İşçi hamilelikte iş değişikliği yapabilir
İşçinin hamilelik sırasında iş değişikliği yapmasının önünde bir engel yok. Önemli olan işçinin analık istirahatine ayrılacağı tarihte sigortalılığının devam etmesi.
Okurumuzun sorusu:

4 yılı aşkındır bir firmada çalışıyorum. Son 8 aydır maaşlarımız gecikmeli yatıyor, içeride 1-2 aylık maaşımızı tutuyorlar. Şu an 4 aylık hamileyim. İş akdimi haklı nedenle fesh edip haklarımı talep edip ayrıldıktan sonra eşimin yanında SGK’lı olarak çalışmak istiyorum. Hamile iken iş değiştirmek yasal olarak bana veya eşime sıkıntı yaratır mı? Hamile iken iş değişikliği yapılabilir mi veya işveren olarak eşim hamile olarak beni işe alabilir mi? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Öncelikle okurumuzu tebrik edelim; mutlu, rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci dileyelim.

Okurumuzun şu an çalıştığı işten “haklı fesih” yaparak ayrılmasının birden çok gerekçesi mevcut. Ücretler hem geç hem eksik yatıyor. Okurumuz İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrasının (e) bendi uyarınca haklı fesih yaparak işten ayrılabilir, kıdem tazminatını ve ödenmemiş tüm haklarını talep edebilir.

Haklı fesih hakkı ve bu hakkın nasıl kullanılabileceğine ilişkin detaylar bu yanıtımızda mevcut: HAKLI FESİH YAPAN İŞÇİ TAZMİNAT ALABİLİR

Gelelim ikinci meseleye. Hamile işçinin hamilelik sırasında iş değişikliği yapmasının önünde hiçbir engel yok. Hamile işçi mevcut işinden ayrılabilir ve yeni bir işe girebilir.

Hamilelikte iş değişikliği analık ödeneği (parası) alınmasına da engel olmaz. Önemli olan işçinin analık istirahatine ayrılacağı tarih itibariyle, yani beklenen doğum tarihinden 8 hafta önce sigortalılık halinin devam ediyor olması. Bir başka deyişle işçinin bu tarih itibariyle sigortalı çalışıyor olması ya da son 10 gün içinde işten çıkarılmış ya da ayrılmış olması. Bir diğer koşul ise doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün primin yatmış olması. Okurumuz zaten 90 gün prim koşulunu çoktan karşılamış durumda.

Peki okurumuzun, eşinin işyerinde çalışmasına bir engel var mı? Yok. Okurumuz mevcut işinden ayrıldıktan sonra herhangi bir işyerinde çalışabileceği gibi eşinin işyerinde de çalışabilir. Bu noktada da yasal bir engel söz konusu değil. Önemli olan okurumuzun gerçekten eşinin işyerinde çalışacak ve karşılığında ücret alacak olması. Yani kağıt üzerinde sigorta yapılmaması. Çünkü eğer işçi bir işyerinde sigortalı gösteriliyor, primi ödeniyor ama orada fiilen çalışmıyorsa ve bu durum SGK tarafından tespit edilirse, ödenen tüm primler geçersiz sayılır. Bunun yanı sıra işçiye ödenen analık ödeneği geri tahsil edilir. İşyerine de idari para cezası kesilir.

Sonuç olarak okurumuz haklı fesih yaparak mevcut işinden ayrılabilir. Ardından eşinin işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayabilir. İstirahate ayrılacağı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi kaydıyla beklenen doğum tarihinden 8 hafta önce rapor alarak analık istirahatine ayrılabilir. Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta analık istirahati hakkını kullanıp, 16 haftalık bu süre için SGK’dan analık ödeneği alabilir. Okurumuz isterse doktor raporuyla doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışıp, doğumdan önce 3, doğumdan sonra 13 hafta istirahate ayrılabilir ve yine 16 hafta boyunca analık ödeneği alabilir.

Okurumuzun uzak durması gereken tek şey kağıt üzerinde sigorta yapmak!

İlgili haberler
Haklı fesih yapan işçi tazminat alabilir

Kendi işten ayrılan işçi “haklı fesih” koşulları olduğu takdirde haklı fesih yaparsa kıdem tazminatı...

Hamilelilik kıdem tazminatına engel değil

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan ve hamilelik nedeniyle işten çıkarılan ya da sözleşmesi yen...

Hamile işçiler ne zaman ve nasıl çalıştırılabilir?

Hamile işçilerin hamilelik süresi boyunca ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda çalıştırılabileceğine...