Yargı mekanizmaları işlemedi, Fatma katledildi
Şükrü Koçak’ın sistematik şiddete maruz bıraktıktan sonra katlettiği Fatma Uğur’un çocukları, yaptıkları bütün şikayetlerinin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Kadına yönelik şiddetin arttığı ifade edilen kentlerden biri olan Van’da dini nikahla eşi Şükrü Koçak’ın sistematik şiddetine maruz bırakılan Fatma Uğur, işlemeyen yargı mekanizmaları ve iktidarın kadınları korumayan politikaları sonucunda katledildi.

27 Mayıs’ta Van Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nde Şükrü Koçak, kesici aletle Fatma Uğur’u işkenceyle katletti. Fatma’nın komşularının ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri Fatma’nın cenazesini hastaneye kaldırdı. Otopsi işlemleri için Van Yüzüncü Yıl Adli Tıp Kurumuna (ATK) götürülen cenaze, işlemler tamamlandıktan sonra Tuşba’ya bağlı Seyrantepe mahalle mezarlığına defnedildi. Katledildiği evin bahçesinde taziyesi kurulan Fatma’nın çocukları yaşananları anlatmaya çalışırken, komşularının ziyareti ise sürüyor.

FATMA KATLEDİLME SIRASINDA YARDIM İSTEDİ

Jinnews’ten Zelal Tunç’un haberine göre, Fatma’nın ismini vermek istemeyen çocuğundan biri annesinin çocuk yaşta evlendirildiği ve annesi ile babası arasında 20’ye yakın yaş farkı olduğunu belirtti. 6 kardeş olduklarını söyleyen çocuk, annesi Fatma’nın sistematik olarak babaları tarafından şiddete maruz kaldığını ifade etti. Şiddet sarmalında büyüdüklerini belirten çocuk, her gün yaşanan şiddete karşı anneleri için mücadele ettiklerini de dile getirdi.

‘DEFALARCA ŞİKAYETÇİ OLDUK’

En son geçtiğimiz yıl Koçak’ın madde kullanımı ve satımı nedeniyle tutuklandığını belirten çocukları, “Anneme yönelik şiddete karşı defalarca polise şikayet ettik. Bu şiddetten dolayı babam annemi bir defa bıçaklayarak yaraladı. İlçe emniyetine başvurduk. Ancak annem için hiçbir önlem alınmadı. Koruma istedik, vermediler. Sadece babam için telefon kısıtlılığı getirildi” dedi.

ÇOCUKLAR DA ŞİDDETE MARUZ BIRAKILMIŞ
Sadece Fatma’ya değil çocuklarına da şiddet uygulayan Koçak için çocuğunun, “Bizi de dövüyordu. Defalarca karşı çıktık. Kimsesi yoktu ve dışarıda kaldığı için mecbur ona bakmak zorundaydık. Sonuçta babamızdı, onu eve almak zorunda kaldık” diye konuştu. Olay günü annesiyle babasının evde engelli kardeşleriyle yalnız olduklarını belirten çocukları, “Küçücük yerde polisler ikinci gündür hâlâ babamı yakalayamadılar” diyerek tepki gösterdi.
KOMŞULAR SİSTEMATİK ŞİDDETİN TANIĞI!

Katledilen Fatma’nın komşularından biri de “Fatma sürekli Şükrü tarafından şiddete maruz kalıyordu. Birçok komşusu da bu darp edilmelere tanıktır. Maalesef olay günü de saatlerce şiddete maruz kalan Fatma, evin arka kapısından kendini dışarı attı. O sırada çığlıklar yükseldi” diye ifade etti.

2022 YILINDA VAN VE İLÇELERİNDE 17 KADIN ŞÜPHELİ ŞEKİLDE ÖLDÜ
Van ve ilçelerinde kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele veren STAR Kadın Derneği 2022 yılı raporuna göre, Van ve ilçelerinde şiddete maruz kalanlardan doğrudan derneğe başvuran kadın sayısı 50. Rapora göre 2022 yılında Van ve ilçelerinde 17 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan dönemlerinde kadına yönelik...

Cumhurbaşkanı, kadına yönelik şiddetin iktidarları boyunca yok olma noktasına geldiğini söyledi. Anc...

AKP’li yıllarda kadına yönelik şiddet

Bu iktidar döneminde kadınlar en çok, şiddet gördüğü için ayrılmak ya da boşanmak üzere harekete geç...

Van’da kadın cinayeti

Van’ın Edremit İlçesi’ne bağlı Şabaniye Mahallesi’nde ikamet eden bir kadın, dini nikahlı eşi tarafı...