İşçi hamileliğini işverene bildirmekle yükümlü
Kadın işçi, hamileliğini en kısa sürede işverene bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde işçi hem işini, hem kendi hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atmış olur.

Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. Yardımınıza ihtiyacım var. 8 yıllık aralıksız iş hayatım var, ardından 5 ay evde kaldık. 2,5 ay önce yeni bir işe başladım. 9 hafta 5 günlük hamile olduğumu öğrendim yeni. Yeni girdiğim için işten çıkarırlar diye söyleyemiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. Bu işe çok ihtiyacım var. Şu an hamileyken başka işe de giremem. 

Okurumuzun durumunu çok iyi anlıyorum. Yakında bebek gelecek, masraflar da artacak. Okurumuzun çalışmaya ve analık iznine çıktığında da analık ödeneği almaya ihtiyacı var. Hamileyken işten çıkarıldığı takdirde yeniden iş bulması da kolay olmayacak. İş Kanunu’na göre hamilelik hiçbir biçimde işten çıkarma gerekçesi olamaz. Ancak hamile kadın işçilerin sırf hamilelikleri nedeniyle sıklıkla işten çıkarıldığı bir ülkede yaşıyoruz…

Bir okurumuz daha önce de benzer bir soru göndermiş, okurumuza şu yanıtı vermiştik: HAMİLELİĞİ İŞVERENDEN GİZLEMEK İŞÇİYİ SIKINTIYA SOKABİLİR

Yukarıda sıraladığımız tüm gerçeklere rağmen, okurumuz yasal olarak hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür. Hamileliği gizlemek ya da geç bildirmek, okurumuzun işten çıkarılmasına neden olabileceği gibi, kendi sağlığını ve bebeğin de sağlığını tehlikeye atabilir.

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasına göre: “Çalışan, gebelik ve emzirmeye başlama halinde işverenini bilgilendirir”.

Dolayısıyla gebe olduğunu öğrenen kadın işçinin bir sağlık kuruluşundan gebeliğiyle alacağı belge ile en kısa sürede işvereni bildirme yükümlülüğü vardır.
İşçi hamileliğini işverenden gizler ve daha sonra bu durum anlaşılırsa işveren işçiyi (İş Yasası’nın 25. maddesinin 2. fıkrası uyarınca) tazminatsız ve ihbarsız işten çıkarabilir.

Öte yandan işçinin hamileliğini gizlemesi, kadın işçinin ve bebeğinin sağlığını da tehlikeye atabilir. Çünkü işçiye hamileliğe uygun çalışma koşulları sağlama, periyodik kontroller için izin verme, gece çalıştırmama gibi kurallar devreye girmemiş olacaktır.

Sonuç olarak okurumuz en kısa sürede işverene hamileliğini bildirmelidir. İşveren sırf bu nedenle okurumuzu işten çıkarırsa, okurumuz iş güvencesi kapsamında ise işe iade davası yoluna gidebilir, iş güvencesi kapsamında değilse ayrımcılık tazminatı ya da kötü niyet tazminatı isteyebilir.

Yeri gelmişken altını çizelim. İş güvencesi kapsamında olmak için belirsiz süreli iş sözleşmesi ile en az 30 işçi çalıştıran bir işyerinde en az 6 aydır çalışıyor olmak gerekmektedir. Okurumuzun çalıştığı işyerinde 30 işçi olsa bile henüz 6 ay dolmadığı için okurumuz iş güvencesi kapsamına henüz girmemiştir. Detaylara bu yanıtımızdan ulaşmak mümkün: İŞ GÜVENCESİ İÇİN 30 İŞÇİ ŞARTI ARANIR

İlgili haberler
Vardiyalı çalışırken haklarımız var!

Vardiyalı çalışma, özellikle de gece vardiyası, kadın işçilerin hem fiziksel, hem ruhsal hem de topl...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarmaya karşı haklarım...

Yine bir okurumuz hamile olduğu için işten çıkarılmış ve performans gerekçe gösterilmiş. Okurumuz ar...

Haklarımıza sahip çıkalım; yasaları, mahkemeleri t...

Bursa’da şiddete karşı mücadele yöntemlerini konuşan kadınlar, yasaların uygulanabilmesi, mahkemeler...