Elizabeth Blackwell, kadınların tıp eğitimi alması için mücadele etti
Tıp alanında modern zamanların ilk kadın doktoru olarak kabul edilen İngiliz-Amerikan doktor Elizabeth Blackwell, 3 Şubat 1821’de İngiltere’nin Bristol kentinde dünyaya geldi.

Elizabeth Blackwell Amerikalı ilk kadın doktor ve koruyucu hekimliğin öncüsüdür.

Sadece kendisi ve kendinden sonraki kadınlara doktorluk mesleğinin açılması için mücadele etmekle kalmadı, koruyucu tıbbın da öncüsü oldu. 3 Şubat 1821’de İngiltere’de kadın haklarını ve köleliğin kaldırılmasını savunan, oğulları ve kızlarını cins ayrımı yapmadan yetiştiren çok ilerici bir ailenin dokuz çocuğundan biri olarak doğdu. Aile, 1832’de çocuklarının kültürel ve politik açıdan başarılı olması ve başarılarını sürdürebilmesi için ABD’ye taşındı. Babası 1838’de öldüğünde, Elizabeth annesine ve özel bir okulun işletmesini üztlenen iki kız kardeşine yardım etti. Sonra tıp okumak istedi, ve elbette kadın olduğu için, hiçbir tıp okuluna kabul edilmedi. 28 Ocak 1849’da sınıf birincisi olarak New York’taki Geneva Koleji’nden mezun oldu.

Tarihe ilk Amerikalı kadın doktor olarak geçti. Muayenehane açmak istediğinde yine kadın olmanın zorluklarıyla karşılaştı. Kimse bir kadın doktora muayenehane vermek istemiyordu, 1849-1851 yılları arasında, doktor olduğu kabul edilip mesleki vasıflılık kurslarına katılmasına izin verilmemesine rağmen Paris ve Londra’da doğum konusunda uzmanlaştı. Dönünce hâlâ kiralayamadığı için muayenehane açtığı bir bina satın aldı. 1854’te “Kızların Beden Eğitimi’ne Özel Referansla Yaşam Yasaları” başlığı altındaki sunumlarını hijyen üzerine bir dizi olarak yayımladı. Ayrıca, artık birkaç hastası ve bir evlatlık kızı vardı.


1857’de iki kadın doktorun, kız kardeşi Emily ve Dr. Marie Zakrzewska’nın, yardımıyla New York’un yoksul bir mahallesinde ileride kadın ve çocuk revirine dönüşecek bir muayenehane açtı. Bir yıl sonra Blackwell, New York Reviri Kadın Tıp Fakültesini kurdu. Burada kadın öğrencilerini tıp mesleğinin zorlu koşullarına, tıp fakültesine giriş ve mezuniyet sınavlarına hazırladı. 1869’da İngiltere’ye döndü ve iki yıl sonra sloganı “hastalıktan korunma hastalığın tedavisinden daha iyidir” olan Ulusal Sağlık Derneğini kurdu. Sağlık nedenleriyle, 1875’ten itibaren doktorluktan ayrıldı. Çocukların Ahlaki Eğitiminde Ailelere Tavsiyeler (1878), Hristiyan Sosyalizmi (1882) ve Cinsiyetteki İnsan Unsuru (1884) kitaplarında hastalıktan korunma yerine cerrahinin yoğunlaşmasını, toplumsal adaletsizliği ve kadın erkek arasındaki çifte standartları eleştirdi. 31 Mayıs 1910’da İskoçya’da öldü.

İlgili haberler
Tıpla edebiyatın mutlu birlikteliği

Jane Austen’dan Susan Sontag’a, Veremden Kansere... Tarih boyunca edebiyatın değişmez öğelerinden ha...

GÜNÜN KADINI: Elizabeth Blackwell

Sadece cinsiyeti nedeniyle 12 üniversiteye kabul edilmeyen Elizabeth Blackwell, doktor olduktan sonr...

GÜNÜN KADINI: Tıp Doktoru ünvanı alan ilk siyah ka...

Sıkı çalışma ve disiplinle her şeyin mümkün olabileceğini kanıtlayan Crumpler siyah doktorlar, kadın...