İNGİLTERE: TECAVÜZ SORUŞTURMALARININ YÜZDE 98’İ MAHKEMEYE ULAŞMIYOR YA DA CEZASIZLIKLA SONUÇLANIYOR
Bir süredirİngiltere’de büyük bir tartışma sürüyor. Son yıllarda tecavüz nedeniyle yapılan şikayetlerin ve soruşturmaların mahkemeye kadar ulaşma ve ceza alma sayısının yüzde 98 oranında düştüğünü bir tablo var. İşçi Partisikonuyu gündeme getirirken bu sorunun bütçe kesintilerle olan ilişkisini ortaya koydu. Kraliyet Savcılığı Kurumunda yapılan kesintilerle personel sayısının oldukça düşmesi ve işten çıkartmalarla biriken iş yüküyle başa çıkılamayınca ilk gözden çıkarılanlaryine istismar dosyaları olmuşa benziyor. İşçi Partisi BaşkanıKeirStarmertecavüzkovuşturmalarının 2016'dan beri yarı yarıya azaldığını, bildirilen tecavüzlerin yüzde 98,4'ünün bir suçlamayla sonuçlanmadığını vurgulayan bir açıklama yaptı ve hükümet yetkililerinin mağdurlardan özür dilemesi gerektiği söyledi.
Fotoğraf: Unions-NSW
AVUSTRALYA: GIDA İŞÇİLERİ GREVE ÇIKTI, KAZANDI!
General Mills yemek şirketinin Sydney RootyHill şubesinde aralarında kadın işçilerin de bulunduğu United WorkersUnion (Birleşmiş İşçiler Sendikası) üyesi işçiler 4 Haziran’da greve çıktılar. “Bu grevin ne kadar süreceği umurumuzda değil. Ne kadar sürmesi gerekirse buradayız. Geçen her gün, daha da güçlendiğimiz gündür!” diyen işçilerin grevleri 25 Haziran’da dikkate değer bir zaferle sona erdi.
Şirket, grevin başında işçilerin taleplerini karşılamayı inatla reddetmiş, işçilere yalnızca yüzde 1,5’lik ortalama bir zam teklif etmiş, çeşitli kesintiler ve hafta sonu fazladan mesaiyle verdiği bu zammı da eritmişti. İşçilerin kararlı direnişi ve üç haftalık grevi sonucunda ise küresel gıda devi şirket geri adım atarak işçilere hiçbir koşulda ödün vermeyecek şekilde üç yıl içinde yüzde 9’luk bir ücret artışı teklif etti. Ayrıca greve katılan tüm işçi, kalfa ve personel müdürlerine 1500 $’lık ikramiye ve iş güvencesi verildi.
Greve çıkan işçilerden biri şöyle konuştu: “General Mills bize yüzde 1,5’lik bir zam teklif ettiğinde içimizden ağlamak geldi. Fakat biz ağlamak yerine mücadele etmeyi tercih ettik. Yöneticilerden biri bize maaştan maaşa yaşadığımız için greve çıkamayacağımızı söyledi. Evet, maaştan maaşa yaşıyoruz ancak yaptığımız işten gurur duyuyoruz ve saygı görmek için savaşmaya hazırız.”
Fotoğraf: Ali Guddam-fxVztXDkh4E-Unsplash
SUUDİ ARABİSTAN: KADINLARA UYGULANAN YASAKLAR KALKIYOR AMA YETMEZ
Suudi Arabistan Krallığı kadınlara kamusal alanda uygulanan yasakları kaldırmaya devam ediyor. Suudi kadınların araba kullanmasını, erkek yakınlarının izni olmadan çalışmasını ve seyahat etmesini, kadınlar için ayrılan okullar, işyerleri, alışveriş merkezleri ve restoranlar gibi alanların dışında bulunmasını engelleyen yasaklar 2018 yılından itibaren kademeli olarak kaldırılmaya başlanmıştı. Son olarak kadınların cinsiyet ayrımı olmayan kafe, restoran ve sinemalara girmesi önündeki yasak kaldırıldı. Öte yandan, 2018 yılından beri tutuklu olan kadın hakları savunucuları SamarBadawi ve Nassima al-Sadah serbest bırakıldı. Badawi ve al-Sadah kadınlara uygulanan yasaklardan en tartışmalı olanı erkek vesayeti (maleguardianship) sistemine karşı kampanya yürüttükleri için beş yıl hapis cezası ile yargılanmaktaydı. Krallıkta kadınların sosyal ve ekonomik haklarının genişletilmesi veliaht prens Muhammed bin Salman’ın reformlarının bir parçası olarak yürütülüyor ancak daha geniş politik haklar ve özgürlük talep eden kadın hakları savunucularının baskı ve tutuklanma tehlikesi altında yaşaması, gözaltı ve tutukluluk sürelerinde işkenceye maruz kalması, kadın hakları reformunun Suudi kadınların tam olarak eşitlik elde edebilmesini sağlamayacağını gösteriyor.
Ana fotoğraf: London/Unplash
İlgili haberler
Maria Suphi: Bir Direniş Öyküsü
Sevil Aracı, Maria Suphi, Bir Direniş Öyküsü adlı romana dair yazdı.
Uluslarararası bir sömürü hikayesi: Denizaşırı Hiz...
Denizaşırı ülkelerde göçebe ev işçiliğine zorlanan Filipinli kadınların ‘hizmetçiliğe eğitildikleri’...
Yokuşu birlikte çıkacak olan bizleriz
Dergimizde bu yokuş yukarı kürekleri çektiğimiz mücadelenin yollarını arıyor kadınlar, sesleniyor bi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.