Kadınlar istismara karşı sokakta: Tecavüz failleri korunuyor
Kadınlar Gercüş’te yaşanan tecavüz olayına ilişkin Türkiye’nin bazı illerinde sokağa çıktı. Kadınlar yaptıkları açıklamalarda ‘Tecavüz faillerinin korunduğuna’ dikkat çekti.

Mardin’de Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi bileşenleri, Batman’ın Gercüş ilçesinde aralarında polis, asker ve korucuların da olduğu iddia edilen 27 kişinin bir çocuğa tecavüz etmesine dair açıklama yaptı. HDP Mardin İl binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katılırken, “Li hemberî destdirêjîyê û kuştina jinê em xwe diparêzin” (Tecavüz ve katliamlara karşı kendimizi savunuyoruz) yazılı pankartı açıp, cinsel istismar karşıtı dövizler taşıdı. Kadınlar adına açıklamayı HDP İl Yöneticisi Münevver Ölker okudu.

‘CEZASIZLIKLA ÖDÜLLENDİRİLİYORLAR’

AKP ve MHP’nin tecavüz ve cinsel istismar olaylarına karşı politik bir yaklaşım sergilediğini belirten Ölker, “İpek Er’e tecavüz eden ölümüne sebep olan uzman çavuş kirli bir zihniyetle cezasızlıkla ödüllendirildi. Mardin’de özel harekat polisi B.K. olayında da aynı politika izlendi. Kürt illerinde taciz ve tecavüzün cezası hukuki bağlamda yok ediliyor” dedi. Batman Gerçüş’te 27 kişinin karıştığı iddia edilen tecavüz olayının ardından yaşananları hatırlatan Münevver, “8 ay boyunca tecavüz edenlerin soruşturulması nedense cezai bir yaptırımla sonuçlanmaması başlı başına suça ortak olmaktır. Erkek devlet şiddetine, çocuk istismarlarına, taciz ve tecavüzlere hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.


İSTANBUL’DA KADINLAR: SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), Gercüş’te bir çocuğa uzman çavuş, polis ve korucu olmak üzere 27 kişinin tecavüz etmesine ilişkin Avcılar, Fatih ve Maltepe’de yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Avcılar Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, ”Tecavüzcüye aklama, koruma, yargıla” pankartı açtı. “Çocuk istismarına hayır” ve “Bir çocuğun çıkaramadığı ses ol” dövizlerinin taşındığı açıklamada sık sık, “Erkek adalet değil gerçek Adalet” ve “Tecavüzü aklama, yargıla” sloganları atıldı.

TJA aktivisti Filiz Peştek Keskin, olayı araştırmak için ilçede bulunan bir gazetecinin özel hareket polisleri tarafından önü kesilerek ‘Kimsin, niye buradasın, neyi araştırıyorsun, ilçeye neden geldin’ gibi sorular sorularak tehdit edildiğini ifade etti. Bütün yaşatılanların birer özel savaş politikası olduğunun altını çizen Keskin, “Kürt kadınları ve değerleri birer ganimet olarak görülüyor. İktidarın işgalci ve tecavüzcü zihniyeti Kürt halkına reva görülüyor, meşrulaştırılmaya çalışılıyor ve Kürtler buna ses çıkarınca susturulmaya çalışılıyor. Ama Bizler bunun farkındayız ve tecavüzlerin son bulması için bu iktidara hesap sormaya, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

FATİH, MALTEPE VE İZMİR’DE DE KADINLAR SOKAKTAYDI

Kadınlar ayrıca, HDP Fatih İlçe Örgütü binası önünde ve Maltepe Meydan’da da bir araya gelerek tepkilerini dile getirdi.

Kadınlar Birlikte Güçlü ise, İzmir’de tecavüz olayına ilişkin basın açıklaması yaptı. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Kadınları değil katilleri yargıla” sloganların atıldığı açıklamayı kadınlar. “#GercüşteNeOluyor?” diye sorarken “Özel savaş politikaları yüzünden ne çok yara aldık. Edî bese! Artık yeter diyoruz. Kimsenin ‘namus’u değiliz. Devlet şiddetini teşhir etmekten de bununla mücadele etmekten de asla vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

ANTALYA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Kadın Meclisi, Gercüş’te yaşanan tecavüze ilişkin Attalos Meydanı'nda açıklama yaptı. “Tecavüzcüyü koruma, aklama, yargıla" pankartının açıldığı açıklamada, HDP Antalya İl Yöneticisi Hülya Hasbay hazırlanan basın metnini okudu. Gercüş'te ortaya çıkan istismar ve tecavüz meselesinin takipçisi olacaklarını aktaran Hasbay, olayların faillerinin bulunup yargılanması için mücadele edeceklerini söyledi. Hasbay, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, adalet demekten vazgeçmeyeceğiz. Sizin suçlarınızı deşifre etmekten vazgeçmeyeceğiz. Gercüş'teki küçük çocuğa ve bu tecavüzlere maruz kalan kadınlara sesleniyoruz: Yalnız değilsiniz. Biz varız, mücadele eden kadınlar var. Hep beraber mücadele edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi.

