Bir kitap düşünün içerisinde insana dair yok yok. Dostluk, kardeşlik mi dersiniz, zirvede…Kenetlenme, dayanışma, birbirine tutunma mı, ötesi yok…Aile bağları, aidiyet duygusu evet…Utanç tarihi; kölelik, insanın alınıp satılması, kırbaçlanma, öldürülme, yok sayılma o da var. Sınıflar ve doğallığında sınıf kavgası evet. Koruyup kollama, yanında olma, iyi günde, kötü günde kol kanat germe… Kardeşliğin bir türlü alt edemediği, insanlığın içinde debelendiği çamur; ırkçılık. Canlılar dünyasında her şey olur da ölüm olmaz mı, o da var. Tabi ki sevgi ve aşk.
Ursula K. L Guin’in Vahşi Kızlar eseriyle okuma yolculuğumuz diğer eserlerden biraz farklı bir evrene doğru ilerliyor. Bu sorgulayıcı, öğretici, keyifli, üzücü, öfkelendirici, sımsıcak bir kitap yolculuğu…Kitabın kapağı okuyucuyu yanıltmasın. Bu bir çocuk ya da gençlik kitabı değil. Yazar, sanki insanın dünden bugüne getirdiği tüm insani ve hayvani duyguları bir masada sergiler, biz okuyucularına da yaşadığımız dünyayı göstermek ister. Bu evrende insanlar taçlar, kökler ve toprak olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Taçlar en üst seviyedeler. Onlar şef, rahip ve yeryüzündeki Tanrılar, dokunulmazlıkları var, Topraklar en alt seviyede köleler. Kök insan ise ekip biçen, hasadı, ambarı yöneten zenginler. Taç erkek toprak kadınla evlenebilir. Kök erkek, taç kadınla; kök kadın, toprak erkekle evlenebilir. Günün sonunda yoksullar ve kadınlar kaybeder. Bela ten Belen arkadaşlarıyla birlikte yağma yapmaya gider. Orada bulunan yerlileri öldürür, çocuklarını köle olarak kullanmak için kaçırır. 11 yaşındaki Modh, küçük kardeşi Mal’ın kaçırıldığını görünce kardeşine göz kulak olmak için arkasından gider. İki küçük köleyi kurtlar sofrasında neler bekler?
Vahşi Kızlar, kökü derinlerde çocukların köle olarak kullanılmasını, istismar edilmesini, çocuk yaşta evlendirilmesini deşifre eden, bir öykü. Yazar kardeşlik ve insani değerleri işler, insanın bedeninin yağmalanmasına da dikkat çeker. Eserin sonunda bulunan “Okurken Uyanık Kalmak” bölümü de oldukça keyifli. Vahşilik mi, o da körpe bedenlere uzanan karanlık ellerde…
Fotoğraf: Kitap kapağı
İlgili haberler
Bir kitap: Saklı Gerçekler
Özlem Abut Otluoğlu, Saklı Gerçekler eserinde cinayete kurban giden kadınların yerine mezara, “ya be...
Bir Kitap: Olay
Kadın hakları temalı Olay eserinde kendi yaşamı üzerinden kürtajı cesurca, tarafsız bir şekilde akta...
Kaybedilen ilk aşkın hikayesi: Gül Mevsimidir
‘Mesaadet, dönüştüğü huysuz ve yaşlı kadın olarak tüm gün bir başına bırakılıyor. İlk aşkını kendi k...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.