Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben 14 aydır dış ticaret sorumlusu olarak bir firmada çalışmaktayım. İstifa etmek istiyorum. Haftalık çalışma saatim 45 saati geçiyor. Cumartesi günleri mülakatta bize öğlene kadar çalışacağımızı ve mesai ödemeyeceklerini söylediler. Ancak daha sonra çıkış saatleri öğleden sonra 2, 3’leri bulmaya başladı. Bir ay önce evlendim. Bu dönemde yıllık iznimi kullanırken 7 gün olarak verdiler, kalan için izin vermeyeceklerini ödeme yapacaklarını söylediler. İstifa ederken nasıl bir yol izlemeliyim, yardımcı olabilirseniz sevinirim. Amacım fazla para koparmak değil. İşyerinden kötü ayrılmak istemiyorum. Evlilik nedeni ile işe devam edemeyeceğimi söyleyerek istifa edebileceğimi duydum. Doğru mudur acaba?
Öncelikle okurumuzu tebrik edelim ve mutluluklar dileyelim. Evlenen kadın işçi takip eden 1 yıl içinde evlilik nedeniyle işten ayrılarak kıdem tazminatını alabilir. Ancak altını çizelim, buna “istifa” değil, “evlilik nedeniyle fesih” diyoruz. Çünkü istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz. Dolayısıyla okurumuz istediği zaman evlilik nedeniyle işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir. Bu hakkın nasıl kullanılacağı ile ilgili tüm detaylar ve okurumuzun dikkat etmesi gerekenler şu yanıtımızda mevcut: TIKLAYIN
Okurumuz evlenmemiş olsaydı da, istifa etmek yerine haklı fesih hakkını kullanabilirdi. Çünkü okurumuzun elinde 3 farklı haklı fesih nedeni var:
1) İşverenin işe girerken okurumuzu yanıltmış olması. Yani işverenin cumartesi günleri öğlene kadar çalışma olacağını söylemesine rağmen, uygulamada cumartesi günü mesailerinin öğleden sonraya sürekli sarkması.
2) Fazla mesai yapılmasına rağmen fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi. İşverenin iş mülakatı sırasında “fazla mesai ödemeyecekleri” yönündeki arsız ve hukuka aykırı söyleminin yasal olarak hiçbir hükmü yoktur!
3) Yıllık ücretli izninin yarısının izin olarak geriye kalanın ücret olarak verilmesi. İş Yasası açık ve net. İşveren işçiye yıllık ücretli iznini tam olarak kullandırmakla yükümlüdür. Yıllık ücretli izin, işçinin çalışmaya devam ettiği sırada, ücretle takas edilemez. Yani izin vermek yerine iznin ücreti ödenemez. Kullanılmayan yıllık izinler sadece ve sadece iş akdinin sona ermesinin ardından ücrete dönüşür.
Okurumuza tavsiyem şu şekilde. Evlilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatının ödenmesini beklemesinde yarar var. Kıdem tazminatı alıp cebine koyduktan sonra ise işyerine bir ihtar çekip hak kazandığı ama kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretini ve ödenmeyen fazla mesai ücretlerini talep edebilir. Ödenmediği takdirde de bunları önce arabulucuya başvurarak, arabulucu da anlaşma olmadığı takdirde de dava yoluyla talep edebilir.
Eğer işveren kıdem tazminatını da ödemezse, okurumuz kıdem tazminatı ve diğer tüm haklarını yine aynı yolla isteyebilir. Okurumuzun içi rahat olsun. “Fazla para koparmaya” falan çalışmıyor, sadece yasal haklarını, emeğinin karşılığını istiyor!
İlgili haberler
Hafta tatili yıllık izinden düşülmez
Hafta tatili, resmi ve dini tatiller ile işçinin raporlu olduğu günler yıllık izinden düşülmez. 5 gü...
Yıllık izin 6. yıl dolduğunda 20 güne çıkar
1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) kıdemi olan işçilerin yıllık izni 14 gündür. 6. yılın dolması il...
Doğum sonrası ücretsiz izin yıllık izinde hesaba k...
Analık izninde geçen süre yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılır. Ancak analık izni sonra...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.