Sancaktepe Eğitim Hakkı Çalışması: Eğitim haktır, ücretsiz ve ulaşılabilir olmalı!
Sancaktepe Eğitim Hakkı Çalışması 60. Yıl İlkokulu önünde yaptığı açıklama ile eğitim masraflarına dikkat çekti, eğitimin kamusal bir hak olarak güvence altına alınmasını istedi.

Sancaktepe Eğitim Hakkı Çalışması Sancaktepede 60. Yıl İlkokulu önünde kırtasiye malzemeleri başta olmak üzere her gün gelen zamlarla fahiş fiyatlara ulaşan okul masraflarına dair açıklama yaptı. Açıklamaya okul velileri ve Sarıgazi Mahallesi Muhtarı Mustafa Aslantaş da katıldı. Sancaktepe Eğitim Hakkı Çalışması şu açıklamayı yaptı:

“Son günlerde ülkemiz yoksullaştırma altında eziliyor. Okulların açılmasıyla eğitime başlama maliyetinin fahiş fiyatlarda olması belimizi büktü. Sancaktepe Eğitim Hakkı Çalışması olarak yaptığımız araştırma sonucunda ortalama ilköğretime başlama maliyetinin 2.504 lira olduğunu gördük. Bu fiyat sadece okula başlama maliyeti ve bu masrafla birlikte günlük öğün masrafı, servis parası, kaynak kitap masrafı ve benzeri temel haklarımızı eklediğimizde bu masraf daha da katlanıyor. Anaokuluna giden çocukların velilerinden 500 lira ön ödeme parası ve aylık 180 lira para istenmektedir ve bunun sebebi olarak okullarda çalışan işçilerin masrafı olduğu söyleniyor. Sözde parasız eğitim var diyen Milli Eğitim Bakanlığı okullara yetersiz sayıda işçi gönderiyor ve diğer işçilerin ücretini ise biz velilerden istiyor. Çocuklarımızın en temel hakkı olan okuma hakkı ellerimizden alınıyor. Derhal eğitimin tüm süreçlerinin parasız, eşit, nitelikli olarak herkes için kolayca ulaşılabilir olmasını ve bir kamusal hak olarak güvence altına alınmasını istiyoruz. Eğitim ticari bir mal değil, temel bir insan hakkıdır, alınıp satılamaz!"


İlgili haberler
Öğretmenleri tezgahtar, öğrencileri müşteri haline...

Devlet bütçesinden patronlara verilen paylar, iş eğitime gelince ne hikmetse olmuyor. Bunun yükünü ç...

Aileler ‘mahcup’, çocuklar ‘yük gibi’ hissediyor

İzmir’de büyük bir hastanede temizlik işçisi olan kadın, çevresindeki işçilerin okul açılmasına günl...

Gelecek gençliğin ellerinde…

Üniversite hayalleriyle başka bir dünyanın kapılarını aralama heyecanı yaşaması gereken gençler üniv...