ADANA
Adana Kadın Platformu, Gercüş'te yaşananlara dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Kız çocuklarını korumak, failleri cezalandırmak yerine olayı örtbas etmek için harekete geçen tüm makam ve mercilere sesleniyoruz: Bizler sokaklardan, meydanlardan, mahallelerden, iş yerlerimizden, kampüslerden, mahkeme salonlarından ve bulunduğumuz her yerden ilmek ilmek ördüğümüz dayanışmamızla tecavüzcüleri, istismarcıları, katilleri, erkek adaleti alaşağı edecek, haklarımızdan ve hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.


DİYARBAKIR

Diyarbakır’da Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Diyarbakır’ın Ofis semtinde basın açıklaması düzenledi. “Kadınlardan ve çocuklardan ellerinizi çekin” pankartının açıldığı açıklamaya siyasi parti temsilcileri de destek verdi. 

Açıklama öncesi konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, yaşanan tecavüz olayından İçişleri Bakanı ve Batman Valisinin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, istifa etmelerini istedi.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Çelik, AKP iktidarı ile beraber her güne kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik istismar vakalarıyla uyanan toplum haline gelindiğini belirtirken, neden olarak ise kadın ve çocuklar aleyhine yürütülen politikaları işaret etti. Çelik, “İktidar bir yandan uyguladığı cezasızlık politikasıyla tecavüzcüleri, kadın katillerini, istismar faillerini palazlarken diğer yandan kadın kazanımlarını gasbetmeye yönelik bir saldırı politikası yürütmektedir. Bunun nedeni AKP iktidarının kadına ideolojik yönelimi ve erkek iktidar siyasetidir” dedi.

Haberi ortaya çıkaran Jinnews’e ve habere dönük erişim engeline ve muhabirine dönük tehditlere de değinen Çelik, “Kimden neyi saklamaya çalışıyorlar? Neden taciz, tecavüz olaylarında hep bir yayın kısıtlaması geliyor? Kimden hangi gerçeği saklamaya çalışıyorlar? “ diye sordu.

Çelik son olarak şunları belirtti: “AKP iktidarının ülke tarihine kara bir leke olarak geçen karanlık dönemi, işlenen suçların, suçluların ve etkin soruşturma yürütmeyenlerin, suçluyu koruyan ve bu suça ortak olanların tolum önünde hesap vereceği günler yakındır. Biz kadınlar susmadan yılmadan işlenen tüm suçların deşifre edilmesinin takipçisi olacağız. Asla yalnız yürümeyeceksiniz. Mücadele eden kadınlar var, hep beraber örgütlü bir şekilde mücadele edeceğiz ve kazanacağız. Yaşasın kadın mücadelesi.”

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, da partinin Mersin İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. “Erkek-Devlet şiddetini teşhir ediyoruz” pankartının açıldığı açıklamada HDP Mersin İl Eş Başkanı Gülbahar Şöfer, konuştu.
Hükümete “Kürdistan’da bu özel savaş politikalarını uygulamaktan vazgeçin" diye çağrıda bulunan Şöfer, "Gercüş’te ortaya çıkan bu istismar, tecavüz meselesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Er ya da geç bu kişilerin, faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

HATAY
HDP İskenderun İlçe Örgütü de Gercüş'te ortaya çıkan istismar ve tecavüz meselesine dair yazılı açıklamada bulundu. Bir istismar meselesinin yine cezasızlık politikasıyla örtülmeye çalışıldığının farkında olduklarının belirtildiği açıklamada; "HDP olarak buradan sesleniyoruz: Biz kadına yönelik şiddet, istismar dosyalarında, özellikle üniformalıların işin içine karıştığı bu tür olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Suçluların aklanmasına izin vermeyeceğiz. Er ya da geç bu kişilerin, faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz. Adalet demekten vazgeçmeyeceğiz. Sizin suçlarınızı deşifre etmekten vazgeçmeyeceğiz" denildi.


