Okullar açıldı, mevsimlik tarım işçisi çocuklar hâlâ tarlada çalışmak zorunda
Urfa’dan Erzurum’a ailesi ile birlikte tarım işçiliği yapmak için gelen R.D. okulların açılmasına rağmen tarlada patates topluyor. R.D. okula bu yıl geç başlayacağını söylüyor.

Erzurum Aziziye ilçesinde üretimi yapılan patateslerin sökümü, yüzlerce kilometre uzaklıktan gelen tarım işçileri tarafından yapılıyor.

Urfa’dan aileleriyle birlikte gelen kız çocukları da tarlada anne ve babalarıyla çalışmak zorunda.

Demirören Haber Ajansından Turgay İpek’in haberine göre, sabahın ilk ışıkları ile girdikleri tarlada sadece öğle yemeği molası vererek patates sökümü yapan aileler, mesai sonunda derme çatma evlerde yeni günü bekliyor. Tarım işçilerinin günlük yevmiyeleri ise 100 lirada başlıyor.

‘PATATES BİTENE KADAR BURADAYIZ’

Bu yıl lise birinci sınıfa gidecek olan 14 yaşındaki R.D, “Bu yıl ilk kez çalışıyorum. Borcumuz var ondan buradayız. Lise bire gidiyorum. Okullar açılıyor ama galiba gidemeyeceğim. Patates bitene kadar buradayız. Hem borçlarımız var hem de okul harçlığımı biriktirmek için çalışmak zorundayız. 8 kardeşiz dördümüz burada anne ve babamızla birlikte çalışıyoruz” dedi.


‘OKULA MECBUREN BİRAZ GEÇ GİDECEKLER’

Geçen yıl da Erzurum’a geldiklerini söyleyen R.D’nin babası Mahmut D., “Mevsimlik işçiyiz. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden geliyoruz. Genelde ailecek çalışıyoruz. Memleketimizden mayıs ayında çıktık. Kırşehir, Malatya’dan sonra Ordu’ya geçtik. Bu sene yağışlardan dolayı orada pek çalışamadık. Yaklaşık iki haftadır Erzurum’dayız. Patates topluyoruz. Hayat zor. Öğrenciler de çalışıyor ama ne yapalım. Çalışmazsak başka bir gelirimiz yok. Her yıl olduğu gibi bu yıl da okula mecburen biraz geç gidecekler” dedi.


‘ÇALIŞMAZSAK AÇLIKTAN ÖLÜRÜZ’

Annesi Fatma D. ise pandemi nedeniyle geçen yıl fazla çalışamadıkları için borçlarının biriktiğini belirterek, “8 çocuğum var. Elimizde yok, durumumuz kötü. Borçlarımız var. Mecburuz çalışmaya. Çalışmazsak açlıktan ölürüz. Çocukları zamanında okula gidememesine üzülüyorum. 20 yıldır ben tarlalarda çalışıyorum” diye konuştu.

Haber-Fotoğraf: DHA


İlgili haberler
1 buçuk yılın ardından ders zili sorunlarla çaldı

Uzaktan eğitimde çok zorlandıklarını anlatan veliler yüz yüze eğitimin başlamasından memnun olsalar...

İşçi çocuklarına eğitim çok mu?

Dudullu OSB’de bulunan fabrikalardan işçi kadınlar ‘ücretsiz’ eğitim için istenen kayıt paralarını v...

Soruyoruz: 2 yıl boyunca Milli Eğitim ne yaptı?

Hep birlikte soralım Milli Eğitimin bütçesi nerelere harcandı! Neredeyse 2 yıl boyunca ne yaptı Mill...