Ayten Kaya Görgün ikinci kitabı, Ayizi Yayınlarından çıkan ‘Kimseye Söylemedim’i geçtiğimiz günlerde tanıttı. Mülkiyeliler Birliğinde yapılan etkinlikte kitaba ve yazara yoğun bir ilgi vardı. Görgün gördüğü ilgiden memnundu; “Kızılay’ın uzunca bir süredir polis ablukasında olduğuna ve bunu rağmen hem işlerini evde bırakıp hem de sokağın biber gazına karşı gelen kadınların bir kez daha neler yapabildiklerine şahit olmaktan mutluyum.”
Aziz Nesin’in hikayelerini okuyarak yazmaya başlamış Görgün. Hikaye diye dinlediğimiz ya da anlattığımız şeylerin kadınların gerçek hayatı olduğunu ve kendisinin de bu hikayelerin bir parçası olduğunu söyleyen Görgün, “Mamak’ın mahallelerinden başlayan hayat hep başucumda dururken aynı zamanda ilham kaynağı oldu bana. Annem ve babam artık evlenip bir yuva kurması gerektiğini, kitaplar yerine çeyizlik porselen takımları alması gerektiğini anlattılar, ancak ben yazmayı seçtim. Ayaküstü yaşananları yazdım. Hikayeler hep ah dediğimiz yerden çıkıyor. Kadınlar ne zaman çizginin dışına çıksa hep ötekileştiriliyor. Bu kitabımda karşılaştığım, hikayelerine tanık olduğum, dinlediğim kadınlar var” diyor.
SESİMİZİ DUYURMANIN YOLLARINA BAKMALIYIZ
Hikayelerinde belli çevrelerden eleştiri alsa da dilde sansür kullanmıyor. “Kadınların hayatlarında ne varsa dillerine de yansıyor ve aykırı bir kadın olarak da görüldüğüm için hareket alanım biraz daha genişliyor” diyen Güngör kadınların istekleri, atla deve olmadığını sadece adalet istediklerini vurguluyor. Görgün aynı zamanda evliliğin, aile hayatının kadınlara öğretilen ve dayatılan bir olgu olduğunu düşünüyor. Kadınların bu yük altında ezildiklerini ve kendilerini gerçekleştiremediklerini söylüyor. Görgün, “Kitapta yer alan hikayelerde ve gerçek hayatta kadınların kendilerini hep anlatmak istediklerini görüyoruz. Kimseye söyleyemediklerimiz arasında kaybolmak yerine birlikte sesimizi duyurmanın yollarına bakmalıyız” diyor.AYTEN KAYA GÖRGÜN KİMDİR?
Ayten Kaya Görgün, yazmaya mizah öyküleriyle başladı. İlk yazıları doksanlı yıllarda Pazartesi Kadınlara Mahsus gazetede yayımlandı. Um:ag’da burslu olarak yazma seminerlerine katıldı. 2001’de Uçan Süpürge’nin düzenlediği Gülmesini de Biliriz kısa film senaryo yarışmasında dereceye girdi. 2011’de Ayrıntı Yayınları’ndan Arıza Babaların Çatlak Kızları romanı yayımlandı. Kimseye söyleyemedim ise ilk öykü kitabı.
İlgili haberler
Hayatın gerçekliği: ‘Antabus’
Kadıköy’de tekstil işçisi, öğrenci, özel sektörde çalışan 21 kadın, Seray Şahiner’in yazdığı, Nihal...
Sandık Lekesi
Sema Kaygusuz öyküleriyle yakın geçmişe götürür bizleri. Okurunu şaşırtan, sürprizli öyküler değildi...
GÜNÜN MÜZESİ: Bonn kadın müzesi
Dünyanın ilk kadın müzesini daha önce duymuş muydunuz? 1981 yılında Bonn’da Almanya’da bir kadın müz...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.