Kreş kapatılmadı ancak özelleştirme kapıda
Ege Üniversitesi Hastanesinde sağlık emekçilerinin mücadelesi sonucu yönetim kreşi kapatma kararından geri adım. Kreşin özelleştirileceği kaygısı hakim.

Ege Üniversitesinde kreş mücadelesi devam ediyor. Rektörlük kurum kreşini kapatarak özelleştirilmesi kararından geri adım attı. Ancak sendika temsilcileri ve çalışanlar henüz mücadelelerinin sona ermediğini dile getiriyor. Ege Üniversitesinde tasarruf adı altında kurum kreşinin kapatılma kararı hastanede örgütlü sendikaların ortak mücadelesi sonucu geri çekildi. Geçtiğimiz hafta Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan imzasıyla yapılan resmi açıklamada üniversitenin Spor Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisler Şube Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren anaokulu ve kreş işletmesinin rektörlüğün İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına devredildiği kaydedildi. Üniversite, kreşin personele hizmet vermeye devam edeceğini, ücret politikasının değişmeyeceğini duyurdu. Ancak iddiaya göre Bahçeşehir eski kolej müdürünün kreş müdürü olarak atanması, ücretlerin 15 bin liraya yükseltilmesi ve hastane çalışanları dışına da kreş hizmeti verileceği söylentileri kreşin dolaylı yoldan özelleştirilme adımı olarak tepki çekti.

ÜNİVERSİTEDEN ÜSTÜ KAPALI AÇIKLAMA

SES İş Yeri Temsilcisi Selin Akgöl ile rektörlüğün yeni kararını konuştuk. Kapatılma kararından vazgeçilmesinin mücadeleleri sonucu bir kazanım olarak niteleyen Akgöl, “Evet bir geri adım atma durumu söz konusu fakat bu durum bizim talebimizi tamamen elde ettiğimiz anlamına gelmiyor. Bizler 7/24 ücretsiz, açık, nitelikli kreşler istiyoruz” dedi. Bir buçuk ayı aşkın süredir mücadele verdiklerini dile getiren Akgöl, “Rektörlük önüne yaptığımız yürüyüş sonrası kreşin üniversite bünyesinde kaldığını gösteren bir yazıyla bilgi verildi. Buna göre kreş Rektörlüğün mali işlerine devredildi yani kreş üniversite bünyesinde kaldı fakat taşerona devredip kiralama yoluna gitmeleri söz konusu olabilir. Yazı içinde ücretin aynı kalacağı ifade ediliyordu, yeni atanan kreş müdüründen alınan bilgiye göre ücretlere yüzde 100 zam yapılmış. Bu demek oluyor ki üniversite bizi yanlış bilgilendirdi. Ancak bizler mücadelemizle nasıl ki kapatılma kararını geri aldırdıysak, bu kandırmacanın da dolaylı yoldan özelleştirmenin de karşısında duracağız” diye konuştu.

ÇOCUKLAR ÇOCUKLARA EMANET

Ege Üniversitesinde yaşanan bu sürecin kemer sıkma politikaları, kalkınma planları ve orta vadeli program (OVP) ile ilintisinden bahseden Akgöl, “Yüzde 100 zam demek krizin yükünü emekçilerin sırtına yıkmak demek. Bizler bunu kabul etmiyoruz. Kamu kreşleri, özellikle kadınların çalışma yaşamına katılımları için çok önemli. Fakat o kadar fahiş fiyatlarla çocuklarımızı oralara bırakmamızı istiyorlar ki biz bu durumun altından kalkamıyoruz. Dolayısıyla bakım yükü yüzünden kadınlar çalışma hayatından çekilmek zorunda kalıyor ya da birçok örneği olduğu gibi birkaç saatlik uykularla iş yerlerine gelmek zorunda kalıyor, sağlıklarından oluyorlar. Hatta öyle zamanlar oluyor ki çocuklarını çocuklarına emanet etmek durumunda kalıyorlar. Ücretsiz kreş hizmeti bizim yasal hakkımız. Hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Doğrudan veya dolaylı özelleştirmenin karşısında duracağız” dedi.

HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Sağlık İş Ege Üniversitesi İş Yeri Temsilcisi Dilek Savran ise rektörlükten yapılan resmi açıklama sonrası çeşitli spekülasyonlar olduğunu dile getirerek, “Kapatılma kararından vazgeçilmesi bizim için bir kazanım. Ancak taşerona devredildiği, işletmesinin kiralandığı yönünde çeşitli spekülasyonlar var. Bu konuda hiçbir açıklama yapılmıyor. Sonuç olarak umuyoruz bu kararın altından bir çapanoğlu çıkmaz. Çıkarsa da mücadele etmeye devam edeceğiz. Hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

KURUM KREŞİNDE FAHİŞ FİYAT
Sağlık Emekçileri Sendikasına üye bir hemşire “Yolunu bulmuşlar dolaylı yoldan özelleştiriyorlar. Kendi bildiklerini okuyorlar. Çalışanların taleplerine kör, sağır, dilsizler. Yeni müdüre devredilmiş, yaptığı açıklama ise kolej mantığı ile çalıştıracaklarmış. Yani bu demek oluyor ki; 3 yaş altı alınmayacak. Ara tatili, 15 tatili, yaz tatili uygulanacak. Benim öyle bir tatil hakkım yok ki. Çocuğumu bu tatillerde nereye bırakacağım? Ayrıca 15 bin lira ne demek? Geçen özel ve köklü bir koleje fiyat sorduk, 18 bin lira dediler. Burası kurum kreşi, böyle fahiş fiyat olur mu?” diye tepki gösterdi.
MÜCADELEYE DEVAM
İşletmesinin devredilip devredilmediğini bilmediklerini ancak izlenimlerinin o yönde olduğunu söyleyen hemşire, “Tadilat sürüyor, inşaatın içinde tutuluyor çocuklar. Boya, toz, toprak, sağlıksız ortam. Çocuğum alerjik olduğu için hastalandı ve almak zorunda kaldım. karambole getirmek istemedim, aldım çocuğumu ama mücadelemi devam ettireceğim. Sendikamızla birlikte süreci değerlendiriyoruz. Mücadele hattımızı hep birlikte belirleyeceğiz” dedi.


BANA NE KALDI?
Sağlık Çalışanı Esra Özbey ise “Kapatılmama kararına sevindim tabii ki ama fiyat artışı iyi olmadı. Bu fiyatla kızımı kreşe nasıl göndereceğim bilmiyorum inanın. En son aldığım maaş 26 bin lira. Kreş 15 bin lira diyorlar, geriye bana ne kadar kalacak? Bizler sağlık çalışanlarıyız, kolaylık sağlayacakları yerde çok zorluyorlar. Çocuklar üzerinden kâr olmaz, geleceğimiz onlar bizim” dedi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ege Üniversitesi'nde emekçiler kreşin kapatılmasın...

Ege Üniversitesi'nde bulunan kreşin 'zarar etme' gerekçesiyle kapatılmasına emekçilerin tepkileri sü...

'Ege Üniversitesinde kreş için mücadele eden emekç...

Ege Üniversitesi kreşinin kapatılmaması için mücadele eden emekçilere destek: Kreş hakkımız!

Ege Üniversitesinde kreş mücadelesi kazandı

Tasarruf tedbirleri kapsamında Ege Üniversitesinin kreşinin kapatılması kararı geri çekildi. Daha ön...