Sivasspor’a tecavüzcü transfer
Adı toplu tecavüz skandalına karışan ve 9 yıl hapis cezası alan Robinho, Sivasspor’a transfer edildi. Transferini ‘tecavüzü meşrulaştırmak’ olarak değerlendiren kadınlar Sivasspor’a tepki gösterdi.

Sivasspor’un yeni transferi Robinho’nun tecavüz suçundan 9 yıl hapis cezası aldığı ortaya çıktı. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Tecavüzden hüküm giymiş bir sporcunun transfer edilmesi en basitinden suçu meşrulaştırmaktır” açıklaması yaparak transfere tepki göstererek.

İtalya’nın Milan takımında oynadığı dönemde 22 yaşındaki Arnavut uyruklu bir genç kadına tecavüz eden 6 kişiden biri olduğu belirtilen Robinho’ya Milano Mahkemesi 9 yıl hapis cezası verdi. Karar temyize gitti. Robinho, temyiz süreci devam ederken Brezilya’da Atletico Mineiro’ya, buradan da Sivasspor’a transfer oldu. Sivasspor ile yapılan transfer sözleşmesinde futbolcunun cezasının kesinleşmesi halinde anlaşmanın fesh edileceği maddesi eklendi. Ancak Sivasspor’un futbolcunun tecavüz zanlısı olduğunu bildiği halde bu transferi gerçekleştirmesi tepkilere neden oldu.

‘SİVASSPOR TECAVÜZÜ MEŞRULAŞTIRIYOR’
 Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, tecavüz zanlısı futbolcuyu transfer eden Sivasspor’a tepki göstererek şu açıklamayı yaptı:

“İtalya’da bir kadına tecavüzden 9 yıl hapse mahkum edilen Brezilyalı futbolcu Robinho’yu transfer ederek anlaşma imzalayan Sivasspor’u kınıyoruz. 2017 yılında dünyada taciz, tecavüz, istismar vb. beyan ve ifşalarla bir çok siyasetçi ve ünlü istifa etti, çeşitli yaptırımlarla karşılaştı. Beyanların bile istifaya yettiği bir dönemde, tecavüzden hüküm giymiş bir sporcunun transfer edilmesi en basitinden suçu meşrulaştırmaktır, büyük bir sorumsuzluk örneğidir.
Sivasspor’un imzaladığı sözleşmeye futbolcunun ‘cezası kesinleşince sözleşmesinin feshedileceği’ yönünde bir madde koydurması, hem ‘davalar nasılsa yıllarca sürer’ kurnazlığı, hem de kişinin bu şekilde adaletten kaçmasına aracı olmaktır. Sivasspor bu hareketiyle Türkiye’nin tecavüz suçlularının korunup kollandığı bir yer olma konusunda dünya çapındaki bilinirliğini iyice artırmış bulunmaktadır. En üst kademeden en alt kademeye, tecavüzcülerin affedilmesi için önerilen yasalardan, uluslararası anlaşmaların ihlal edildiği uygulamalara, tribünlerde çalınan marşlardan, tecavüzü öven-meşrulaştıran canlı yayın şakalarına kadar, ülkede tecavüz kültürünün oluşup yerleşmesinde kendileri de pay sahibidir.
Sivasspor’dan beklentimiz bu sporcuyu almaktan derhal vazgeçerek kadınlardan ve kamuoyundan, özellikle destekçileri olan taraftarlardan özür dilemeleri, hem altyapısına hem de Türkiye’deki tüm sporculara örnek olarak kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyeceklerini açıklamaları, cinsel şiddetle mücadele eğitimleri almaları, TFF’ye taahhüt ettikleri çocuk koruma programına da uygun hareket etmeleridir.
Bizler, her alanda olduğu gibi futbol alanında da cinsel şiddet suçlarının takipçisi olmaya devam edeceğiz, futbol ve spor sevgisi bahane edilerek bu suçların üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Yasal boyutta da gerekenin yapılması için bütün adımları atacağımızı, Sivas milletvekilleri de dahil olmak üzere İl Spor Müdürlüğü ve Futbol Federasyonu nezdinde de girişimde bulunacağımızı buradan kamuoyuna bildiriyoruz.

İlgili haberler
Antalyaspor'a 'tecavüz marşı' davası

'Tecavüz marşı' çalarak 'galibiyet sevinci' yaşayan Antalyaspor'a Antalyalı kadınlar dava açmıştı.

GÜNÜN KAMPANYASI: ‘Futbolda cinsiyetçiliğe son!’

Futbolda yaşanan eşitsizliğe karşı #FootballPeople eylem haftası düzenliyor. Bu haftayla birlikte Ci...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Sahaları da tribünleri de erkeklere...

Tekirdağ Gençlik Hizmetleri Kadın Futbol Takımı futbolcuları, futbolun sadece erkekler için olmadığı...