Bir Kitap: Koş Melos!
Bizim coğrafyada doğup, büyüyen, yaşayan çoğu insan bir yanıyla bu hikayeden haberdar. Japon yazar Osamu Dazai’nin “Koş Melos” adlı eserinden bahsediyorum...

Meğer dünya ne kadar küçükmüş de haberimiz yokmuş. Bizmişiz onu algılarımızda büyüten; bizden olmayanları kötüleyen, öteleyip iteleyen.

Bilmiyorum, belki farklı gerekçelerle başkaları da benzer metotlar kullanıyorlar. Fakat şaşkınım, bizmişiz meğer kendimize güzellemeler dizip, kutsayıp, allayıp pullayıp tek ve erişilmez olduğumuzu ilan eden. Görülen, görülmeyen tüm yüksek tepelerin bize ait olduğunu ima eden. Oysa ta dünyanın öteki ucundaki halklarla aynı elbiseleri giyen ikiz kardeşler gibi, aynı çanağa kaşık sallayan yoldaşlar gibi ne çok da benziyormuşuz ve yakınmışız birbirimize.

Eminim bu hikayeyi duymayanınız, okumayanınız yoktur. Evet varlığından bile haberdar olmadığımız Japon yazar Osamu Dazai’nin “Koş Melos” adlı eserinden bahsediyorum. Bizim coğrafyada doğup, büyüyen, yaşayan çoğu insan bir yanıyla bu hikayeden haberdar.

GEÇMİŞE YOLCULUK

O, eskiden uzun kış gecelerinde köylerin misafirhanelerinde, evlerinde anlatılan hikayelerinden biri. Belki kahramanın ismi değiştirilmiş, fakat hikaye tüm yalınlığı ile olduğu gibi dünden bugüne aktarılmıştır. İlginç olan bu kadar bizden bildiğimiz bir hikayenin Japon bir yazara ait olduğunu bilmememiz. Hani dürüstlüğü, mertliği, sözünden dönmemeyi örneklendirmek için anlatılan bir hikaye var ya… Hani şu zalim kral tarafından öldürülecekken kız kardeşinin düğününü yapmak için yerine arkadaşını bırakıp üç günlük izin alan Melos’un hikayesi; üçüncü gün şafak vakti geri gelmese arkadaşı yerine öldürülecek olan kahraman. Çocukken duyduğum, genelde öğrencilerime de anlattığım bu hikayenin bir Japon yazara ait olması bundan dolayı beni şaşırttı. Yani bu kitap yolculuğumuz, biraz eskilere, geçmişe, çocukluğumuza, güzel anılara...

Japon yazar Osamu Dazai’nin Koş Melos! eseri üç hikayeden oluşur. Yazar dostluk, arkadaşlık, sadakat, alkol bağımlılığı, sorumluluk, yoksulluk, savaş, aile gibi temaları işler; sınırları kaldırır, sanki bizim köyde, bizim ilçede olmuş gibi dost muhabbeti sıcaklığı ile anlatır. “Baban olsa kefil olma.” söyleminin yaygınlaştığı günümüzde, yalanın, talanın, sahtekarlığın, karşılıksız çeklerin pinpon topu gibi çevrildiği zamanda bir insanlık dersi Melos.

Fotoğraf: Kitap Kapağo- Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bir kitap: Emanet Çocuk

Claire Keegan, bu eserde aile, sevgi, karşılıksız verme, ebeveyn temalarını işler. Aile ve çocuk ili...

Saklı bahçeler haritası

Nermin Yıldırım, her birini gözlerimizin önünde canlandırıveren bu romanıyla, bir yandan bizleri tar...

Bir kitap: George’un Annesi

Stephen Crane’in George’un Annesi eserinde yazar, içimizden rastgele herhangi bir ailenin sıradan, o...