Çocuklar bir gün varlar 364 gün yoklar
Binlerce çocuk, 23 Nisan'a istismara uğrayarak, eğitim ve sağlıktan yoksun kalarak, tutuklanarak ve atölyelerde sömürülerek giriyor. Çocuk hak ihlalleri 365 gün görmezden geliniyor.

Türkiye, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na çocuklar açısından yine acı bir tabloyla giriyor. Binlerce çocuk fabrika, atölye ve işyerlerinde sömürülüyor, okulda, sokakta cinsel istismara uğruyor, sağlık ve eğitim hakkından mahrum ve onlarcası cezaevlerinde 23 Nisan’ı karşılıyor.

368 KIZ ÇOCUĞU CİNSEL İSTİSMARA UĞRADI
Kadın örgütlerinin hazırladığı istatistikler ve mahkemelere yansıyan olaylardan yola çıkılarak yayımlanan “Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu”na göre de, 368 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Söz konusu cinsel istismarların yüzde 59’u okullarda, diğerleri ise sokakta, zorla götürüldükleri evlerde, alıkonuldukları araçlarda, kandırılarak götürüldükleri evlerde, kurslarda, otobüslerde ve parklarda yaşandı. Yine her 100 kişiden 18’i çocuk yaşta evlendiriliyor.

ÇOCUK CESETLERİ BUZDOLAPLARINDA SAKLANDI
İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, çatışmalı süreçlerde Türkiye’de 590 çocuk, polis ve askerin saldırısı sonucu öldürüldü. Yakın tarihte öldürülen çocuklar arasında Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Enes Ata, Berkin Elvan ile yine sokağa çıkma yasağının yaşandığı Cizre’de polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren ve cesedi günlerce buzdolabında saklanmak zorunda bırakılan Cemile Çağırga’nın adı bulunuyor.

MİLYONLARCA ÇOCUK ANA DİLDE EĞİTİM GÖREMİYOR
Milyonu aşan çocuk, doğuştan gelen en temel hakları olan ana dil eğitiminden mahrum olarak yaşıyor. Kürt çocukları başta olmak üzere diğer etnik gruplara ait çocukların ana dillerini öğrenmelerini engellemek için Türkiye tarafından BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilgili 17, 29 ve 30 maddelerine halen çekince konulmuş durumda.



2 BİN 200 ÇOCUK CEZAEVİNDE
'Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi'nin son verilerine göre de, Türkiye cezaevlerinde 542’si hükümlü, 1658’i tutuklu 2 bin 200 çocuk bulunuyor.

YOKSULLUK ORANIYLA İLK SIRADA
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında çocuk yoksulluk oranı fazla olan ülkelerin başında yine Türkiye geliyor. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25.3 iken, Finlandiya’da yüzde 3.6 ve İsveç’te yüzde 8.5, İrlanda yüzde 9.1 Almanya’da 9.8, İngiltere’de ise yüzde 9.9 oranına sahip. Türkiye’den sonra en çok çocuk yoksulluğunun yaşandığı Avrupa ülkeleri ise İtalya, İspanya ve Yunanistan bulunuyor.

GÜNDEM ÇOCUK DERNEĞİ: ÇOCUK HAK İHLALLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gündem Çocuk Derneğinin Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, çocuklara yönelik gerçekleştirilen hak ihlallerinin “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nda da devam ettiğini aktararak, “Çocuk hak ihlalleri 365 gün görmezden geliniyor. 23 Nisan’ın diğer günlerden hiçbir farkı yok. Hâlâ çocuklar öldürülmeye, işçi olarak sömürülmeye devam ediliyor. Yani 23 Nisan’da yine çocukların yaşadıkları görmezden geliniyor. Sadece göstermelik tablo oluşuyor” dedi.


İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Bırakın çocuklar 'çocuk' olsunlar

Bugünkü önerimizi [email protected]'e gönderdiği mektubuyla Sakarya'dan Ezgi yaptı sizin için...

8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

23 Nisan'a çocuklar yine acı bir tabloyla giriyor

Türkiye'de 2 milyon çocuk işçi var ve çocukların büyük bir kısmı kayıt dışı olarak çalışıyor. Çırak...