365 gün 365 ihlal
365 gün önce KHK ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği, derneğin kapalı bulunduğu 365 güne ilişkin çocuk hak ihlallerini raporlaştırdı.

OHAL başladığından bu yana 370 dernek KHK ile kapatıldı. Kapatılan derneklerden biri olan Gündem Çocuk Derneği de tam bir yıl, yani 365 gün önce, 22 Kasım 2016’da KHK ile kapatıldı. Derneğin kapatılması pek çok çalışmanın yarım kalmasına neden oldu. 2011 yılından bu yana yayımlanan Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu, Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayırımcılık Raporu, Yasamada Çocuk Raporu, Mülteci Çocukların Vatansızlık Riski Raporu, Milli Eğitim Bakanlığıyla yürütülmekte olan Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi, Çocuğa Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son Projesi, çocuk evliliklerinin yasaklanması için Anayasa Mahkemesindeki başvurunun takibi, çocukların mağdur konumda olduğu istismar ve hak ihlali davalarının izlenmesi yarım kalan çalışmalardan sadece bazıları... 

Bu çalışmalara yarım kaldı ama Gündem Çocuk Derneği çocuklarla ilgili çalışmayı bırakmadı. Dernek kapalı kaldığı bu bir yıl yani 365 gün boyunca yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı.
Çocuklarla ilgili çalışmalar yapmaya devam eden Gündem Çocuk Derneği çalışanı sosyolog, psikolog, hukukçu ve sosyal hizmet uzmanları CHP’li vekillerle birlikte Mecliste basın açıklaması yaparak raporu açıkladılar. Medyada yer alan haberlerden hazırlanan raporda oldukça çarpıcı olaylara ve verilere yer veriliyor.

Raporda yer alan verilere göre, 1 yılda;
* İş cinayetinde okul çağındaki 56 çocuk yaşamını yitirdi.
* 1 milyon 358 bin 904 çocuk savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındı.
* 2106 çocuk demir parmaklıklar arkasında.
* 506 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde.
* Bir yılda 417 çocuk cinsel istismara uğradı.
* Geçen yıl evlenen her 100 kişiden 18’i ‘çocuk’ tu.
* Son iki yılda ise unutulan mühimmatların patlaması sonucu 26 çocuk yaşamını kaybetti, 38 çocuk ağır yaralandı.

Raporda sıralanan 365 hak ihlaline buradan ulaşabilirsiniz.

ÇOCUKLAR ÖNLENEBİLİR SEBEPLERLE ÖLÜYOR
Gündem Çocuk Derneği, çocukların önlenebilir sebeplerle yaşamlarını kaybetmeye; şiddete, istismara maruz kalmaya, çalıştırılmaya, çalışırken iş cinayetlerinde ölmeye, ifade özgürlükleri sebebiyle tutuklanmaya, işkence ve kötü muameleye maruz kalmaya devam ettiğini vurguluyor. Dernek açıklamasında ayrıca “hükümeti OHAL ile gerekçelendirilen bu baskı ortamına son veremeye, OHAL’i kaldırmaya, insan hakları temelli sivil toplum örgütlerini kapatmak ve insan hakları savunucularını susturmak yerine onların söylediklerine kulak vermeye çağırıyoruz” dedi.



İlgili haberler
43 kadın kurumundan 37’si kapatıldı

Olağanüstü hal kadınlar için olağanüstü sonuçlar doğurdu. Kadınların yıllarca emek vererek kazandığı...

Çocuklar bir gün varlar 364 gün yoklar

Binlerce çocuk, 23 Nisan'a istismara uğrayarak, eğitim ve sağlıktan yoksun kalarak, tutuklanarak ve...

Yoksulluğun ve savaşın yükü çocuk işçilerin omzund...

Hasat zamanında 6,5 milyon tarım işçisi yollara düşüyor. Çocuklar da çalışırken ya okulu bırakıyor y...