STAR Kadın Derneği: 2022’de Van ve ilçelerinde 17 kadın katledildi
STAR Kadın Derneği Van ve ilçelerinde kadınlara dönük gerçekleştirilen hak ihlallerine dair bir yıllık raporunu açıkladı. Rapora göre 17 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Van ve ilçelerinde kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele veren STAR Kadın Derneği 2022 yılı raporunu açıkladı. Buna göre 2022 yılında Van ve ilçelerinde şiddete maruz kalanlardan doğrudan derneğe başvuran kadın sayısı 50 olarak belirlenirken, dernek tarafından başvuruculara hukuki ve psikolojik destek danışmanlığı verildi.

Ev içinde psikolojik, sosyal veya fiziksel şiddete maruz kalmış kadınlara adli yardımda bulunan dernek, kadınlara boşanma süreci için avukat desteğinin sağlandığını ve dosya takiplerinin yapılması ile diğer adli talepler doğrultusunda destek verildiğini kaydetti. Süren davalarında takipçisi oldukları belirtilen raporda, “Derneğimiz ile temas halinde olan gönüllü psikolog ağlarıyla başvurucumuzun psikolojik sağaltım ve destek süreçleri başlatıldı” dendi.

TECAVÜZ FAİLİNİN GEREKLİ CEZA ALMASI İÇİN MÜCADELE SÜRÜYOR

Raporda 14 Temmuz 2020 yılında Muş’un Malazgirt ilçesinde sistematik olarak tecavüze uğrayan Fatma Altınmakas’ın katledilmesiyle ilgili, failler Sinan Altınmakas ve Kazım Altınmakas’ın yargılandığı Patnos Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayı takip ettikleri belirtildi. Öte yandan cezasızlık ile aklanan fail Sinan Altınmakas’ın, tutuklanması için gerekli hukuki mücadeleyi yürüteceklerini vurgulayan dernek, kadınlara adli, psikolojik desteklerinin ardından, kendileriyle iş birliği içinde iş hayatında yer almaları için destek ve temas noktaları oluşturduklarını ifade etti.

2022 yılında Van ve ilçelerinde şüpheli kadın ölümleri ve katledilen kadınların verileri şöyle:

* Van’ın Erciş ilçesine bağlı Çakırbey Mahallesi’nde Funda Matur, şüpheli bir şekilde ateşli silahla vurularak yaşamını yitirmiş halde bulundu.

* Van’ın Bahçesaray ilçesinde Suna M. isimli kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Suna’nın vücudunda kırıklar olduğu kaydedildi.

*Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yoldüştü Mahallesi’nde Hülya Avcı isimli kadın şüpheli bir şekilde ateşli silahla vurulmuş halde bulundu.

*Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Kandahar Mahallesi’nde 55 yaşındaki Ş.Ç. adlı kadının tandırın içine düştüğü iddia edildi. Sağlık ekipleri tarafından yapılan incelemede Ş.Ç.’nin yaşamını yitirdiği belirlendi.

*Van’ın Erciş ilçesine bağlı Düvenci mezrası Kirtankêx köyünde Ezgi Dağ isimli kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

* Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Ali Paşa Mahallesi’nde yaşayan Dilay Yiğit, şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

* Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde Neslihan Arvas adlı kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Neslihan’ın 4’üncü kattaki evinde cam silerken düştüğü iddia edildi.

* Van’ın İpekyolu ilçesinde Rukiye Gökay isimli bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.

*Van’ın İpekyolu ilçesinde 60 yaşlarındaki bir kadın, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmiş halde bulundu.

*Van’ın Özalp ilçesine bağlı kırsal mahalle olan Yukarı Turgalı’da bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.

*Van’ın İpekyolu ilçesinde A.G. isimli kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

*Van’ın Erciş ilçesinde ikamet eden 19 yaşındaki dershane öğrencisi Cansu Bildin, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

*Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Koyunyatağı Mahallesi’nde Öznur Aslan (19) şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

* Van’da Sinem Dinçer intihar ettiği iddiasıyla ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sinem’in, evli olduğu Melik Dinçer tarafından 7 yıl boyunca sistematik olarak şiddete uğradığı, iki kez şikayetçi olduğu öğrenildi.

* Van’ın İpekyolu İlçesinde Ördek Barkın (63) adlı kadının şüpheli bir şekilde tandıra düştüğü iddia edildi.

* Van’ın İpekyolu ilçesinde 32 yaşındaki Perişan Kuran şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Perişan’ın daha önce evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakıldığı öğrenildi.

Haber: Serhat News

Fotoğraf: 

İlgili haberler
Star Kadın Derneği: Oy kaybetmek istemeyen iktidar...

Çocuk istismarına ilişkin açıklama yapan Star Kadın Derneği, iktidarın oy kaybetmemek için çocuk ist...

Star Kadın Derneği: Her Gün Aynı Yas Duygusuna Uya...

Van’da 18 günde 16 kadının yaşam hakkı elinden alındı. Artan kadın cinayetlerine karşı Star Kadın De...

Star Kadın Derneği: Bölgedeki çocuk istismarı ve t...

Bölgedeki çocuk istismarı ve tecavüz faillerinin çoğunun üniformalı olduğunu belirten Star Kadın Der...