‘Ayrı vagon’ neymiş canım! Bursalı kadınlar kazandı
Bursa’da haziran ayında uygulamaya koyulan ‘bayanlara ayrı vagon’ uygulaması kısa bir süre önce sonlandırıldı. Uygulamaya aylarca itiraz eden kadınlar nasıl mücadele ettiklerini anlattı.

Birçok kentte taciz bahane gösterilerek, kadınları toplumsal yaşamın dışına iten pembe otobüs, pembe taksi uygulamasının ardından geçtiğimiz haziran ayında Bursa metrosunda “bayanlara öncelikli vagon” uygulaması başlatılmıştı. İstifa ettirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin projesi olan ‘ayrı vagon’a kadınlar aylarca itiraz etmişti. Tüm tepkilere rağmen uygulamaya devam eden pembe vagon tabelaları geçen haftalarda BursaRay istasyonlarından söküldü. İlk günden beri bu duruma tepkili olan Bursa Kadın Platformundan Suna Acar ve Eğitim Sen Bursa Şubesi Kadın Sekreteri Derya Şimşek Aksalak ile kadınların ayrı vagonlara karşı mücadelesini konuştuk.

Belediyenin ulaşım şirketi olan BURULAŞ’ı telefonlarıyla kitlediklerini söyleyen Suna Acar, eylemler yaptıklarını ve Fomara Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması yaptıklarını belirterek devam etti: “Kadınları toplumsal yaşamdan tecrit eden bu cinsiyet ayrımcı uygulamayı kabul etmediğimizi bütün Bursalılara ve Büyükşehir Belediye Başkanına duyurduk. Uygulamanın kaldırılması için bir imza kampanyası başlattık, Bursa’nın çeşitli yerlerinde kadınlardan imza topladık. Bu arada Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonuyla yaptığımız görüşmelerde komisyonun bu uygulamanın durdurulması talebiyle bir dava açacağını beyan etti. Ancak bu süreçte yapılan araştırma sonucunda öğrendik ki böyle bir karar yok, fiilen yapılan bir uygulamaymış. Kadınlar bu uygulamanın karşısında fiili eylem yapmaya başladılar. Metro istasyonlarında ‘’bayanlara öncelikli vagon’’ yazan stickerları, plakaları sökmeye başladılar. Aradan bir zaman geçtiğinde birçok istasyonda bu plakaların, stickerlerın olmadığını görmeye başladık. Zaten Bursa’da kadınlar da erkekler de bu uygulamaya uymadı. Ne sadece kadınların bindiği ne de sadece erkeklerin bindiği bir vagon olmadı. Ve nihayetinde stickerlar sökülerek uygulamaya son verildi. Biz toplumsal yaşamdan dışlanmayı ve cinsiyet ayrımcı politikaları asla kabul etmeyeceğiz.’’

Eğitim Sen Bursa Şubesi Kadın Sekreteri Derya Şimşek Aksakal da uygulama ile birlikte hızla refleks gösterdiklerini aktardı. Ayrı vagon uygulamasının kadınların önemli bir kazanımı olduğuna vurgu yapan Aksakal, “Bu ve bunun gibi kadınları yok sayan, ayrımcılığa maruz bırakan bütün uygulamaların takipçisi olacak ve karşısında durup mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.


İlgili haberler
5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ ned...

Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları g...

Bursalı kadınlar: Ayrı vagon uygulamasını kabul et...

Belediye Başkanı'nın ayrı vagon uygulama isteğine kadınlardan cevap var. Kadınlar projenin gerçekleş...

Kadınlara pembe şiddet

Kadınlar şiddetin her rengini, her türünü gayet iyi tanır. Kamusal alandan uzaklaştırılmaları için o...