Karma eğitime saldırıda gaza basıldı, kadınlar tepki gösterdi: ‘Karma eğitime sahip çıkmak herkesin sorumluluğu’
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, Havle Kadın Derneği Başkanı Rümeysa Çamdereli karma eğitim üzerinden başlayan tartışmaları değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Kız okulları kurmak gerekiyorsa kurulur” sözleri üzerine Cumhur İttifakının diğer bileşenleri HÜDA-PAR ve Büyük Birlik Partisi (BBP) el artırmıştı. BBP Genel Başkanı kadın üniversiteleri ve kadın hastanelerini de gündeme getirdi. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, Havle Kadın Derneği Başkanı Rümeysa Çamdereli karma eğitim üzerinden başlayan tartışmaları değerlendirdi.

EMEP: ‘EĞİTİMDEN KOPUŞUN NEDENİ KARMA EĞİTİM DEĞİL’

Sevda Karaca | Fotoğraf: TBMM

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Milli Eğitim Bakanlığının eğitimin her çocuk için eşit, bilimsel, parasız olması için çalışması gerekirken, kız okullarının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kız çocuklarının örgün eğitime devam etmesinin iktidar politikaları ile zorlaştırıldığını hatırlatan Karaca, “Milli Eğitim Bakanının kız çocuklarının eğitim hakkı için bu tartışmayı başlatmadığının da farkındayız. Çocuk yaşta evlendirilen, eğitimine devam etmesine izin verilmeyen çocukların haberleri geliyor her gün ülkenin dört bir yanından. Bu karanlık, cinsiyet eşitliğinden uzak bir fikirden buluyor kaynağını” dedi. Kız çocuklarının eğitim hakkından yoksun kalmasının nedeninin karma eğitim değil, AKP iktidarının uyguladığı ayrımcı ve kadın düşmanı politikalar olduğuna dikkat çeken Karaca, tüm çocukların ayrımsız ve eşit eğitim alma hakkına sahip çıkmanın bugün ülkedeki herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Kadınları ve çocukları kamusal alandan yok etme noktasında tartışmanın sürdüğünü belirten Karaca, “AKP'nin ittifakları HÜDA PAR ve BBP'nin kadın hastaneleri, kadın üniversitelerine kadar meseleyi götürmesi büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Meclis'te yer bulan kadın düşmanı odakların kız çocuklarımızın hayatlarını bu büyük karanlığa sokmalarına izin vermeyeceğiz. Eşit, kamusal, bilimsel, parasız eğitim bu ülkenin tüm çocuklarının ihtiyacı olan şey. Bunun aksi ayrımcılıktır, eşitliğe aykırıdır, kız çocuklarının eğitim hakkından yoksun kalması anlamına gelecektir” diye konuştu.

CHP: ‘KAMUCU, BİLİMSEL, LAİK EĞİTİMİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Gökçe Gökçen | Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkan Yardım Yardımcısı ve CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, “Milli Eğitim Bakanına sormak lazım, kendi elleriyle 6 yaşındaki kız çocuğunu tarikat şeyhine teslim eden babayla mı bu pazarlığı yapacaksınız? Karma eğitim ve laiklik bizim kırmızı çizgimizdir. Dokunmaya kalkmasınlar, eğitim sisteminde saymakla bitmeyecek sorunlarla, öğretmen atamasıyla ilgilensinler” dedi. Eğitim sistemi söz konusu olduğunda uzmanların, öğrencilerin, öğretmenlerin görüşlerine başvurulmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Gökçen, “Karma eğitim, kız ve erkek çocuklarının eşit koşullarda, birbirini cinsiyetleriyle değil, ‘insan’ olarak görerek eğitim almasını sağlar. Ancak neredeyse her gün kız çocuğunun cinsel olgunluğu gibi iğrenç ifadeler, çocuk istismarına af talepleri, kadınların sahiplendirilmesi gibi çağdışı vaatler duyuyoruz. Bunların hepsini birlikte düşününce ‘Biz de aslında okusunlar istiyoruz, sadece kız kıza kendi aralarında olsunlar’ gibi cümlelerin hiç de masum olmadığını görüyoruz. Bir Taliban rejimi inşa ediliyor” ifadelerini kullandı. Eğitimin niteliğinin de önemine değinen Gökçen, “Müfredatın bilimsel olması, eğitimin erişilebilir olması, çocuklara bir öğün yemeğin devlet tarafından verilmesi ve eğitimin gerçek anlamda parasız olması gerekiyor. Eğitimde kamucu, bilimsel ve eşitlikçi anlayışı; laik eğitimi savunmaya devam edeceğiz” dedi.

HAVLE KADIN DERNEĞİ: ‘AYRIMLAR CİNSİYETE DAYALI ŞİDDETİ ARTIRIR’

Rümeysa Çamdereli | Fotoğraf: Kişisel arşiv

Havle Kadın Derneği Başkanı Rümeysa Çamdereli, “2 bin 300’ün üzerinde kişi ile yaptığımız anketler gösteriyor ki çocuğunu 18 yaşının altında evlendirmek isteyen, okuldan almak isteyenlerin yüzdesi çok az. Müslüman bir kadın olarak söylüyorum ki bu söylemler bizi temsil etmiyor” dedi. Karma eğitimin öneminden bahseden Çamdereli, “Karma eğitim kadınların ve erkeklerin zihinsel, duygusal ve kişisel gelişimleri için önemli. Bir arada yaşamak ise ayrımcılıkla mücadele için önemli. Eğitimde böyle ayrımlar yapıldığında hem kadına yönelik ayrımcılık ve cinsiyetler arasındaki şiddetin artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Kadınlara çağrıda bulunan Çamdereli, “İnançlı kadınlara sesleniyorum. İktidarın dinimizde karar verecek mercii olarak kendisini görmesi çok tehlikeli. Bunun karşısında durmamız gerekiyor. İnanmayan kadınlara da diyebilirim ki kamusal alanda bu sekülerliği birlikte inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Manşet fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Karma eğitime saldırıda HÜDA PAR ve BBP el artırdı

Milli Eğitim Bakanının karma eğitimi hedef alması üzerine HÜDA PAR ve BBP el artırdı, Kız okullarını...

Afganistan'da yeni hükümetin Yüksek Eğitim Bakanı:...

Afganistan'da Taliban hükümetinin Eğitim Bakanı: Karma eğitim olmayacak, ders içerikleri gözden geçi...

GÜNÜN BİLGİSİ: 5 başlıkta karma eğitim tartışmalar...

‘Karma eğitim neden önemli, karma eğitim bir tercih meselesi olabilir mi, zorunlu olmaktan çıkarılma...