Mücadele eden cesur bir kadın, Marianne Joachim
Faşizme karşı direnen Baum grubunda 18 Mayıs 1942’de komünizm karşıtı propaganda sergisi ‘Sovyet Cenneti’ne saldırı düzenlendiğinde tutuklanarak idam edilen Marianne Joachim’i tanıyalım.

Marianne Joachim 5 Kasım 1921’de Berlin’de doğdu, 4 Mart 1943 Berlin Plötzensee'de idam edildi.

Faşizme karşı aktif mücadele eden cesur bir kadındı. Marianne Prager, bir inşaat işçisinin kızı olarak Berlin’de büyüdü. Ortaokulu bitirdikten sonra, Berlin Gipsstrasse’deki Yahudi çocuk evinde çocuk bakımı mesleğini öğrendi. 1940 yazında Yahudi olduğu gerekçesiyle köle işçi olarak Rathenow’da tarlalarda çalışmaya gönderildiği için mesleğini bırakmak zorunda kaldı.

22 Ağustos 1941’de Berlin’de Heinz Joachim (1919-1942) ile evlendi. O sırada Berlin Wittenau'daki Alfred Teves fabrikasında köle işçi olarak çalışmaktaydı. Eşi, Siemens İşletmelerinin elektrikli motor fabrikasının “Yahudi bölümünde” Herbert Baum ile tanıştıktan sonra, çift faşizme karşı direnen Baum grubuna katıldı.

Rykestrasse'deki evleri Herbert Baum çevresindeki Prenzlauer Berg Berlin’deki antifaşist grup (AGİP) için bir buluşma yeri olarak kullanıldı. Bu grup 18 Mayıs 1942’de komünizm karşıtı propaganda sergisi “Sovyet Cenneti” ne saldırı düzenledi. Eşi gibi Marianne Joachim de saldırıdan sorumlu tutuldu, tutuklandı ve 4 Mart 1943'te Baum Grubu üyesi 8 antifaşistle birlikte Berlin Plötzensee’de idam edildi.

İlgili haberler
GÜNÜN PORTRESİ: Muriel Rukeyser

Siyahlara yapılan ayrımcılığa ve işçilerin meslek hastalıklarına karşı duruşuyla ‘proleter sanatçıla...

Kadın hakları ve özgürlük için mücadelede Klara Ka...

Ekim Devriminden sonra Letonya Anayasa Meclisine seçilen 5 kadından biri olan Klara Anna Luize Kalni...

Geleneklere bağlı kalmadı, mücadele etti: Bertha P...

Bertha Pappenheim hak savunuculuğunu ‘hayırseverlik’ kapsamından çıkarıp ‘mücadele’ haline getirdi Y...