1 buçuk yılın ardından ders zili sorunlarla çaldı
Uzaktan eğitimde çok zorlandıklarını anlatan veliler yüz yüze eğitimin başlamasından memnun olsalar da alınmayan önlemler, artan eğitim masrafları ve pandemi nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi.

Pandemi gerekçesiyle 1 buçuk yıl kapalı tutulan okullar nihayet yüz yüze eğitime başladı. 18 milyon öğrenci, 1 milyonu aşkın öğretmen ders başı yaptı. MEB tarafından okullarda pandemi nedeniyle gerekli önlemler alınmadığı için veliler kaygılı olsalar da yüz yüze eğitim istediklerini dile getirdi. Öğrencilerin ise heyecanlı olduğu gözlenirken arkadaşlarına okullarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadıkları görüldü.

Okulun ilk gününde okul önlerinde konuştuğumuz veliler, okul kaydı parası, kırtasiye malzemesi, okul kıyafeti derken çok fazla masraf yaptıklarını belirtti. Pandemi önlemleri konusunda ise kafalarında birçok soru işareti taşıyor.

‘TEYAKKUZDA BEKLİYORUZ’

İstanbul Bahçelievler’de konuştuğumuz velilerden Esra, çocuğunun birinci sınıfa başladığını belirterek okul masraflarını karşılamada sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Pandemiden dolayı eğitimin nasıl devam edeceğini bilmediklerini ve endişeli olduklarını dile getiren Esra “Öğretmenlerin aşı olması bir nebze rahatlatsa da velilerin ne kadarı aşılı bilmiyoruz. Ne yaşayacağımızı teyakkuzda bekliyoruz” diye konuştu.

‘UZAKTAN EĞİTİMDE OKUMA YAZMA ÖĞRENEMEDİ’

Çocuğu ikinci sınıfa geçen velilerden Sibel de salgın dolayısıyla ne kadar endişeli olsalar da yüz yüze eğitimin başlamasından memnun. Geçen sene uzaktan eğitim nedeniyle çocuğunun okuma yazmayı dahi öğrenemediğini söyleyen Sibel “Uzaktan eğitimde çocuğum okuma yazmayı dahi öğrenemedi” dedi.

KAYIT PARASI ISRARI

Velilerden Hasibe Arıkan, çocuğunun okula yeni başladığını belirterek okul kaydı sırasında yaşadıkları sorunları anlattı. Kayıtta istenen bağış miktarını karşılayamayacaklarını söylediklerinde okul yönetiminin ‘5-6 bin lira veren var, siz neden vermiyorsunuz’ diye sorduğunu ve bağış için ısrar ettiğini anlatan Arıkan “Biz de durumumuzun olmadığını, herkesin para vermek zorunda olmadığını söyledik” dedi. Okul masraflarının 280 lira tuttuğunu pazarlıkla 260 liraya kapattıklarını kaydeden Arıkan, okulun kendilerinden A-4 kağıdı ve tahta kalemi gibi materyaller talep ettiğini söyleyerek “Bağış yapamadığımız için diğer istenenleri almak zorunda kaldık” dedi.


‘GEÇEN YIL ÇOK ZORLANDIK’
İstanbul’da iki çocuğunu okula getiren velilerden Gülsüm Türüdü, çocuklarından birinin birinci sınıfa, diğerinin ikinci sınıfa gittiğini belirterek “Bizim için geçen sene zor oldu. Bu sene öyle olmaz diye umuyorum. Birinci sınıfta çok zorlandık okuma yazma öğrenene kadar çok yorulduk. Geçen sene okullar açık olduğu müddetçe sıkıntı yaşamadık. Herhangi bir bulaş söz konusu olmadı sınıfımızda” dedi.
‘EVDE EĞİTİM OLMUYOR’
Torununu okula bırakan Ayşe Taşkın da okulların açılmasından memnun olduğunu söyleyerek “Evde eğitim zor oluyor. İki tane torun var, sabahtan akşama kadar bilgisayarın başındalar. Zor... Her şeyi öğrenemiyorlar. Büyük yük evdeki ailelerde, onlar da ne kadar öğretebiliyorsa. Yüz yüze eğitim daha iyi” diye konuştu. (DHA)

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Mülteci çocukların eğitimi: Öğretmenler kendi hali...

İstanbul’dan bir öğretmen mülteci çocuklara eğitim vermek için özel bir eğitim almadıklarını ve çocu...

Soruyoruz: 2 yıl boyunca Milli Eğitim ne yaptı?

Hep birlikte soralım Milli Eğitimin bütçesi nerelere harcandı! Neredeyse 2 yıl boyunca ne yaptı Mill...

İşçi çocuklarına eğitim çok mu?

Dudullu OSB’de bulunan fabrikalardan işçi kadınlar ‘ücretsiz’ eğitim için istenen kayıt paralarını v...