İstanbul Aydın Üniversitesinde 8 Mart öncesi buluşma
İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri 8 Mart’a giderken okulda buluşmalar yaptı, sorunlarını konuştu ve çözüm için tartışmalar yaptı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken farklı fakültelerden, okulun yurdundan ve KYK yurdundan kadın öğrenciler olarak farklı etkinliklerde buluştuk.

Etkinlikler öncesi okulda masa masa gezerek bir araya geldiğimiz kadın öğrencilerle sohbet ettik, birleşmeye çağırdık ve oldukça olumlu tepkiler aldık.

Ekmek ve Gül’ün Avcılar’da organize ettiği “Sevgili Arsız Ölüm: Dirmit” tiyatro oyunu hepimizi etkilemekle birlikte yaşadığımız ama farkında olamadığımız birçok benzer olayı bize hatırlattı.

Sosyal hayatın bir birimi olan “aile yapısı”nın birçok noktada toplumsal baskılara zemin hazırladığını tartıştık, ataerkil toplumda aslında küçüklüğümüzden bu yana baba, abi vs. baskısına maruz kaldığımız, yeri geldiğinde hayallerimizden bile vazgeçtiğimiz zamanları paylaştık birbirimizle.

Bir diğer etkinliğimizde Gazeteci Sevda Karaca ve Avukat Gamze Gökoğlu ile kadına yönelik şiddetin kaynaklarını, boyutlarını, bunlara karşı haklarımızı ve başvurabileceğimiz hukuki yolları konuştuk.

Etkinliğe katılan kadın öğrenciler Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı reklam ve açıklamaları kınadılar. Çocukluktan bu yana kadın-erkek eşitsizliğini vurgulayan ders kitaplarını, Kadın Bakanlığının Aile Bakanlığına dönüştürülmesini, hukuki süreçlerdeki haksızlıkları dile getirdiler.

Hukuki süreçleri ve haklarımızı Gamze Gökoğlu ile birlikte tartışarak İstanbul Sözleşmesinin maddelerini inceleyip neden uygulanması gerektiğini örnek dosyalar üzerinden inceledik.

Hukuk öğrencisi kadınlar, hocalarının bile “Kitaplarda okuduğunuz bir sürü kanun aslında uygulanmıyor ve maalesef keyfi bir şekilde kararlar veriliyor” demesi bizi mesleki anlamda demoralize ederek kaygılandırıyor.

Mimarlık sosyoloji öğrencisi bir kadının “Sizce güçlü kadın profili nedir” sorusuna, “Aslında her kadın gücünü içinde barındırır, ben buna inanıyorum, ama baktığımızda kadınlar birbirinden güç bularak bir şeyleri başarıyor, birbirine sahip çıkıyor” yanıtında hepimiz hemfikir olduk.

1 MART’TA SÖZÜMÜZ ‘BİRLEŞMELİYİZ’ OLDU
1 Mart’ta Ekmek ve Gül’ün İstanbul buluşmasında bulunarak işçi, işsiz, emekli, memur, öğrenci ablalarımızın, kız kardeşlerimizin sorunlarını duyduk, yurtlardaki sorunlardan okullarda hocalar tarafında tacize uğradığımız anları anlatarak dertlerimizi paylaştık. Ağladık, halay çektik... Peki ne yapmalıyız dediğimiz noktada birleşip krize, şiddete, eşitsizliğe, kadın cinayetlerine karşı ve güvenli kampüs talebimiz için mücadele etmeye devam dedik.

İlgili haberler
Aydın Üniversitesi’nde öğrencilerin ‘Kadın Araştır...

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde kadın öğrencilerin ‘Kadın Araştırma Kulübü’ kurulması talebi reddedi...

ODTÜ’de tacizlere ilişkin anket: Güvenli ve özgür...

ODTÜ Emek Gençliği, üniversite içerisinde yaşanan taciz ve şiddet olaylarına ilişkin anket çalışması...

İstanbul Aydın Üniversitesinde 8 Mart buluşması

İstanbul Aydın Üniversitesinde Kadın Araştırmaları Kulübü ve Psikoloji Kulübü’nün 28 Şubat’ta düzenl...