan sonra Dammtorstrasse 1’deki Hamburg kitapevi Conrad Kloss’ta kitapçı asistanı olarak çıraklığa başladı. İyi performansı nedeniyle, Kloss çıraklık süresini 6 ay uzattı, bu yüzden çıraklığını 30 Eylül 1942’de bitirdi. Daha sonra kitapçının bilim bölümünde çalıştı. 1 Nisan 1943’ten eylül sonuna kadar silah endüstrisinde çalışmamak için hizmetçi olarak Schleswig bölgesindeki Kropp kampında Reich İşçi Hizmetini yapmak zorunda kaldı. Tıp okumak istediği için Neumünster yakınlarındaki Hamburg alternatif hastanesi Rickling’de mutfakta asistan olarak askerlik yaptı.

Hannelore Willbrandt, geniş bir arkadaş çevresinde Nasyonal Sosyalizm’e direndi, grup daha sonra “Beyaz Gül Hamburg” olarak anıldı. 1940’ların başında önce çırak olarak, ardından Kloss kitabevinde kitapçı asistanı olarak yaptığı çalışmalar sırasında, Nazi rejimine karşı olan çeşitli insanlar ve gruplar arasında sayısız bağlantı kurdu. Felsefi, sanatsal ve edebi konuların tartışıldığı buluşmalar organize ettiler. Toplantılar Willbrandt’ın evinde yapıldı; 1943 yazında evin bombardıman sonucu yıkılması sonrası Rauhen Haus kitabevinin bodrum katında buluşmalar yapıldı.

PEK ÇOK CEZAEVİNE NAKLEDİLDİ, NAKİL SIRASINDA KADIN DİRENİŞÇİLERLE TANIŞTI

18 Aralık 1943’te Gestapo tarafından tutuklandı. On aylık hücre hapsinden sonra o ve Beyaz Gül Hamburg’un diğer 18 üyesi, Holstenglacis’teki Hamburg-Stadt tutukevine götürüldü. 6 Kasım 1944’te tutuklu olarak Halk Mahkemesi’ne ve kasım ayının başında sekiz kadınla birlikte Cottbus kadın cezaevine, daha sonra Leipzig-Kleinmeusdorf cezaevinden Bayreuth’daki St.Georgen cezaevine nakledildi. Hapis ve nakliye yoluyla Willbrandt, diğer gruplardan ve bölgelerden direnişçi kadınları da tanıdı, aleyhindeki yargılamalarda vatana ihanete hazırlık, düşmanı destekleme, askeri gücü aşağılama ve telsiz suçu işlediği iddia edildi. Berlin’deki Halk Mahkemesi binası 3 Şubat 1945’te müttefiklerin bombalamasıyla yıkıldığı için duruşma Bayreuth’ta yürütülecekti. Willbrandt ve Beyaz Gül Hamburg’un diğer kadınları, 14 Nisan 1945’te ABD Ordusu tarafından Bayreuth’ta serbest bırakılırken, Hamburg’daki Halk Mahkemesi 20 Nisan 1945’te Beyaz Gül üyeleri aleyhine müzakereleri sürdürüyordu.

Almanya’nın faşizmden kurtuluşunun ardından Hannelore Willbrandt, Bayreuth’taki Kızıl Orkestra üyesi olarak Halk Mahkemesi duruşmasını bekleyen Ernst Sieber ile tanıştı. Sieber, 1 Mayıs 1945’te Willbrandt ve diğer mahkumlarla birlikte Bayreuth’ta KPD’yi kurdu, ancak KPD Amerikan işgal yönetimi tarafından yasaklandı. Ağustos 1947’de Sovyet sektörüne taşındılar. Evlilik 1951’de sona erdi, Willbrandt Doğu Almanya’da yaşamaya devam etti. Uzun yıllar Volk und Wissen yayınevinde çalıştı. 1949’un sonuna kadar ABC-Zeitung ve Die Schulpost dergilerinin editörü ve genel yayın yönetmeniydi. 1 Ocak 1950’den itibaren, biyoloji konulu okul kitaplarının ve öğretim materyallerinin yayımlanmasından sorumlu biyoloji bölümünün başkanıydı ve Mayıs 1952’den itibaren öğretmenler dergisi Biologie im Schule’nin baş editörüydü. Arthur Ploog’la evlendi. 1975 yılında Ploog-Willbrandt doktorasını Berlin’deki Humboldt Üniversitesinde “Aldous Huxley’nin ütopyasında ideolojik ve felsefi sorunlar üzerine ‘Cesur Yeni Dünya” üzerine yaptı.

1977’den emekli olana kadar Ploog-Willbrandt, Doğu Almanya Bilimler Akademisi Merkez Felsefe Enstitüsünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Gönüllü olarak, Alman Demokratik Cumhuriyeti Antifaşist Direniş Savaşçıları Komitesi Weißensee Bölge Komitesi’nin yerel antifaşist direniş mücadelesinin tarihini araştırmak için kurduğu komisyona başkanlık etti.

10 Şubat 2003’te hayata veda etti.


İlgili haberler
Faşizme karşı direnişin mimoza çiçekleri

Kimisi partizan olan, kimisi şehir ve köylerde yaşamını sürdüren İtalyan kadınlar, savaş sona erene...

Faşizme karşı desenler: Kathe Kollwitz’in kalemiyi...

Kimi zaman çocukların “ekmek” diye bağırışı yükselir gravürlerinden, kimi zaman bir annenin ölü çocu...

Faşizme karşı direnen ve bu uğurda hayatını kaybed...

Faşizme karşı direnen, barış için mücadele eden ve bu uğurda hayatını kaybeden bir kadındı Gertrud L...