Çözümün adresi meclis, yolu mücadele!
Kadroya geçirilmeyen taşeron işçiler ile kadroya geçirilip yüzde 4+4’e mahkûm edilen işçiler için çözümün adresi Meclis, çözümün yolu ise birleşik mücadele!

Okurumuzun Sorusu:
2017 yılında 117 gün hastanede joker eleman olarak görev yaptım. 4 Aralık’ta çalışmadığım için kadro alamadım. Ben ve benim durumumda olan arkadaşlarıma yardımcı olursanız sevinirim.

Geçtiğimiz günlerde 4 Aralık koşuluna takılan bir başka joker işçisi okurumuzun sorusuna ŞU YANITI vermiştik. Joker işçiler lehine mahkeme kararları çıkmaya başladı. Ancak ne yazık ki bu kararlar sadece davayı açan işçiler için hukuki sonuç doğuruyor. Dava açmamış ve dava açma süresi dolduğu için artık dava açamayacak işçiler için kadro yolu açmıyor.

Kadro alamayanlar joker işçilerle sınırlı değil. ŞU YAZIMDA kadroya alınmayan yüz binlerce işçi olduğunu vurgulamıştım. Peki, bu sorun nasıl çözülecek?

Çözümün adresi belli. Meclis’te bir yasal düzenleme yapılarak kadroya geçirilmeyen tüm işçilere kadro hakkının teslim edilmesi gerekiyor. Aslında 696 sayılı KHK’nın çıkmasının hemen ardından Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kadro dışı bırakılan tüm taşeron işçilerin kadroya alınmasını sağlayacak (benim de hazırlanmasına katkı sunduğum) bir KANUN TEKLİFİ vermişti.

Ancak AKP, Meclis İç Tüzüğü’ne de aykırı biçimde, bu teklifin ilgili komisyonlarda görüşülerek Meclis Genel Kurulu’na gelmesini engelledi. Haziran ayında seçim yapıldığı ve yasama dönemi sona erdiği için kanun teklifi düşmüş oldu. Ancak, bildiğim kadarıyla, Veli Ağbaba, aynı kanun teklifini yeniden Meclis’e sunacak. Böylece, kadro alamayan tüm taşeron işçilere kadro yolunu açacak teklif Meclis’e gelmiş olacak.

Ancak bu teklifin yasaya dönüşmesi için kadro alamayan tüm taşeron işçilerin mücadele etmesi, sesini duyurması ve teklifin gündeme alınıp, görüşülmesini ve kabul edilmesini sağlaması gerekiyor. Çözümün adresi Meclis ama çözümün yolu kadro alamayan yüz binlerce işçinin ortak mücadelesinden geçiyor. AKP istemese bile diğer partiler destek verirse bu yasa Meclis’ten çıkar. Bu noktada MHP’nin tutumu belirleyici olacak. MHP, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yaptığı gibi AKP’nin sözünden çıkmama tutumunu sürdürürse, teklifin yasalaşması zor…

Bir de kadroya ya da şirketlere geçirilen ancak eşit hak ve ücret verilmeyen, YHK Sözleşmesine ve enflasyonun yüzde 20’leri geçtiği koşullarda yüzde 4+4 zamma mahkûm edilen yüz binlerce işçi var. Bu sorunun çözümünün adresi de Meclis. İzmir Milletvekili Kani Beko, bu sorunun çözümü için (benim de hazırlanmasına katkı sunduğum) bir KANUN TEKLİFİ verdi. Bu teklif yasalaştığı takdirde kadroya ya da şirketlere geçirilen işçiler, mevcut kadrolu işçiler ya da şirket işçilerinin toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Ancak aynı kadro alamayan işçiler örneğinde olduğu gibi bu durumda da Meclis aritmetiği devreye girecek.

Sonuç olarak eğer kadro alamayan yüz binlerce işçi ile kadroya ya da şirketlere geçirilip taşeronda aldıkları ücret ve haklara mahkûm edilen yüz binlerce işçi bir araya gelir, birlikte mücadele eder, taleplerini daha yüksek sesle ifade ederse, sorunu çözecek bu iki teklifin Meclis’ten geçmesi mümkün olur.

Bu köşede sürecin takipçisi olmaya, taşeron işçilerin ve kamuya geçirilen işçilerin taleplerini dile getirmeye devam edeceğiz. Bizim sunabileceğimiz katkı ve destek bu. Ancak yolu açacak olan işçilerin bizatihi kendisi!

İlgili haberler
4 Aralık’ta izinde olanlar kadroya geçirilmelidir

İş hukukunun temel amacı işçinin korunmasıdır. İş hukukunun temel ilkeleri arasında “işçi lehine yor...

Bakanlık joker işçiler için düzenleme yapmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının joker işçiler ile ilgili bazı kurumlara gönderdiği görüş sor...

Joker işçilerde son durum

4 Aralık koşulu öne sürülerek kadroya geçişi engellenen joker işçilerle ilgili gelişmeler bu yanıtım...