İstifa etmek yerine haklı fesih yapılabilir
Hamilelik nedeniyle yıldırma politikasına uğrayan işçi istifa etmek yerine haklı fesih yapabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhabalar. Bir markette çalışıyordum. 1 buçuk sene sonunda hamile olduğumu öğrendim. Marketin yaptığı yıldırma politikasıyla istifamı verdim. 20 gün sonra başka bir yerde işe başladım. Hamile olduğumu işe alırken söylemedim çünkü işe almazlardı. Geçen hafta daha fazla saklayıp suçlu olmamak için söyledim. Ancak bugün deneme süresinde olduğum ve performansım düşük olduğu için feshedildi sözleşmem. Ancak açıkça ortada olan bir konu var ki hamile olduğum için çıkartıldım. Bu konuda ne yapmalıyım?

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim.

Okurumuzun durumunu anlıyorum. Eğer işe girerken hamile olduğunu söyleseydi, işveren okurumuzu işe almayacaktı. Okurumuz işe girebilmek için hamileliğini gizledi. Ancak yasal düzenlemelere de aykırı davranmış oldu. Çünkü daha önce köşemizde birçok kez ele aldığımız üzere kadın işçi hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür, hamileliği işverenden gizlemek işçiyi sıkıntıya sokabilir: İşçi hamileliğini işverene bildirmekle yükümlü

Okurumuz deneme süresi içindeyken işten çıkarılmış. İş Yasası’nın 15. maddesine göre “Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir”. Deneme süresi içinde işçiyi işten çıkaran işverenin bir gerekçeye dayanması da gerekmemektedir.

Bununla birlikte Yargıtay deneme süresi içinde de olsa sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan işçilere sendikal tazminat ödenebileceğine hükmetmektedir. Dolayısıyla okurumuz her ne kadar deneme süresi içinde olsa da ayrımcılığa uğradığı, hamilelik nedeniyle işten çıkarıldığı iddiasıyla (önce arabulucuya giderek, anlaşma sağlanamazsa da dava yoluyla) 4 aya kadar ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı talep edebilir. Bununla birlikte mahkemeden olumlu bir karar çıkacağının garantisini ne ben verebilirim, ne de başka biri.

Öte yandan okurumuzun yasal süreçte hamilelik nedeniyle işten çıkarıldığını ispatlaması gerekecektir. Ne yazık ki okurumuzun hamileliğini gizleyerek işe girmiş olması bu süreçte okurumuzun aleyhine bir durum da oluşturabilir.

Gelelim ilk meseleye. Aslında okurumuz ilk çalıştığı marketten istifa etmek yerine haklı fesih yaparak ayrılabilirdi. Çünkü hamile kadın işçiye yıldırma politikası uygulanması, bir başka deyişle mobbing yapılması haklı fesih nedenidir. Bu durumda kadın işçi İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrası uyarınca haklı fesih yapabilir, kıdem tazminatının yanı sıra ayrıca ayrımcılık tazminatı isteyebilir, mahrum kaldığı diğer yasal haklarını talep edebilir. Son 3 yılda 600 gün primi varsa işsizlik ödeneği de alabilir.

Okurlarımızdan bir ricam var. Lütfen istifa etmeden önce haklı fesih yapma olanağınız olup olmadığını araştırın. Bize yazın ya da bir avukata danışın. Kıdem tazminatınızı ve işsizlik ödeneğinizi yakmadan önce lütfen iki kez düşünün…

İlgili haberler
Hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır

Patronlar kadın işçileri ‘hamilelik’ gerekçesiyle işten çıkaramayınca ‘performans’ gerekçesini kulla...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarmaya karşı haklarım...

Yine bir okurumuz hamile olduğu için işten çıkarılmış ve performans gerekçe gösterilmiş. Okurumuz ar...

Hamilelik nedeniyle çıkarılan işçi tazminat isteye...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan ancak işe iade davası açamayan işçiler, kötü niyet tazminatı ya...

Hamilelik nedeniyle çıkarılan işçi ‘ayrımcılık’ ta...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan işçi, iş güvencesi kapsamında ise işe iade isteyebilir. Kapsamda...

Hamilelikte işten çıkarmada izlenebilecek 2 yol va...

Kadın işçinin hamile olduğu için işten çıkarılması halinde izleyebileceği 2 yol var. Hangi yolun izl...

Hamile işçi işten çıkarılabilir ama hamilelik nede...

Hamile işçinin işten çıkarılamayacağına ilişkin bir kural yok. Ancak hamilelik nedeniyle işten çıkar...