Sınırların ötesi
İngiltere’de kadınların emeklilik maaşının erkeklerle eşit olması için, kadınların fazladan 18 yıl çalışmaları gerekiyor.
Bu ay Sınırların ötesinde İngiltere, Avustralya ve Suudi Arabistan’a uzanıyoruz.
150 yıllık kürtaj yasağına karşı Almanya'da kadınlar sokaktaydı.
Pandemi patronlar tarafından düşük ücrete, ağır koşullarda işçi çalıştırmak için kullanılırken özellikle kadınlar için hem çocuğun bakımı yükü hem işsizlik hem de yoksulluğu derinleştirdi.
Sınırların Ötesinde İngiltere’de ve Meksika'da kadınların yeni kazanımlarına ve tehlike altında olan haklarına dair haberlerimiz var.
Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınının kadınlar üzerindeki etkisi daha ağır. Filipinler, Ürdün ve Etiyopya’da da kadın işçiler için ücret eşitsizliği ve yoksulluk arttı.
220 milyonluk Hindistan grevinde kadınlar güvenceli istihdam, Güney Afrika’daki çiftlik işçi kadınlar barınma ve toprak, Brezilya yerel seçimlerinde kadınlar eşitlik istiyor.
Bilim alanında kesintiler toplumsal cinsiyet çalışmalarını vuruyor, sağlık emekçisi kadınlar vahşi şiddetle karşı karşıya, sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesi kadınları iyice güvencesiz bırakacak.
Pandemi boyunca ve sonrasında tedbir adı altında ne yapıldıysa kadınların hakları pahasına yapıldığına çok kez tanık olduk. İşte Kamboçya, Kanada, ABD ve İrlanda’dan örnekler…
Peru’da ‘Evde kal’ tedbirleri uygulanmasından bu yana çoğu çocuk yaşta 900’ü aşkın kadın kayboldu.
Pandemide tüm dünyada artan şiddet, sendikaların gündemine olması gereken biçimde girmedi. Kimi örnekler olsa da, şiddetin işçi sınıfının bir mücadele gündemi olduğuna işaret eden örnek çok az.
Çin, Fransa, Almanya, Kolombiya, Güney Afrika, Finlandiya,İsrail… Dünya ülkelerinde kadınlar pandemi sürecinden nasıl etkilendi?
Kendiliğinden patlak veren eylemler salgın sonrası güçlenecek bir mücadele eğiliminin göstergesi. Dünyanın her yerinde takkesi düşen kapitalizme karşı kadınlar arasında sınıf mücadelesi mayalanıyor.
Duyduklarımızın, izlediklerimizin çok daha kötüsü. İlk günden beri en önde olan sağlık emekçileri virüsün yanı sıra şiddetle, ekipman yetersizliğiyle ödenmeyen ücretlerle karşı karşıya kalıyorlar.
İtalya’da şiddete maruz kalan ve telefon açarak yardım isteme fırsatı bulamayan kadınlara yönelik bir cep telefonu uygulaması ve eczanelerin dahil edildiği bir kampanya başlatıldı.
Almanya’da salgın nedeniyle kadınlar ekonomik yükü sırtlıyor, evde şiddet artıyor, kürtaja erişemiyor, genelev çalışanları ise açlığa mahkum, salgına açık haldeler.
Cenevre’de yaşayan Türkiye göçmenleri derneği olan Albatros Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi kadınlar düzenledikleri 8 Mart etkinliğinde hem eğlendi, hem sorunlarını konuştu.
Avusturya’da bakım ve sosyal hizmetler alanında çalışan emekçiler uyarı grevlerinin 2. gününde de sokağa çıktı: ‘Çalışma süresi kısaltılsın, iş yükü azaltılsın.’
Avusturya’da özel sağlık ve sosyal hizmetler alanında çalışan, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu emekçiler bugün talepleri için alanlara çıkıyor.
Kamerun’da anneler ‘erkekler tarafından daha az arzu edilir hale’ gelsin diye kız çocuklarının memelerini ütülüyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.