Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben 2,5-3 yıldır bir işyerinde yemek yapıyorum. Bayram günlerinde izin yaptırmıyorlar. Haklarımı da vermiyorlar. “Şikayet edersem haklarımı alabileceğimi” söylediğimde bana “Tamam o zaman sen izne çık” dediler. İzinden döndüğümde yerime başkasını almışlar. “Artık seninle çalışmayacağız” dediler. Çalıştığım süre boyunca birkaç kez benden habersiz sigorta giriş çıkışı da yapmışlar. Şimdi ne yapmam gerekir?
İşveren işçiyi sözlü olarak işten çıkarırsa, örneğin okurumuzun örneğinde olduğu gibi “Artık seninle çalışmayacağız” derse İş Sözleşmesi işveren tarafından sona erdirilmiş (feshedilmiş) olur.
İşverenin yazılı bir belge vermemiş olması, işten çıkarma işleminin gerçekleşmediği anlamına gelmez. Ancak işverenin yazılı belge vermediği durumlarda işçinin her ihtimale karşı işini sağlama almasında yarar vardır.
Dolayısıyla okurumuza tavsiyem şu: Faks, elektronik posta, mesaj gibi yazılı ve sonradan ispat edilebilir bir araçla ya da noter kanalıyla işyeri/işveren ile irtibat kursun. Noter aracılığıyla ihtar çekmek zorunlu değil ama ispat bakımından en güçlü araç.
Okurumuz ihtarında şu cümlelere yer verebilir ya da en kısa sürede bir avukatla görüşerek ihtarını avukat yardımıyla da hazırlayabilir:
“.... tarihinden bu yana işyerinizde çalışmaktayım. ........ tarihinde izne ayrıldım. ....... tarihinde izinden geri döndüm. Ancak izinden geri döndüğümde yerime yeni bir personel alındığını gördüm. .......................... bana ................... tarihinde “Artık seninle çalışmayacağız” dedi ancak tarafıma işten çıkarıldığıma ilişkin yazılı bir belge vermedi. İşbu ihtar aracılığıyla iş akdimin tarafınızca sözlü olarak feshedildiğini not düşer, yasal hak ve alacaklarımın 1 hafta içinde ödenmesini, aksi takdirde yasal yollara başvuracağımı tarafınıza ihtaren bildiririm”.
Görüldüğü üzere bu ihtar aracılığıyla hem İş Sözleşmesi’nin işveren tarafından sözlü olarak feshedildiğini yazılı olarak kayda alıyor hem de yasal haklarımızı talep ediyoruz. İşçiyi sözlü olarak çıkaran işverenin daha sonra “iki gün üst üste işe gelmeme” iddiasıyla tutanak tutmasına ve sahte bir (tazminatsız) haklı fesih yapmasına karşı da önlem almış oluyoruz.
Daha önce işverenin tek taraflı sigorta giriş çıkışı yapmış olması okurumuzun haklarını hiçbir biçimde etkilemez ve ortadan kaldırmaz.
İşveren okurumuza kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, kullanmadığı yıllık izinlerin ücretlerini, ödenmemiş ücretlerini, fazla mesai, bayram çalışması vb. tüm haklarını ödemekle yükümlüdür. İşveren ödeme yapmadığı takdirde okurumuz tüm yasal hak ve alacaklarını önce arabulucuya başvurarak, anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla talep edebilir.
Eğer okurumuzun çalıştığı işyerinde 30’dan fazla işçi çalışıyorsa okurumuz iş güvencesi kapsamındadır. Dolayısıyla 30 gün içinde arabulucuya başvurarak işe iade isteyebilir. Arabulucuda anlaşma sağlanamazsa da işe iade davası açabilir. Detaylar ŞU YANITIMIZDA mevcut.
İlgili haberler
Geldi yaz ayları, başladı yıllık izin sorunları
Yıllık izin hakkında her şey bir arada... Yıllık ücretli izin nedir, nasıl kullanılır, işveren izin...
Kullanılmayan yıllık izin sonraki yıla devreder
Kullanılmayan yıllık izin sonraki yıla devreder. İşveren işçiye hem devreden izinlerini hem yeni hak...
Hafta tatili ve diğer tatil günleri yıllık izinden...
Yıllık izin dönemine denk gelen hafta tatili ve diğer tatil günleri yıllık izinden düşülmez. İşveren...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.