İKP: Gericiliğe inat okullardayız, sokaklardayız, buradayız
İzmir Kadın Platformu karma eğitimin hedefe konmasına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

İzmir Kadın Platformu (İKP), karma eğitimin hedefe konmasına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Gerici, cinsiyetçi eğitime hayır. Laik, bilimsel, karma eğitim için kız okullarına izin vermeyeceğiz” pankartı açan kadınlar adına basın açıklamasını Gülsev Sağıroğlu okudu.

AKP iktidarının, ideolojik ve siyasal hedefine uygun eğitim sistemi oluşturmak için eşitsiz, dinci, tekçi, cinsiyetçi eğitim politikalarına her gün bir yenisini eklediğini dile getiren Sağıroğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, ‘Gerekirse kız okullarını da açabilmeliyiz’ diyerek karma eğitimi hedef aldığını söyledi.

Sağıroğlu, “Kendi dünya görüşüne göre toplumu dönüştürmek isteyenler, amaçlarına eğitim sistemini değiştirmekle ulaşabileceklerini çok iyi bilmektedir. Haliyle siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanı, harem selamlık bir eğitim sistemini topluma dayatarak tek tip toplum yaratma arzusunu yaşama geçirmeye çalışmaktadır” dedi.

‘BULUNDUĞUMUZ HER ALANDA DİRENECEĞİZ’

Bunun açıkça anayasal bir suç olduğunu vurgulayan Sağıroğlu, “Artık çok iyi biliyoruz ki AKP-MHP merkezli ittifak, her türlü sömürüyü, yoksullaştırmayı, zulmü, eşitsizliği, ayrımcılığı ve baskıyı dinselleştirme politikalarıyla harmanlamaktadır. Liseleri cinsiyetçi kodlarla kız erkek olarak ayırma girişimi, kadın üniversiteleri ve şimdi kız okulları ile kamusal alanın tamamen cinsiyete dayalı olarak yeniden inşa edilmeye çalışıldığının farkındayız” diye konuştu.

Sağıroğlu son olarak şunları söyledi; “Kadınlar olarak laikliği, demokrasiyi, cinsiyet eşitliği ve özgürlüğü hedef alan, haklarımızı yok sayan, eşitsizliği derinleştirmek isteyenlerin karşısında, bulunduğumuz her alanda direneceğimizi belirtmek istiyoruz. Karma eğitimi kaldırmak isteyenlerin cüretini örgütlü mücadelemizle alaşağı edeceğiz! Kız çocuklarının evlere, ailelere, anneliğe sıkıştırılmasına izin vermeyeceğiz. Kadınları kamusal alanlardan dışlamaya çalışan gericiliğe inat okullardayız, sokaklardayız, buradayız.”


Fotoğraflar: Eda Aktaş/Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Karma eğitim hedefteyken İTÜ karma yurdundan kadın...

Karma eğitim MEB tarafından hedefteyken İTÜ de karma yurdunu erkek yurduna çevirme kararı aldı. Yurt...

Karma eğitime saldırıda gaza basıldı, kadınlar tep...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, Havle Kadın Derneği Başkanı Rümeysa Ç...

Karma eğitime saldırıda HÜDA PAR ve BBP el artırdı

Milli Eğitim Bakanının karma eğitimi hedef alması üzerine HÜDA PAR ve BBP el artırdı, Kız okullarını...

Kadın üniversiteleri: Karma eğitime saldırı, kadın...

Japonya’daki üniversitelerin yüzde 10'unu oluşturan kadın üniversitelerinin tarihsel amacı 'Japonya’...

Karma eğitim neden hedefte?

Eğitimde karma eğitim karşıtı her uygulama, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, BM Çocuk Hakları Sö...

GÜNÜN BİLGİSİ: 5 başlıkta karma eğitim tartışmalar...

‘Karma eğitim neden önemli, karma eğitim bir tercih meselesi olabilir mi, zorunlu olmaktan çıkarılma...