MALATYA
Malatya Demokratik Kadın Platformu yaptığı açıklamada suçluları aklayan tutumun tecavüzcüleri cesaretlendirdiğini söyledi. Platform adına açıklamayı okuyan Perihan Yücekaya: “Artık her gün kadın cinayetleri, çocuk istismarı,kadın ve çocuğa hatta hayvanlara karsı şiddet olayı haberlerini artarak alıyoruz. Suçlular cezasız kalmakta, neredeyse mağdurlar suçlu ilan edilmektedirler. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderme yönünde etkili ve kalıcı düzenlemeler yapılamadığı ve cinsel istismarcılar ve tacizciler hak ettikleri cezayı almadığı müddetçe bu tür vakaların önüne geçilemeyeceği açıktır. Birkaç ay önce Beşiri ilçesinde yaşanılan tecavüz olayında zanlı Musa Orhan’ın hak ettiği cezayı almaması vicdanları yaralamıştır. Gercüş ilçesinde yaşanan bu olayda da olayın basına yansımasından sonra dosya üzerine gizlilik kararı konması, sosyal medyada bu olayla ilgili haberlere erişim yasağı getirilmesi, bu olayla ilgili paylaşım yapanlara gözaltı işlemi uygulanması bu olayın da sağlıklı bir şekilde soruşturulmayacağı yönünde bizleri endişelendirmektedir. Bütün zanlıların hak ettikleri cezayı almaları noktasında yargı mekanizmasını baskı altına alacak açıklamalardan kaçınmamak, olayın tüm yönleriyle açığa çıkmasını sağlamak insani ve vicdani bir sorumluluk olmanın yanı sıra hukuk devleti olmanın da gereğidir. Artık çocuklarımızı sokağa çıkarmaya, okula göndermeye korkar olduk, toplum olarak psikolojik bir baskı altındayız. Çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve şiddete karşı önlemler alınmalıdır. Suçluların aklanmasına, ceza indirimine, iyi hal indirimine itiraz ediyoruz.Gerçek adalet sağlansın ve etkin cezalar verilsin.” dedi . 

URFA  
Gercüş’te ortaya çıkan istismar olayına ilişkin bir açıklama yapan Urfa İl Kadın Platformu “Gerçek adalet sağlanana ve sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da erkek yargının da erkek egemen sistemin de peşinde olacağız! Şiddet, tecavüz, taciz karşısında susmuyoruz, korkmuyoruz!” dedi.  

ŞIRNAK

TJA, Şırnak bileşenleri öncülüğünde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP Kadın Meclisi üyeleri katılırken, açıklamada “Çocuk istismarının affı olmaz” pankartı açıldı. Kadınlar adına açıklamayı HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak okudu.

Salğucak, “Her defasında açılan davaların cezasızlıkla sonuçlanmasından kaynaklı yeni istismar vakalarının yaşanmasına zemin hazırlanmaktadır. Yargının yanında artık kaymakamından valisine ve bakanına kadar istismarcıları savunma pozisyonuna geçmektedirler” dedi.

HAKKARİ

Hakkari’de de TJA bileşenleri HDP Hakkari il binası önünde açıklama gerçekleştirdi. HDP Hakkari İl Örgütü’nün de katıldığı açıklamada “Bilmek hakkımız hesap vermek göreviniz” yazılı pankart açılırken, “Tecavüzcüyü koruma aklama yargıla”, “ Çocuk susar sen susma” yazılı dövizler taşındı. Açıklamayı katılımcılar adına HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven yaptı.

Erkek devlet şiddetine ve çocuk istismarlarına karşı duracaklarını ve davanın takibi olacaklarını ifade eden Seven, “Toplumun ahlaki değerlerine saldırıda bulunan sisteme karşı mücadelemizi örgütlülüğümüzü daha çok güçlendireceğiz. Eş yaşama hakkını inşa edeceğiz. Kadın, yaşam, özgürlük demekten asla vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı/Jinnews


İlgili haberler
Gercüş’teki istismara yasaklar silsilesi!

Batman Gercüş'te 27 erkeğin bir çocuğu cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasına, yayın yasağı ve g...

Gercüş’te ne oluyor?

Batman Gercüş'te aralarında uzman çavuş, polis ve korucuların da olduğu 27 erkeğin bir çocuğu cinsel...

Musa Orhan’ı koruyan devlet kadınlara ne söylüyor?

‘Bugün Kürt illerinde kadına ve çocuklara yönelik baskı, şiddet ve istismarın bölgede uygulanan fiil...