kitap

Virginia Woolf' un gözlerinden Londra

Londra Manzaraları’nda kent, ‘heykeller yapan aristokrasinin’ geçip demokrasinin gelişini bekleyen bir kenttir.

Bir kitap: Hayvanlara Övgü

Michel de Montaigne’nin Hayvanlara Övgü kitabıyla anlaşıldığı gibi yolculuğumuz hayvanlar alemine. Yol arkadaşımız mı? Kedi, köpek, kuş, maymun, fil, evcil ve yabani tüm hayvanlar.

GÜNÜN KİTABI: Suç ve Ceza

Dostoyevski’nin Suç ve Ceza kitabı psikolojik, felsefi, polisiye türde değerlendirilse de bundan öte sosyolojik, biyolojik, toplumsal boyutları olan muhteşem bir eser.

GÜNÜN KİTABI: Kadının Evrimi

Tarihteki ilk hekimin kadın olduğunu, ilk sanayinin temeli kadınların ördüğü halatlarla atıldığını, ilk çanak yapımcıların kadınlar olduğuna öğreneceğiz.

Bir kitap: Alçakgönüllü Bir Öneri

Bu bir uyarı, çok zorlu bir yolculuk. İki güçlü elin boğazımızı sıkma, soluksuz kalma; dipsiz kuyularda boğulma hali. Başımızdan aşağı kaynar suyun dökülme durumu.

Bir kitap: Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi

‘Hayvanlar sanatçı bir ruha sahip mi? Hayvanlar başkaldırabilir mi? Hayvanlar kendilerini bizim onları gördüğümüz gibi mi görür? Hayvanlarda itibar duygusu var mı?’

Hangi dünya ütopya hangisi distopya?

Ursula K. Leguin’in Mülksüzler kitabıyla uzay yolculuğuna çıkıyoruz...

Bir kitap: Ana

Sarhoş baba çürümeye yüz tutmuş kapitalizmi, ana emeği, Pavel ise uğruna mücadele ettikleri geleceği temsil eder.

GÜNÜN KİTABI: Madam Bovary

Romanın yazılışından sonra ‘Bovarizm’ diye mutlu olmayan, tatmin olmayan kadın tipi tanımlaması yaratılsa da gerçekler zor kabullenilse de bu kitap temel kanunlara baş kaldırıdır.

Bir kitap önerisi: Amok Koşucusu

Onuruna, gururuna, aşkına sahip çıkan bir kadın, doktorun yardımı olmadan hayatta kalamayacağını bilse bile doktora boyun eğer mi?

Kurtlarla Koşan Kadınlar

Estes’in kadını bir kurda benzetmesini ilk önceleri tuhaf bulsam da okuduklarımı hayatla, yaşadıklarımla ve şahit olduklarımla kıyasladığımda evet bir kadın ancak bir kurda benzetilebilir dedim.

Kurtlarla Koşan Kadınlar: Vahşi kadın arketipine dair mit ve öyküler

Kurtlarla Koşan Kadınlar insanlık tarihi boyunca bastırılmış ve örselenmiş kadınların durumunu sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan inceliyor.

Dayanışma, kardeşlik ve direnme hikayesi: ÇOCUK İNADI

Sevim Korkmaz Dinç, yeni kitabı ‘Çocuk İnadı’na üzerine Yazar Tülin Tankut ile söyleşti…

KİRKE: Had bildirmeyi seven erkek ozanlara karşı kendi hikayesini yazan cadı

Kirke, yalnızlığa mahkûm edilmiş bir kadının kendi gücünün farkına varmasının, çalışarak büyütmesinin ve zorluklar karşısında yılmadan mücadele ederek kendini yoktan var etmesinin öyküsü…

Köksüz Maryam

Maryam ürkütücü sakallara sahip olan bir adamın geç işareti yapmasıyla yaşamının başlangıç noktasına yeniden dönerken Afgan bir bebek daha göç yolculuğuna çıkamadan izdihamda ezilerek ölebiliyor.

Toplumsal cinsiyet ilişkilerini kurgu içinde sorgulayan bir roman: Oğullara Mektuplar

Türkiye PEN kulübü ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan Rahime Sarıçelik ile nisan 2021’de Kaos Çocuk Parkı’ndan çıkan romanı ‘Oğullara Mektuplar’ı konuştuk.

Dünya yerinden oynar, tarihi kadınlar yazsa…

İstanbullu Amazonlar okura tuzaklar kuran, yanıltan, şaşırtan bir roman. Şebnem İşigüzel ‘okurunu içine iteceği derin bir kuyu, bir harikalar tüneli kazmaya çalışmış’ ve bunu da tam olarak başarmış.

‘Kurban’ ve ‘Suçlu’ kavramlarına aktivist bir bakış; yalnız

Kabuk isimli ilk romanından dört yıl sonra, Yalnız ile edebiyat dünyasındaki yerini güçlendiren Zeynep Kaçar, okuyucuya yine kadın odaklı bir metin sunuyor.

23 kadın yazarın gözünden Şehir Söner Biz Yanarız-Pavyon Öyküleri

Şehir Söner Biz Yanarız’ın yazarlarına sorduk… Öykülerini nasıl yazdılar? Pavyon için ne düşünüyorlar?

Pavyon Öyküleri: Bastırılmış merak ve dürtülerimizle yaşıyoruz

23 kadın yazar yazdı bu kitabı. ‘Burası hayatın arka kapısı…’ denilen pavyondan çıkan öyküler, 23 kadından Pavyon Öyküleri… Münire Çalışkan Tuğ, öykülerin derleyicisi Süreyya Köle ile söyleşti.