Boşanmak istediği için kurşunlanan Sibel Köse: Adaleti mücadeleyle ortaya çıkardık
Manisa 3. Kitap Fuarına katılan yazarlardan biri de boşanmak istediği eşinden şiddet gören Sibel Köse. ‘Adalet istiyorum’ diyerek mücadeleyi bırakmayan Köse, yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e anlattı.

Manisa 3. Kitap Fuarı açıldı, bu sene de çeşitli yazarlar okurlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Bu yazarlardan biri de boşanmak istediği eşinden şiddet gören, bir bacağını kaybeden sonrasında da “Adalet istiyorum” diyerek mücadeleyi bırakmayan Sibel Köse. Yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e anlatan Köse, 10 yıldır yazdıklarıyla kadına şiddete, cinsel istismara dikkat çektiğini söyledi.

“Kitaplarımda hep kadına şiddete dikkat çekmeye çalıştım, bu konuda bir şeyler yapmak istedim fakat bunları yaparken aynı zamanda yaşıyordum da. Sözlü ve fiziksel şiddet hayatımda vardı. Boşanmak istedim, bacağımdan kurşunlandım” diyerek sözlerine başlayan Köse, dava sürecini paylaştı. Köse, “İlk etapta basit bir yaralama olarak dava açılmıştı. Bunun böyle olmadığını kanıtladım. Avukat arkadaşlarla birlikte bunun öldürmeye teşebbüs olduğunu kanıtladık.” diyerek şu an davanın ağır cezada devam ettiğini belirtti.

KORKMAYIN DEMEK İÇİN...

Yaşadıklarının benzerlerini yaşayan binlerce kadının olduğunu bunun önüne geçebilmek için bu mücadeleye nereden bakmak gerektiğine dair konuşan Köse çeşitli platformlarla birlikte hareket ettiğini söyleyerek ekliyor: “Hepsi yanımda olduğunu fazlasıyla hissettirdi. Mahkeme ağır cezaya sevkedildiğinde gözyaşlarımı tutamadım çünkü burada verilen bir mücadele var. Ben haklıydım ve sonuna kadar gitmek istedim. Ayrıca benim orada verdiğim savaş sadece kendim için değildi. Binlerce kadın içindi, siz de yapın, korkmayın, ne olursa olsun mücadele edin diyebilmek içindi.”


‘HİÇBİR YERDE SUSMAMAMIZ GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİM’

Ülkede kadına yönelik taciz, tecavüz,şiddetin gündemden hiç düşmediği bir dönemde, mücadele etmenin önemini anlatan Köse, “Boşanmak istedikten sonra bacağımdan kurşunlandım ve bir bacağımı kaybettim. Bu verdiğim ve sonuna kadar devam ettireceğim dediğim bir mücadelenin sonucunda oldu. Ben bir kadınsam kendi hakkımı da diğer kadınların hakkını da sonuna kadar savunurum dedim. Bu haklarımız çiğnendiği için bu haldeyiz. Verdiğim savaşı kazandığım için mutluyum. Benim kitaplarım hep karşı tarafa bir şeyler anlatır nitelikteydi, bir kurgu yapıp kafa karışıklığı yaratmak değil de insanın yaşadıklarına dair yazmak istedim. Yazarken ki amacım şuydu Kadına şiddeti nasıl önleyebiliriz? Hiçbir yerde susmamamız gerektiğini ifade ettim” dedi.

Bu mücadeleyi bireysel bir savaş, bireysel bir kazanım olarak görmediğini belirten Köse, tüm bu olaylar yaşanırken ülkedeki hukuk sistemine dair de şunları söyledi : “Ben duruşma salonuna girene kadar adalet diye bir şey yoktu. Adaleti mücadele ederek biz ortaya çıkardık.”
Fuarda kitaplarını imzalamaya devam edeceğini ve okurları beklediğini söyleyen Köse: “Kadınlarımız verdikleri savaştan hiçbir zaman vazgeçmesin, zorla kurulan bir birliktelikten hiçbir şekilde güzel bir şey doğmaz” diye konuştu.

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Boşanma...

Osmanlı toplumunda evliliğin sona erdirilmesi yani boşanma yetkisi, tek taraflı olarak erkeğe tanınm...

GÜNÜN SORUSU: Boşanma ve mal paylaşımı

Boşandınız ya da boşanacaksınız peki eşinizle aranızdaki mal paylaşımı nasıl olacak? Mal paylaşımı i...

GÜNÜN RAKAMI: Kadınların boşanma nedenleri

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre kadınların başlıca boşanma sebepleri şiddet, cinsel taciz,...

GÜNÜN FİLMİ: Viviane Amsalem'in Boşanma Davası

Evliliğin haham hakimlerin kontrolünde olması ve boşanmanın ancak kocanın rızasıyla mümkün olabilmes...

Boşanmak istediği erkek tarafından vurulan kadın:...

Boşanmak istediği eşi tarafından pompalı tüfekle vurularak ağır yaralanan Dilek Ülüs, evliliği boyun...

Kanada’da bir kadının boşanma mücadelesi

Mualla Kalaycı, Kanada’da yaşayan bir kadın. 2 çocuk annesi. 25 yıllık evli. Sorunlar yaşayınca boşa...