GÜNÜN DİKKATİ: 20 milyon çocuk aşı olamadı, salgınlar tekrar ediyor
Dünya genelinde çocukların aşılanma oranındaki düşüşle birlikte artık yok olduğu düşünülen salgınlar yeniden yaşanıyor. Aşılanmanın azalmasının nedenleri ise yoksulluk ve aşı karşıtlığı.

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, geçen yıl 20 milyon çocuğun hayat kurtarıcı aşıları elde edemediğini açıkladı.

Yayımlanan yeni veriler çocuklara kızamık, difteri ve tetanos gibi hastalıklara karşı yapılan aşıların azaldığını gösterdi. 2018’de 100 milyondan fazla çocuk aşı olmasına rağmen, dünya genelindeki oranlar hala yüzde 86’yı gösteriyor. Ancak tüm nüfusun ölümcül olabilecek salgın riskinden korunması için bu oranın yüzde 95’e çıkması gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü yöneticisi Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus aşıların salgınları önlemek ve dünyayı güvende tutmak için en önemli araçlar olduğuna dikkat çekti. Günümüzde hala çok sayıda insanın aşı olamadığını belirten Ghebreyesus’a göre, en fazla risk altında kalanlarsa çatışmalardan etkilenen veya evlerini terk etmeye zorlanan, yoksullar.

Aşılanmamış çocukların çoğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Yarısından fazlası Afganistan, Irak, Güney Sudan, Yemen, Suriye ve Somali’nin de dahil olduğu, çatışmaların ve yoksulluğun harap ettiği ülkelerde yaşıyor.

TEKRARLAYAN SALGINLAR VAR
UNICEF’in aşılama oranlarını ölçmek için kullandığı hastalıklardan biri olan kızamıkta da, son yıllarda tekrarlayan salgınlar görüldü. 2018’de 350 binden fazla vaka bildirildi. Bu 2017’deki rakamın iki katı.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, kızamık salgınının erişim ya da maliyet nedeniyle aşı olamayan toplulukları işaret etti. UNICEF ayrıca kızamık salgınlarının fakir ülkelerle sınırlı olmadığını, hatta aşı oranının yüksek olduğu yerlerde de görüldüğünü açıkladı.

Nadir durumlarda hepatitle, menenjit ve hatta ölümle sonuçlanabilen hastalığın 2000’de yok edildiği ilan edilse de geçen ay ABD’de 1992’den bu yana en fazla kızamık vakası yaşandı. Kızamık salgınlarının nedenleri arasında aşı karşıtı komplo teorilerinin popüler hale geldiği topluluklar da sayıldı. 

Kaynak: Independent Türkçe


İlgili haberler
BİR ‘AŞI MESELESİ’ (1) ‘Aşı yaptırmıyorum çünkü...

Aşı yaptırmalı mı, yaptırmamalı mı? Dünyanın tartışması Türkiye'ye de sıçradı. Kimi inançtan, kimi '...

BİR ‘AŞI MESELESİ’ (3) Flash TV bilimselliğinde a...

‘Aşı oldu, hayatı zindana döndü, bakın neler oldu’ gibi heyecanla tıklayıp, içeriğinde saçma sapan b...

‘AŞI REDDİ’ TEHLİKESİ: Artış salgın ve ölümlere ne...

Aşı reddinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığına dikkat çeken TEB, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzer...