Esenyalı’da 8 Mart şöleni: Eşit ve özgür bir yaşam için birlikte mücadele edelim
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlarla şölende buluştu.

Kurulduğu günden bu yana 8 Mart şöleni düzenleyen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği artık gelenekselleşen 8 Mart şöleninin 8’incisini gerçekleştirdi. Grand Diva Düğün Salonunda yapılan şölende yüzlerce kadın bir araya geldi. Etkinlikte Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Erbane Korosu sahne alırken, genç kadınlar drama gösterisi yaptı, Bedriye Alkan, Ulaş Altınova ve Koma Seçkinler de müzikleriyle kadınları coşturdu. Dernek üyesi kadınlar derneğe katkı sunmak için hazırladıkları yiyeceklerle bir kermes düzenledi.


Halaylarla başlayan etkinliğe yaklaşık 500 kadın katıldı. Sunucular şiirlerini okuyarak açılışı yaptı. Ardından Ulaş Altınova sahne alırken kadınlar da halaylarıyla eşlik etti.


Sosyolog ve Aile Danışmanı Birgül Avdan’ın yazdığı tiyatro oyununu sergileyen genç kadınlar, erkek egemen zihniyete, sömürüye, ezilmeye, şiddete karşı kadınları birlikte mücadele etmeye çağırdı.


GENÇ KADINLAR: PARASIZ VE BİLİMSEL EĞİTİM, GÜVENCELİ BİR GELECEK İSTİYORUZ

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinde faaliyet yürüten genç kadınlar adına konuşma yapan İlknur Haylaz, genç kadınların 1 yıldır dernekte olduğu, 2 aydır da aktif olarak derneğin bir parçası oluğunu, çalışmalar yürüttüğünü söyledi. “Mahallemizde sorunlara çözüm bulmak amacıyla harekete geçtik. Ülkemizde kadın olmak çok zor ama genç kadın olmak daha zor. Eğitimden sağlığa birçok sorunu bizler de yaşıyoruz. Okulu bitirsek bile iş bulamıyoruz. Pek çok güvencesizlikle karşı karşıya kalıyoruz” diyen Haylaz, halihazırda okuyanların ise aileleriyle birlikte eğitim yükünün altında ezildiğini söyledi. Bunların yanı sıra genç kadınların da şiddetten muaf olmadığını ya flört şiddetine ya da aile baskılarına maruz kaldıklarını ifade eden Haylaz, “Maalesef yönetim mekanizmaları genç kadınların sorunlarına çözüm üretecek duyarlılıkta değil. Biz de o yüzden değiştirmeye kendi yerelimizden başlamak adına genç kadınlarla birlikte mücadelenin bir parçası oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz. Taleplerimiz de var, parasız ve bilimsel eğitim, güvenceli bir gelecek için kolları sıvadık. Bu mücadelenin bir parçası olduk. Tüm genç kadınları bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

2 buçuk ay önce Oppo’dan 600 işçi ile beraber işten atılan işçilerden biri olan Ceylan da şu an işsiz olduğunu ve 2 çocuğu olduğunu söylerken, Oppo’dan arkadaşları ile atıldığı andaki direnişini “işçiler kazanacak” diyerek aktardı.

‘HAKLARIMIZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Aralarında şu an direnen işçi kadınların ve emeğinin hiçbir zaman ödenmeyeceği ev emekçisi kadınların olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, herkesin çok zor günlerden geçtiğini, ekonomik krizin kasıp kavurduğunu söylerken halkın yeni yılda da zamlarla yaşamaya mahkum edildiğini dile getirdi. Bir günde yağ fiyatının 2 defa etiket değiştirdiğini belirten Doğan, “Evimize ekmek götürmeye zorlanıyor, işsiz kalacak mıyız korkusuyla yaşıyoruz. Bir yanda savaş, bir yanda ekmeği için direnen Farplas işçileri var. Memleketin dört bir yanında daha yaşanabilir ücret için direnen işçiler var ve kadın işçiler de bu direnişlerin en önünde. Bu da kadın işçilerin, emekçilerin kendi haklarına ve kendi emeklerine sahip çıktığına işaret. Kadınlar dayanışma halinde şiddete ve sömürüye karşı geliyor. Çünkü sadece küçülen ekmeğimiz değil, haklarımız ve hayatlarımız elimizden alınıyor” dedi. Tek adam iktidarında önce İstanbul Sözleşmesi’ni iptal ettiğini hatırlatan Doğan, şimdi de iktidarın kadınların nafaka hakkından medeni haklarına kadar pek çok hakkına göz diktiğini söyledi. Doğan, “Kadınların haklarına göz dikenler, gerici tarikatlarla, gerici dinci yapılarıyla bizlere saldırmaya devam ediyorlar. Ama biz inanıyoruz ki mücadele ile haklarımızı geri alacağız. Buradan hepinizi yoksulluğa, güvencesizliğe, şiddete karşı eşit ve özgür bir yaşam için mücadeleye çağırıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Adile Doğan’ın konuşmasının ardından Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin Erbane Korosu ve kadınları desteğiyle yalnız bırakmayan Bedriye Alkan sahne aldı. Son olarak da Esenyalı Mahallesi’nin yerel grubu Koma Seçkinler sahne alırken, kadınlar şenliği halaylarla bitirdi.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği: ‘Diyanet, yoksul...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nden Yasemin Özdurmaz derneklerinin bulunduğu işçi mahallesinden so...

Şiddetin mahalle analizi: Esenyalı’da kadınlar bir...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, “Kadına Yönelik Şiddet Raporu 2021” çalışmasıyla kadınların bir yı...

Esenyalı’da kız kardeşimle el ele şenliği: Bu kade...

Yüzlerce kişinin yan yana geldiği şenlikte kadınlar bir yıl boyunca sürdürdükleri atölyelerin ürünle...