hamile çalışan
Normalde haftanın 5 günü günde 9 saat çalışan kadın işçilerin hamilelik döneminde 7 buçuk saat çalışma kuralı gereği, haftanın 6. gününde de çalışmaya zorlanması işçi lehine yorum ilkesine aykırıdır.
Taşeron şirketler yasa ve yönetmeliklerden muaf değildir. Taşeron şirketler de hamile işçilerin sağlığının korunması için yasal kurallara uymakla zorunludur!
İşçinin işverenin yeni iş teklifini kabul etmemesi, tazminatsız işten çıkarma nedeni olamaz. İşçi teklifi kabul etmediği işten çıkarılırsa, kıdem tazminatı ve diğer haklarını isteyebilir.
Hamile olduğunu öğrenen kadın işçi işvereni bilgilendirmekle yükümlüdür. Hamileliği işverene yazılı olarak bildirmek, işten çıkarmaya karşı da işçiye avantaj sağlar.
Hamile olduğu için işten çıkarılan ancak 6 ayı dolmadığı için işe iade davası açamayan kadın işçi ayrımcılık tazminatı talep edebilir.
Sırf hamile olduğu için yıldırma amaçlı görev yeri evinden uzağa değiştirilen kadın işçi bu değişikliği kabul etmeyebilir ve haklı fesih hakkını kullanabilir.
İş güvencesinden yararlanabilmek için 30 işçi ve belirsiz süreli iş sözleşmesi şartlarının yanı sıra işçinin işyerinde en az 6 ayını doldurması da gerekiyor.
Analık izni sonrası kadın işçi isterse yarım çalışma hakkını kullanabilir. Yarım çalışma hakkı için işverenin onayı gerekmez.
Hamile olduğunu öğrenen kadın işçi, hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirimin yazılı olarak yapılmasında yarar vardır.
Hamile olduğu için işten çıkarılan ama 6 ayı dolmadığı için işe iade isteyemeyen işçi ayrımcılık tazminatı talep edebilir.
İşçinin hamilelik sırasında iş değişikliği yapmasının önünde bir engel yok. Önemli olan işçinin analık istirahatine ayrılacağı tarihte sigortalılığının devam etmesi.
Hamile işçilerin hamilelik süresi boyunca ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda çalıştırılabileceğine ilişkin tüm merak edilenler yanıtımızda!
Hamile işçinin işten çıkarılamayacağına ilişkin bir kural yok. Ancak hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır.
Deneme süresinden söz edebilmek için yazılı bir kural olması gerekir. İşçi deneme süresi içinde de olsa hamileliğini en kısa sürede işverene bildirmelidir.
Hamilelikte mobbinge uğrayan kadın işçi haklı fesih yapabilir. İşçi, işten çıkarmaya karşı önlem de alabilir. İki yöntemin de artıları ve eksileri yanıtımızda.
Gebeliğin tespit edildiği tarihten çocuk bir yaşına girene kadar geçen süre zarfında kadın işçiler gece vardiyasında çalıştırılamaz.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş hamilelik gerekçesiyle işten çıkarılan sağlık emekçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ya sordu.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.