GÜNÜN KADINI: Tıp Doktoru ünvanı alan ilk siyah kadın
Sıkı çalışma ve disiplinle her şeyin mümkün olabileceğini kanıtlayan Crumpler siyah doktorlar, kadınlar ve gelecek vadeden çocuklar için bir idol ve rol model oldu.

Rebecca Davis Lee Crumpler 1831 yılında Delaware’de özgür olarak doğmuş olmasına rağmen, sadece siyah olmanın ve sağlığa ilgi duymanın değil aynı zamanda bir kadın olmanın da günlük zorluklarının çoğuyla yüzleşmek zorunda kaldı.

Yaşadığı dönemde tıp alanı siyahların icra etmek için uygun olmadığı düşünülen bir alandı. Crumpler, Pennsylvania’daki teyzesi tarafından büyütüldü. Teyzesi, hastalandıklarında komşularının yardımına koşması ve başkalarına tedavi sunma konusundaki tutkusu nedeniyle, Crumpler için ilham kaynağı oldu.

Crumpler 1850’ler boyunca Massachusetts’te bir hemşire olarak çalıştı ve amirleri tarafından erken dönemlerde fark edildikten sonra, Boston’daki New England Female Medical College’a (dünyadaki ilk kadın tıp okuludur) tavsiye edildi. Buradaki derslere katılan ve 24 Şubat 1864’te mezun olan Crumpler, “Tıp Doktoru” ünvanı alan ilk Afro-Amerikalı kadın oldu. Crumpler, Boston’da çeşitli aileler için pratisyen doktor olarak çalıştı ve 1865’te İç Savaş’ın sonunda yeni özgürleştirilmiş ve acil bakıma ihtiyacı olan köleleri tedavi etmek için Virginia’ya taşındı. Savaş sırasında, (1883) kendisini tıp eğitimi almaya ve doktorluk yapmaya yönlendiren deneyimlerini A Book of Medical Discourses (1883) kitabında anlatan Crumpler şöyle diyor:

“Pennsylvania’da hastalara olan faydasından dolayı sürekli başvurulan iyi yürekli bir teyze tarafından yetiştirildiğim için, erken yaşlarda buna ilgi gösterdim ve başkalarının acılarını gidermek için her fırsatı kovaladım. Hayatımın ileriki zamanlarında kendimi elimden gelenin en iyisini yapmaya, bir iş olarak hemşireliğe, sekiz yıl boyunca farklı doktorlar altında hizmet vermeye adadım (1852’den 1860’a kadar); çoğu zamanım Charlestown, Middlesex County, Massachusetts’deki evim kabul ettiğim yerde geçti. Bu doktorlardan beni New England Female Medical College’a tavsiye eden mektuplar aldım ve dört yıl sonra da bu okuldan tıp doktoru derecesiyle mezun oldum.”

Crumpler’ın sevgi dolu doğası ve cömertliği siyah toplulukta yıllarca yaygın bir şekilde bilinegeldi.

Savaş sonrası Güney’de çalışan siyah doktorlar yoğun bir şekilde ırkçılığa maruz kalmalarına rağmen, 1866 yılında Crumpler özgürleştirilmeseler tıbbi bakıma erişimi olmayacak kölelerin tedavileriyle ilgilenen diğer siyah doktorlara katılarak Freedmen’s Bureau (savaş sonrası inşa döneminde yeni özgürleştirilmiş Afro-Amerikalılara kölelikten özgürlüğe geçiş döneminde yardımcı olmak için ABD Kongresi tarafından kurulmuş ajans) ve topluluk gruplarıyla çalıştı. 

Beacon Hill, Boston’da bulunan Joy Street’e 1869 yılında kocasıyla birlikte geri dönen Crumpler günlerinin geri kalanını, yoksul kadın ve çocuklara yardımda bulunarak ve beslenme tavsiyesi vererek geçirdi. Crumpler 1895’te hayata gözlerini yumdu ancak başarıları ve mirası yaşamaya devam etti. 

Sıkı çalışma ve disiplinle her şeyin mümkün olabileceğini kanıtlayan Crumpler siyah doktorlar, kadınlar ve gelecek vadeden çocuklar için bir idol ve rol model oldu. İçinde yaşadığı topluluğun kendisinden büyük düzeyde yardım talep etmediği ve artık doktorluk mesleğini icra ettiği bir zamanda ise, tıbbi kariyeri boyunca tuttuğu notlardan yola çıkarak A Book of Medical Discourses kitabını yazdı. Hemşirelere ve annelere adanmış olan bu kitap kadınların ve çocukların tıbbi bakımına odaklandı. Crumpler’ın anısına, iki kadın doktor 1989 yılında siyah kadın doktorlara destek vermeyi taahhüt eden Rebecca Lee Topluluğu’nu kurdu.

Kaynak: Ferhat Sari The Real African adlı siteden Ekmek ve Gül için çevirmiştir.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Futbolun Siyah İncisi Marta Vieira d...

Dünya kupası tarihinin en golcü kadınlarından olan Marta ona şaşkınlıkla bakan gözlere inat harika b...

GÜNÜN BELLEĞİ: Hela hücrelerine hayat veren kadın...

Henrietta Lacks, bugün dünyadaki hemen her laboratuvarda kullanılan ve kanserden bulaşıcı hastalıkla...

GÜNÜN BAŞARISI: Somali’nin ilk ve tek kadın araba...

18 yaşında olan Nasra, Somali’nin ilk ve tek kadın araba tamircisi. Nasra’nın tüm kız çocuklarına bi...