30 öğrenciyi istismar eden müdür yarımcısı hâlâ görevde!
30’u aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Burak Ercan hâlâ görevde. KESK İstanbul Kadın Meclisi, Ercan’ın derhal görevden uzaklaştırılmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, Şırnak’ta 30’u aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Burak Ercan’ın 27 Ekim’de Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davası öncesi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada “İstismarı Aklama Koruma” pankartı açılırken, “Aklama koruma yargıla” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları atıldı.

‘ÇOCUĞUN YARARI GÖZETİLMEDİ’

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 5 No’lu Şube Sekreteri Nesrin Gülbahar, Türkiye’deki verilere göre çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının son 10 yılda 3 kat arttığına ve bu artışların tesadüf olmadığına dikkat çekerek, okullarda erkek öğretmenlerin uyguladığı cinsel istismarın okul yönetimi tarafından savcılığa bildirilmek zorunda olduğunu ifade etti. Gülbahar, “İstismarla suçlanan öğretmenin soruşturma süresince açığa alınması gerekmektedir. Çocuğun beyanı esas alınarak adli, idari soruşturmalar çocuğun yüksek yararını gözeterek yapılmalıdır. Suçu işleyen öğretmen tutuklanmalı ve bir daha hiçbir eğitim kurumunda çalışmasına izin verilmemelidir. Ancak süreç çocuğun yüksek yararını gözeten değil, cinsel istismarı uygulayan suçlu Burak Ercan’ı koruyan bir yerden işlemeye başlıyor” dedi.

 ‘TEKRAR GÖREVE İADE EDİLDİ’

Cinsel istismar olayının kamuoyuna yansımasıyla Burak Ercan’ın kaymakamlık tarafından açığa alındığını ve bu süreçte savcılıkta 18 adet şikayet dilekçesi oluştuğunu ifade eden Gülbahar, “Bakanlık müfettişlerinde 40’ın üstünde tacize uğradığını beyan eden ifade var. Olay açığa çıkmadan önce bazı öğrencilerin konuyu bir başka öğretmene anlattıkları, ancak bu öğretmenin konuyu kapatmak için öğrenciler üzerinde baskı oluşturmuş. Bu iddialarla ilgili yazışmalar yapılmış olmasına rağmen bu öğretmenle ilgili bir soruşturma başlatılmamıştır. Savcılığın, dosya üzerinde gizlilik kararı var. Burak Ercan için teftiş kurulu ihraç talebini vermiş fakat, bürokratik kanallar cezayı hafifletilerek kademe durdurma cezasına dönüştürülüp Urfa’da görevlendirilmiş ardından İstanbul’da görevlendirildi” hatırlatmasında bulundu.

‘DERHAL GÖREVDEN ALINMALI’

Gizlilik kararı nedeniyle ilgili Burak Ercan’ın hangi okula görevlendirildiğini öğrenemediklerini, fakat bir veli aracılığıyla bilgilere ulaşabildiklerini söyleyen Gülbahar, “Onca yaşananlara rağmen ilk önce Orhangazi Ortaokulunda ‘öğretmenliğe’ devam ettiğini öğrendik. Geçen seneki ilk duruşma, iddianamede bulunan basit taciz ifadesinin sistematik taciz olarak düzenlenmesi kararıyla ertelendi. Görevden alınıp alınmamasına dair değerlendirme sonraki duruşmalara bırakıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü ile yaptığımız görüşmede Burak Ercan’ın geri hizmete alınacağı bilgisi verildi. Burak Ercan sistematik cinsel istismar suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanan biridir. 27 Ekim’de davası görülecek olan Burak Ercan çocuklarımızdan ve okullarımızdan uzak tutulmalı. Bir an önce görevden alınmalı, dava sonuçlanıncaya kadar herhangi bir okulda veya geri hizmette görev verilmemelidir” şeklinde konuştu.

TALEPLER SIRALANDI
 Gülbahar, ardından taleplerini şu şekilde sıraladı:
“*Tüm öğrencilere cinsel istismar durumunda nasıl bir yol izleyebilecekleri, cinsel istismar ve ihmale karşı koruyucu önlemlerin ders olarak anlatılmalıdır.
 *Cinsel istismar iddiası ile soruşturma başladığında tedbir olarak fail, eğitim öğretim kurumlarında çalışıyor ise derhal görevden uzaklaştırılmalıdır.
*Mahkemeler cinsel istismar suçunu işleyenden yana taraf olmuştur. Mahkemeler istismarcıları değil çocuğun yanında yer almalıdır. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz.
*Eğitim yerleri çocukların kendilerini güvende hissettikleri yerler haline getirilmediler.
KESK’li kadınlar olarak çocuğa yönelik cinsel istismara karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi; istismarcıların peşini bırakmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Biz sesimizi çıkarmadıkça çocuklar istismara uğram...

Bugün lise öğrencisi olan D.E’yi istismar eden S.E. 3. duruşmada sabit ikametgah gerekçesiyle serbes...

Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...