‘Kadın Oyunları’nı sergileyen HÜKÇAT oyunu anlattı
HÜKÇAT, Dario Fo’nun ‘Kadın Oyunları’ eserini sergiledi. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü topluluğa önce salon verip sonra iptal ederken, Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesini öğrencilere açtı.

Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu (HÜKÇAT) öğrencileri, Dario Fo’nun “Kadın Oyunları” eserini Yılmaz Güney Sahnesi’nde oynadı. Beş faklı oyunla beş farklı kadının yaşadığı sorunlar ele alınırken, üniversiteden ve kampüs dışından kadınların katılımı yoğun oldu.

HÜKÇAT üyeleri, Dairo Fo -Franca Rame’nin Açık Aile kitabındaki beş farklı oyunla beş farklı kadının yaşadığı sorunları ele aldı:

-Uyanış adlı oyunda, çalışan bir kadının aile içindeki iş bölümünün eşitsizliğini ve çalışmasıyla birlikte erkeği de yeniden üretiyor olmasını gözler önüne serdi.
-Medea oyununda, kadın birey olarak var olamanın yollarını ararken sadece soyunu devam ettirilmesi üzerine bir üretim aracı görevi görmesine karşı koyması yer alıyor ve toplumda kadının arka planda , kalarak güçsüz, erkeğe bağımlı olmasına başkaldıran bir karakter ortaya çıkıyor.
-Dans Hocası oyununda da kadınların durmak bilmeyen bant sistemini kadınlara karşı olumlayarak bundan eğlenceli bir uğraş, zayıflamak için bir araç olarak lanse ediliyor. Ayrıca arka planda kadınların yaşadığı sağlık sorunları gözetilmeyerek aynı tempoda çalıştırılan kadınların yerine yenilerinin de kolaylıkla bulunmasının altı çiziliyor.
-Başka bir oyun karakteri olan Ulrike de Ulrike Meinhof’un gerçek hikayesini anlatıyor. Sistemin karşısında duran bir kadının hapiste her türlü psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmasını ve ardından intihar süsü verilerek öldürülmesini konu alıyor.
-Son oyun olan Açık Aile’de ise kapalı bir kurum olan ailenin erkeğin zoru ve isteğiyle açık ve esnetilip yeni bir şekilde tasarlanmasıyla başlıyor. Erkek için olağan olan bu durum sonralarda kadının özgürleşip erkek baskısından kurtulunca tam tersi bir duruma dönüşüyor. Oyun açık ailenin iki taraflı olma durumundan sonra aslında aile kurumunun esnetilmediği ve en başından beri sistemin izin verdiği kadar esnetilebileceğini vurguluyor.


ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTENİN VERMEDİĞİ SALONU BELEDİYE VERDİ

Genel olarak oyuna verilen tepkiler ise olumluydu. Kadın sorunlarını her yönden ele alan “Kadın Oyunları” bizlere bir kurguyu izlemekten çok aslında kadınların gerçek hayatlarınında yaşadıkları sorunları gözler önüne sermiş oldu. Öğrencilerin aylarca emeğini yok sayan ve görünür kılan iki duruma da değinmek isteriz. Hacettepe Üniversitesinde gösterilecek oyuna Rektörlük, net bir gerekçe sunmadan verdiği salonu iptal ederken yine öğrencilerin çabasıyla Çankaya Belediyesi, Yılmaz Güney Sahnesinde bir dönem boyunca hazırlanan oyunu sergilemeye olanak sağladı.

İlgili haberler
Kadın oyunları birçok gerçeğe dayanıyor

Kocaeli Üniversitesi Ekmek ve Gül Atölyesi Dario Fo'nun Kadın Oyunları eserini sergiledi.

HÜKÇAT’tan Kadın Oyunları

Hacettepe Ünivers,tesi Kadın Çalışmaları Topluluğu, Dairo Fo’nun yazdığı Füsun Demirel’in çevirdiği...

Genç kadınlar ‘Okulu bitirmemi engeller’ kaygısıyl...

Kampüs içerisinde konuştuğumuz kadın öğrenciler akademide yaşanan tacize karşı bir an önce önlem alı...