Deprem sonrası engelliler destek bekliyor: ‘Yaşam koşulları yetersiz’
6 Şubat Depreminin ardından Malatya'da halkın yaşam koşulları hâlâ düzeltilmemişken engelli yurttaşlar çok daha fazla sorun yaşıyor. 3 Aralık Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Naile Altuntaş anlatıyor.

6 Şubat Depreminin ardından Malatya’daki yaşam koşullarının yetersizliği nedeniyle il dışına çıkmak zorunda kalan 3 Aralık Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Naile Altuntaş, engelli vatandaşlar için yaşanılabilir alanlar oluşturulmasını talep etti. Altuntaş, engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek bir buçuk yıldır Malatya’ya dönemediğini belirtti. 

Altuntaş, deprem sonrası evinde iki ağır engelli olduğu için il dışına çıkmak zorunda kaldığını anlatırken “Henüz uygun şartlar oluşmadığı için bir buçuk yıldır Malatya’ya dönemedik. Ailemde iki yaşlı da var. Birçok arkadaşımız, özellikle konteyner bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Buldukları konteynerler engelli bireylere uygun değildi, bu yüzden sorunlar devam etti” dedi.

MALATYA’DAKİ 70 BİN ENGELLİNİN İHTİYAÇLARINI KİM KARŞILAYACAK?

Ev sahiplerinin bazı engelli bireylere baskı uyguladığını ifade eden Altuntaş, “Evleri az hasarlı olan bazı arkadaşlarımız ev sahiplerinin baskısıyla evlerinden çıkarıldı. Kiralar engelli maaşlarını çok aştı. Konteyner talepleri geri çevrildi, bu da maddi ve manevi problemlere yol açtı. Ağır engeli olan arkadaşlarımız evden çıkamadıkları için daha da zorlandılar” dedi.

Altuntaş, dernek olarak ellerinden gelen yardımı yaptıklarını ancak ister istemez yetersiz kaldıklarını belirterek “Depremin ilk gününden itibaren uzaktan da olsa arkadaşlarımızın medikal malzemeler, hasta bezleri, gıda ve tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçlarını karşılamak için yardımcı olmaya çalıştık. Ancak Malatya’da 70 binden fazla engelli var, hepsine yetişemedik” diye konuştu.

ENGELLİ MAAŞLARI KİRAYA YETMİYOR

Altuntaş, Malatya’daki kira artışlarının engelli vatandaşları olumsuz etkilediğini vurguladı:

“Gıdada fahiş fiyatlar var, arkadaşlarımız bakım ücretleriyle veya engelli maaşlarıyla geçinmekte zorlanıyor. Kiralar, faturalar bellerini büküyor; özel ihtiyaçlarına yetişemiyorlar. Devletin medikal malzemelere yaptığı ödeme sınırlı, geri kalanını kendileri tamamlamak zorunda kalıyorlar.”

Altuntaş, devletten pozitif bir destek beklediklerini belirterek “Ev kiraları çok arttı, sosyal konut ihtiyacı had safhada. Uygun ödeme koşullarıyla sosyal konutlar yapılırsa, barınma sorunu çözülür ve sağlıklarıyla ilgilenebilirler” dedi.

‘İHTİYAÇLARIMIZI GİDEREBİLECEĞİMİZ ALANLAR AZ’

Depremde dernek binalarının yıkıldığını ve konteyner talebine olumlu yanıt alamadıklarını söyleyen Altuntaş, “Sümer Park içinde bir yer istedik çünkü Malatya’daki tek engelli tuvaleti Malatya Park AVM’de. Sümer Park da engelli bireylerin rahatça ulaşabileceği bir yer. Ancak maalesef yer verilmedi” diye konuştu.

Altuntaş, engelli bireylerin taleplerini şu sözlerle dile getirdi: “Sümer Park’ta yazın dağıtım yapıyoruz, yerimiz yok, başka bir yere de gidemiyoruz. Kış gelince ne yapacağız diye düşünüyoruz. Bize o bölgede bir konteyner ve alan verilmesini rica ediyoruz. Engelli arkadaşlarımızın kira problemleri ciddi, onlara kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Deprem süresince engellilere hiçbir yerde öncelik tanınmadı. En büyük sorunlarımızdan biri konteyner koyacak ve haberleşecek bir yerimizin olmaması. Bu konuda yetkililerden pozitif bir destek bekliyoruz.”

Görsel: Canva Pro kolaj
Arkaplan fotoğrafı: Berfin Güler/ Evrensel

İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: Engelli Kadına Yönelik Ayrımcılık

Engelli Kadın Derneği, engelli kadınların, hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklanan çoklu ayrım...

Saray engellileri yok sayıyor

Kesilen aylıkları için CİMER’e, valiliğe ve sosyal hizmetlere başvuran engellilerin taleplerine kula...

Ev sahibi yüzde 566 kira artışını kabul etmeyen ki...

Antalya'da engelli oğlu ile birlikte yaşayan Gülsen Bulut, kira artışında anlaşamadığı için tahliyes...