5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ neden karşıyız?
Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları gerçekten çözüm mü? Bu dahiyane (!) fikirlere madde madde bir bakalım...

1- Kadınları “koruma” adı altında ayrımcı uygulamalara maruz bırakmak, tacizciyi değil tacize uğrayanı tecrit etmek anlamına gelir.


2- Taciz riskiyle her yerde karşı karşıya olan kadını ayrıştırmak kadınların kamusal alanları kullanımını, seyahat özgürlüğünü kısıtlamak, kadınların toplumsal alandaki varlığını “tehdit” haline getirmek anlamına gelir.


3- Pembe vagon uygulaması gibi zahmetsiz, maliyeti düşük “çözümler” dünyanın her yerinde erkek egemen iktidarın tacizi yeniden üreten eril bakış açısına uygun bir çözüm anlamına gelir. Tacizi engellemek için harcamak zorunda kalacağı zaman ve mali kaynağı elden çıkarmak istemeyen erkek egemen iktidar kısa yolu tercih ediyor. Toplumu ayrıştıran bu tür politikalar, yani kadınları izole ederek tacizi bertaraf etmeye çalışmak esasında meselenin yalnızca etrafında dolaşmak anlamına gelir.


4- Dünya örnekleri gösteriyor ki sözde pembe vagon ile “önlenen” taciz, metro çıkışı kadınların karşılaştığı tacizi pekiştiriyor. Kadınlar tartaklanıyorlar metro çıkışı. Ayrıştırmak kadınları daha fazla savunmasız bırakıyor.


5- Kadınları toplu taşımada ayırmak demek; cinsel tacizi de tetikleyen cinsiyetçi zihniyeti güçlendirmek demek. Taciz problemini kadınları ayrı vagonlara alarak değil, erkeklerin kadınlarla paylaştıkları alanlara daha fazla saygı göstermelerini sağlayacak bir eğitim ve çeşitli yaptırımlarla sağlayabilirsiniz.

DİYORUZ Kİ...
Ayrıştırılmış toplu taşıma araçları istemiyoruz! Olması gereken, daha fazla metro, tren, özel otobüs yolu, daha fazla sefer sayısı, alternatif ve toplu taşım yollarının artırılması, insanca ve birbirine yapışmak zorunda kalmadan seyahat hakkını sağlayacak yapılanmanın sağlanması!

Bir yandan tacizi ve bir yandan da kadınların toplumda ikincil konumlarını yeniden üreten, güçlendiren bildik politikalara rızamız yok.

Biz kadınlar, toplu taşıma araçlarının kullanımında eşitlik ve güvenliğimizin sağlanması için güvence istiyoruz. Sadece ulaşımda da değil, yolda, sokakta, hangi saatte olursa olsun sokağı kullandığımız her saatte, giydiğimiz her türlü kıyafette...

Biz kadınlar biliyoruz ki sokakta, evde, işyerinde, metroda ya da trende kadınları tacize karşı daha savunmasız bırakan politikalara karşı yaşamın tüm alanlarında, ekonomik sosyal ve politik alanda kadınlara hak ve eşitliği savunmak ve mücadele etmek tacizi durdurmanın da en temel yolu!

İlgili haberler
Aslında çok tanıdık bir taciz hikayesi!

Tacizin gündüzü, gecesi yok. Pijama da giysen, etek de giysen fark etmiyor tacizciler için. Bir de p...

Malatya’da kadın öğrenciler pembe trambüs değil ka...

Malatya’da kadınların karşı çıktığı pembe trambüs uygulamasının yakında başlayacağı ilan edildi; hem...

Marmara Üniversitesinde tacize kadın öğrenciler is...

Bir asistanın bir kadın öğrenciye yönelik tacizi ile gündeme gelen Marmara Üniversitesinde öğrencile...