Eski sevgilisini bıçaklayan Ülkü Ocakları sorumlusunun “siyasi düşmanları bulunmakla” savunmasına indirim
Eski sevgilisini beş yerinden bıçaklayan Ülkü Ocakları sorumlusuna takdir indirimi de yetmedi, dava yeniden görülecek.

Kendisinden ayrılan E.M'yi bıçakla ağır yaralayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın, yargılandığı davada takdir indirimi alırken istinaf mahkemesi bu indirimle yetinmeyip davayı yeniden görmeye karar verdi.

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın (24), 11 Ocak 2023’te kütüphaneden çıkıp evine gitmek üzere olan eski sevgilisi E.M.’nin (22) yolunu Çankaya Dede Efendi Caddesi üzerinde kesti. İddiaya göre, Yalçın, kendisiyle görüşmek istemeyen, öldürmekle tehdit ettiği E.M.’yi darp etmeye başladı. E.M.’yi cebinden çıkardığı çakıyla boynundan ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaraladı. Beş yerinden bıçaklanan E.M., hastaneye kaldırıldı. Göğüs bölgesinde ve karın boşluğunda ciddi yaralanmalar tespit edilen E.M. önce yoğun bakıma kaldırıldı, bir hafta hastanede yattıktan sonra taburcu edildi.

Tutuklanarak cezaevine gönderilen Necip Mert Yalçın hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı. İddianamede, hastaneden alınan uzman raporuna göre, E.M.’nin özellikle göğüs bölgesi ve karın boşluğuna yönelik yaralanmalarının “yaşamını tehlikeye sokacak şekilde öldürücü mahiyette olduğu” kaydedildi. E.M.’yi yaraladıktan sonra yanındaki arkadaşı tarafından olay yerinden uzaklaştırılmasıyla “eylemin son bulduğu” kaydedildi. İddianamede, Yalçın’ın “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan cezalandırılması istendi.

MAHKEME "TAKDİR İNDİRİMİ" KULLANDI

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Yalçın’ın kasten öldürmeye teşebbüsten cezalandırılmasını istedi. Savunmalar, ifadeler, tanık beyanları ve uzman raporlarını değerlendiren 15. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Necip Mert Yalçın’ın “olay günü cebinde taşıdığı kesici alet niteliğindeki bıçağı çıkarıp E.M.’nin boyun ve gövdesine hedef gözetmeksizin beş kez vurduğu, uzmanlık raporlarına göre bu beş bıçak darbesinden batına ve sternumun soluna (göğüs ve karın boşluğu) isabet eden iki adet darbenin E.M.’nin hayatını tehlikeye sokacak mahiyette yaralamalar olduğunu” kaydetti.

Kendisiyle görüşmek istemeyen eski sevgilisi E.M.’yi ikisi öldürücü biçimde, beş ayrı yerinden bıçaklayarak ağır biçimde yaralayan Yalçın, davada kendisini siyasi hasımları bulunmakla savundu.

Mahkeme, Kasım 2023 tarihli son duruşmada, Yalçın’ın “kasten öldürme teşebbüs”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, ancak “suçun işleniş şekli, öldürmeye yönelik eylem sayısı” nedeniyle 14 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, son olarak “sanığın suçun işlenmesinden sonraki tutum ve davranışları ile yargılama sürecinde gözlemlenen olumlu hal ve hareketleri” gerekçesiyle takdiri indirimine giderek, 11 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

İNDİRİM İSTİNAF'A YETMEDİ, CEZA MÜEBBETTEN 11 YILA DÜŞÜRÜLDÜ

Yalçın’a “tahrik indirimi” yapılamayacağı, eylemin “kadına karşı işlenmiş suç” kapsamında olduğu yorumunda bulunan mahkeme, buna karşılık cezayı takdir hakkını kullanarak müebbet hapisten 11 yıl 8 aya kadar indirdi.

Karar İstinaf'a taşındı. İstinaf mahkemesi ise 15 Şubat 2024 tarihinde davanın yeniden görülmesine karar verdi. Yalçın’ın tutukluluk halinin devamına karar veren istinaf mahkemesinin talebi üzerine, mahkemeye gönderilen adli tıp raporunda da mağdur E.M.’nin yoğun bakıma alındığı hastane raporuna göre, “Yaralanmasının kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olduğu ve basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olmadığı” belirtildi. Olaydan bir yıl sonra yapılan adli tıp incelesinde ise “yüzde sabit iz olmadığı” kaydedildi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’ndeki ilk duruşma bugün görülecek.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül