İKP: Kadınlar savaş değil eşit, onurlu, insanca bir hayat istiyor
İzmir Kadın Platformu, yoksulluğa ve savaşa karşı yaptığı açıklamada kadınların savaş değil eşit onurlu insanca bir hayat istediğini belirterek kadınların savaşa karşı barışı savunacağını söyledi.

İzmir Kadın Platformu (İKP), yoksulluğa ve savaşa karşı Konak İskele önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Filistin halkı yalnız değildir”, “Sınır ötesi operasyonlar durdurulsun”, “Ortadoğu'da emperyalist müdahaleler son bulsun”, “Savaşa değil kadınlara bütçe” dövizleri taşıyan kadınlar, savaşa karşı yaşamı savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Kadınlar asına basın açıklamasını okuyan Ruken Emekdar, “Kadınlar savaş değil eşit onurlu insanca bir hayat istiyor” dedi. Kadınlar için güvenli bir yer kalmadığını ifade eden Emekdar, “Ülkeler, kentler, sokaklar, haneler, işyerleri, fabrikalar, hastaneler, okullar her yer yoksulluk ve şiddet dolu. Yoksulluk ve savaşın kadınlar üzerinde yarattığı yıkıma karşı, yaşam hakkımızı savunmak için buradayız” diye ekledi.

‘FİLİSTİN HALKININ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİ SAHİPLENİYORUZ’

İsrail’in günlerdir devam eden hava bombardımanlarıyla Filistin halkını katletmeye devam ettiğini söyleyen Emekdar, “Bütün kadınları Filistinli kadınlarla, Filistin halkıyla dayanışmaya, Filistin halkının bağımsızlık mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.

İsrail’e karşı insan haklarından bahseden AKP iktidarının iki yüzlü tutumunu da kabul etmediklerini dile getiren Emekdar, “Ülke içinde ırkçı, şoven, kutuplaştırıcı politikaları daha üst perdeden devreye sokan, ülke dışında emperyalist bloklar arasında yer kapma telaşıyla başta Kürt halkı olmak üzere savaş politikası yürütenler bize insan haklarından bahsedemez. Yoksulluğa, açlığa, daha fazla sömürüye sürükledikleri toplumun yükselen tepki ve hoşnutsuzluğunu dindirmek için daha çok baskı ve tehdit devreye sokan iktidar, haklarını aramak için direnen Agrobay işçisi kadınların önüne polis dikip, yerlerde sürüklüyor. HDP İl Eş Başkanı Berna Çelik’i beraberindeki yöneticilerle birlikte mesnetsiz iddialarla tutuklayarak, çıplak arama işkencesine maruz bırakıyor” diye konuştu.


‘SAVAŞA AYRILAN PAYLA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK TALEBİ KARŞILANABİLİR’

Halka kemer sıkma ve fedakarlık çağrıları yapanların savunmaya en çok bütçe ayıran 3. NATO ülkesi olduğunu hatırlatan Emekdar, “2023’te savunma harcamaları adı altında savaşa ve silahlanmaya 339.9 milyar lira ayrıldı. Oysa bu parayla istihdam olanağı yaratılabilir, sığınma evlerinin sayısı artırılabilir, kreş ve bakım evleri açılabilir, çocuğuma beslenme koyamıyorum diye feryat eden kadınların bir öğün ücretsiz yemek talebi karşılanabilirdi” ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR SİLAH DEĞİL EKMEK VE EŞİTLİK İSTİYOR’

Kadınların silah değil ekmek ve eşitlik istediğini dile getiren Emekdar, “Savaşa ve silahlanmaya değil kadınlara bütçe istiyoruz. Sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, her mahalleye kreş ve bakım evlerinin kurulmasını, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesini istiyoruz. Kürt sorununun eşit haklara dayalı çözümü için demokratik siyasetin önünün açılmasını, savaş politikalarına son verilmesini istiyoruz. İsrail ile yapılan tüm ikili anlaşmaların iptal edilmesini, ABD ve NATO üstlerinin derhal kapatılmasını, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilip, halkların kendi kaderini tayin hakkının ve Filistin halkının siyasal hak eşitliği ve devlet olma talebinin tanınmasını istiyoruz” diyerek, kadınların taleplerini sıraladı.

“Bunun için tek adamcı iktidar blokunun kadınların hakları ve hayatları üzerinden inşa etmeye çalıştığı gerici-faşist rejime karşı dayanışmayı da örgütlülüğümüzü de büyüteceğiz. Filistin’de Suriye’de ya da dünyanın başka bir yerinde kadınların bedenleri üzerinden sürdürülen kapitalist barbarlığa karşı enternasyonal kadın dayanışmasını inşa edeceğiz” diyen Emekdar, kadınların savaşa karşı barışı savunacağını söyledi.

Fotoğraflar: Eda Aktaş/Evrensel


İlgili haberler
Evi bombalanan Filistinli Nadeen: İşgalcilere sila...

İsrail’in saldırılarında 61'i çocuk, 36'sı kadın 212 Filistinli hayatını kaybetti. Hava saldırısında...

Filistin, zeytin ağaçları, Hadde Ya Bahr Hadde

Filistinli müzisyen Salam Ebu Amneh’in yazıp seslendirdiği “Durul Deniz” olarak çevirebileceğim şark...

İKP: Gericiliğe inat okullardayız, sokaklardayız,...

İzmir Kadın Platformu karma eğitimin hedefe konmasına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi ön...