Meme kanseri belirtilerini nasıl fark edebileceğimizle ilgili İnternet’te birçok kaynak var. Kadınlar kendi kendilerine meme muayenesi yapabiliyor ve doktor randevuları arasındaki süreçte memelerindeki değişimleri gözlemleyebiliyor. Fakat aynı şey yumurtalık kanseri için söz konusu değil. Hatta erken evrelerde tanılanması zor olduğu için bu kanser türü ‘sessiz katil’ olarak da anılıyor.
Kadınlar için en ölümcül beşinci kanser türü olan yumurtalık kanseri, diğer kadın üreme sistemi kanserlerinden daha fazla ölüme sebep oluyor. Yumurtalık kanseri bu kadar yaygın, ancak teşhis edilmesi bu kadar zor! Bazı durumlarda erken uyarı sinyalleri olsa da bunlar çoğu zaman anlaşılması güçtür veya yanlış tanı konması kolaydır. Tüm vakaların sadece yüzde 20’si erken teşhis ediliyor.
Hastalığın karın şişkinliği ve ağrısı, üriner semptomlar ve çabucak tok hissetmek gibi birçok değişik belirtisi olabilir. Bunların hepsi yumurtalık kanseriyle bağlantılı olsa da başka birçok hastalığın habercisi de olabilir. Bu yüzden de erken teşhis edilmeleri zordur. Üstelik bir kadın bu belirtilerle karşılaşana kadar kanser genellikle diğer organlara da sıçramış olur. Yumurtalık kanseri, idrar yolları enfeksiyonu veya önemsiz bir mide mikrobuyla aynı belirtileri taşısa da bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmak hayati önem taşımaktadır. Eğer bu belirtileri birkaç haftadan uzun süredir her gün yaşıyorsanız ve doktorlar sorunun kaynağını bulamıyorsa mümkün olan en kısa sürede jinekoloğa danışmalısınız.
Şuna da dikkat çekmek isteriz: Yumurtalıklar vücudun derinliklerinde yer aldığı için tipik pelvis muayenesi tümörü algılamada etkili olmuyor. Ses dalgalarını kullanan transvajinal ultrason veya pelvic CT taraması gibi daha ileri teknolojiler tümörü tespit etmede yardımcı olabilir; fakat tümörün kanserli olup olmadığı sadece biyopsiyle anlaşılır.
“Meme kanseri geni” olarak bilinen BRCA1 ve 2 gen mutasyonu taşıyorsanız yumurtalık kanseri olmanız daha olasıdır. Sigara kullanımı ve obezite gibi sağlık durumlarının yanı sıra, aile geçmişindeki yumurtalık veya diğer kadın üreme sistemi kanserleri de riski artırmaktadır. Yaş ilerlemesi de önemli bir faktördür. Yumurtalık kanseri en çok 55-64 yaş arası kadınlarda görülüyor.
İyi haber ise yumurtalık kanseri erken evrelerde teşhis edilir ve olabildiğince hızlı bir şekilde tedavi edilirse hayatta kalma oranı yüzde 90’dan daha fazla. Erken teşhis oranları çok düşük olsa da konuyla ilgili bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Belirtileri ve aile geçmişinizi bilin. Eğer uzun süredir iyileşmeyen ve açıklanamayan sağlık sorunlarınız varsa, hemen bir jinekoloğa danışın. İşinizi şansa bırakmayın.
İlgili haberler
Bitmeyen ağrılar omurga problemlerine işaret
Hiç bitmez kadınların sırtındaki yük de, zihinlerindeki yük de. Bu yükler daha genç yaşta etkiler ka...
Meme kanseri kabusumuz olmasın!
Dünyada kadınlar arasında yüzde 30’luk oranla en sık görülen kanser türü olan meme kanserini alt etm...
5 adımda kalp sağlığınızı koruyun!
Kalbimizi korumak için yapmamız gerekenler çok basit aslında. 5 adımda kalbimiz nasıl daha sağlıklı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.