Cizre’de 40’ı aşkın öğrenciyi istismar eden Ercan’a 22 ay 15 gün hapis cezası
Cizre Merkez Anadolu Lisesinde 40’ı aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan Müdür Yardımcısı Burak Ercan’a 22 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kadınlar karara tepki gösterdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesinde 2019 yılında 40’ı aşkın öğrenciye cinsel tacizde bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Burak Ercan’ın yargılandığı davanın karar duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Cizre Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mağdurların avukatları hazır bulunurken, sanık Burak Ercan ve avukatı İstanbul’dan SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Esas hakkında söz alan mağdur avukatları, hazırlanan mütalaanın sanığın lehine olduğunu ve sanığın nitelikli cinsel istismarda bulunduğunu ifade etti. Mütalaaya göre basit istismar suçlaması ile sanığın cezalandırılmasının talep edildiğini kaydeden avukatlar, bu cezanın sanık Ercan’ın yapmış olduğu suça karşılık yeterli ceza olmadığını dile getirdi.

Ardından söz alan sanık Burak Ercan, iddiaları reddetti. Hakkındaki iddiaların siyasi olduğunu ifade eden Ercan, mağdur kişileri suçladı. Ardından söz alan Ercan’ın avukatı ise müvekkilinin disiplinli bir öğretmen olduğunu ve bunun için kendisine iftira atıldığını söyledi.

40 ÖĞRENCİYE İSTİSMARIN CEZASI 22 AY 15 GÜN CEZA

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti ardından kararını açıkladı. Mahkeme sanık Burak Ercan hakkında iki ayrı mağdurun ifadelerinin somut olmadığı iddiasıyla beraat verirken, farklı iki mağdurun ifadeleri doğrultusunda sanık Burak Ercan’ın “basit istismar”da bulunduğunu ve bunun için TCK 150 madde 1 fıkrası gereğince toplamda 15 ay hapis cezası verdi. Ercan’ın kamu görevlisi olması ve işlediği suçun tekrarı nedeniyle yarı oranda cezasını artıran mahkeme heyeti toplamda 22 ay 15 gün hapis cezası verdi. Öte yandan Ercan’ın mahkemede pişman olmadığının gözlemlediklerini ifade eden mahkeme heyeti, cezanın ertelenmesine gerek olmadığına karar verdi.

Ayrıca yine kararın kesinleşmesinin ardından sanık Ercan’ın toplamda 13 ay kamu haklarından mahrum kalmasına karar veren mahkeme heyeti, Ercan’a kararın kesin olmadığını ve 7 gün içinde karara itirazda bulunabileceğini söylemesi dikkat çekti.


Duruşmayı takip eden izleyiciler, kararın ardından Şırnak Barosu binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Şırnak Eğitim Sen Şubesi Kadın Sekreteri Serap Ok, bu davanın kendileri için önemli davalardan bir tanesi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin birçok yerinde bu şahsın adalete teslim edilip, gereken cezayı alması istendi. Bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘HUKUK MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ’

Davayı başından beri takip ettiklerini ve bugün davanın sonuna geldiklerini belirten Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Eş Başkanı Avukat Doğan Adıbelli de “Ortadoğu coğrafyasında maalesef ki çocuk ve kadın hakları, o kadar geri ve kirli zihniyet politikalarına maruz bırakılıyor ki hukuk endeksinde bizim sıralarımız hep sonda. Kadın ve çocuklara bakış açısı geri zihniyettedir. Biz Şırnak Barosu, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak iktidarın kadın ve çocuk hakları düşmanlığına, yanlış kararlara karşı mücadele edeceğiz ve doğru kararların uygulanmasındaki ısrarımız her zaman devam edecek” diye konuştu.

‘SUÇLULARI CESARETLENDİRİYORLAR’

KESK Genel Merkez Hukuk Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz ise, “Bugün burada ele alınan ve kısaca ‘istismar davası’ denilen olay tekil bir olay olmayıp ne yazık ki sık sık karşılaşmaya başladığımız ahlaki bir çöküntüye, yozlaşmaya işaret etmektedir. Dolaysıyla sadece yargı ayağını değil esas olarak bu çürüme haline yol açan, bu tür alçakça girişimlere cesaret veren politikaları sorguluyoruz, sorgulamaya devam edeceğiz. Tarikatların ve cemaatlerin kadın ve çocuk kazanımlarını ve haklarını hedef alan söylemleri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada, iş yerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden inşa edildiği bu ortamda maalesef istismar, taciz ve tecavüz vakaları da giderek artmaktadır. Kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan, ‘iyi hal’ gerekçesiyle ceza indirimine gidilmesi gibi yargı kararları da caydırıcılığı değil benzer suçların işlenmesini cesaretlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Haber-Fotoğraflar: MA

İlgili haberler
40 öğrencinin istismarına ‘örgüt komplosu’ savunma...

Cizre’de 40’ı aşkın öğrenciyi istismar eden Burak Ercan’ın yargılandığı duruşmada konuşan Avukatı Ya...

30 öğrenciyi istismar eden müdür yarımcısı hâlâ gö...

30’u aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Burak Er...

KESK üyeleri, istismarcı öğretmenin yeni atandığı...

KESK İstanbul Kadın Meclisi üyeleri Şırnak’ta 30’u aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan ve İsta...